Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 23.10.2018. u 18:40
Prikaza: 3632
|
Autor: Ž.G.

Suđenje 27 godina nakon zločina

'U rat sam otišao sa 110, a iz logora izašao sa 49 kila'

Stara Gradiška : 'U rat sam otišao sa 110, a iz logora izašao sa 49 kila'Stajićevo(Foto: Glas Slavonije)

Vasiljeviću se sudi i za zločine počinjene na području Brodsko-posavske županije. Svjedok je o strašnim mučenjima danas izjavio: 'Nikad neću tog potpukovnika zaboraviti, imao je dvije metalne kugle koje je vrtio kao loptice. Udario me tom kuglom, oblila me krv. Fizički su me maltretirali do nesvijesti.'

STARA GRADIŠKA / OKUČANI - Dvadeset i sedam godina nakon počinjenog zločina, konačno je u Osijeku počelo suđenje danas 80-godišnjem Aleksandru Vasiljeviću, bivšem zapovjedniku KOS-a i general-majoru JNA, između ostalog, i za nedjela koja je počinio u mjestima na području Brodsko-posavske županije, Okučanima i Staroj Gradiški.

Optužnicom je bio obuhvaćen i pukovnik KOS-a Miroslav Živanović, kao odgovorni zapovjednik logora u Begejcima i Stajićevu, no on je u međuvremenu preminuo. Vasiljeviću se sudi u odsutnosti.

Tereti ga se da, iako je znao da njemu podređeni i pripadnici drugih postrojbi, ubijaju i muče zatočene civile i zarobljenike te da prema njima nečovječno postupaju, ništa nije poduzeo kako bi se takva ponašanja suzbila i počinitelji kaznili, piše Glas Slavonije.

U logorima Begejci i Stajićevo od divljačkog zlostavljanja preminuli su Ivan Kamerla, Božo Kelava, Zlatko Brajer, Branko Koch i Ivan Kunac. U Sremskoj Mitrovici preminuli su Jozo Boldiš, Zlatko Cvitković, Damir Kiralj, Antun Plivelić, Niko Šoljić, Ivan Švraka i Đuro Tvork. U Nišu je nasmrt pretučen Pero Mesić, dok je Marijan Raužan ubijen u Staroj Gradišci. Mirko Tomljenović, Ilija Šandorović, Petar Antunović, Darko Sanjicki i Ivo Grgić iz Stare Gradiške predani su i ubijeni u tadašnjom milicijskoj postaji u Okučanima.

Prvi svjedok bio je Ivan Krznarić koji je bio jedan od suradnika ubijenog generala Blage Zadre. Zarobljen je kao pripadnik MUP-a u Borovu naselju i odveden u Stajićevo. Ondje su ga dvadeset puta vodili na ispitivanje, a potom u samicu. Kazao je da su ga tukli potpukovnik i Slobodan Bačić.

- Nikad neću tog potpukovnika zaboraviti, imao je dvije metalne kugle koje je vrtio kao loptice. Govorio mi je: „Ustašo, reći ćeš sve što znaš!". Udario me tom kuglom, oblila me krv, a major je skočio: „Nemoj sada, vojvodo, dok mi ne kaže sve. Bit će vremena, neće on tek tako izići.". Fizički su me maltretirali do nesvijesti. U prosincu smo krenuli u Mitrovicu, gdje smo ponovno fizički zlostavljani, dočekivao nas je špalir, tukli su nas sve, čak i ranjenike. Šest mjeseci bio sam u samici, a dva sam mjeseca proveo u tamnici. Kasnije sam shvatio da sam bio odvojen jer sam bio na listi za odstrel. - svjedočio je Krznarić. Naveo je kako su ih nekoliko puta vodili na streljanje te da je iz logora izišao sa 49 kilograma, dok je prije rata imao 110 kilograma.

Nažalost, za takva zvjerstva počinjena tijekom rata neće odgovarati veliki broj onih koji su (i s jedne i s druge strane) ratna događanja iskoristili kako bi ispoljili ono najgore u svom karakteru i pokazali svijetu tko su zapravo (samo dok su to mogli i 'smjeli'). Žrtvama njihova isprika ionako bi malo značila, ali bi kazna pokazala puno više i potvrdila kako je pravda ipak dostižna.

Članak Glasa Slavonije u cijelosti je moguće pročitati OVDJE.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkrili spomen ploču poginulim braniteljima

28. OBLJETNICA

Otkrili spomen ploču poginulim braniteljima

5.9.2019. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Tebalo je hrabrosti i snage oduprijeti se neprijatelju"

Sjećanje na poginule suborce

"Tebalo je hrabrosti i snage oduprijeti se neprijatelju"

5.9.2018. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjećanje na preminule zarobljenike srpskih logora

Obilježen Dan logora

Sjećanje na preminule zarobljenike srpskih logora

5.2.2018. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Najteže je bilo u samici. Svaki dan su me batinali.'

Sa 18 godina završio je u S. Gradiški

'Najteže je bilo u samici. Svaki dan su me batinali.'

4.2.2017. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nijemi svjedok brojnih zločina

Logor Stara Gradiška

Nijemi svjedok brojnih zločina

4.2.2016. | 11:31
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prisjećanje na poginule Tigrove

23. obljetnica

Prisjećanje na poginule Tigrove

17.9.2014. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stara Gradiška - Srpski zločini 1991.

Promocija knjige

Stara Gradiška - Srpski zločini 1991.

26.11.2012. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :