Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 4.2.2016. u 11:31
Prikaza: 2946
|
Autor: SBplus/radiong

Logor Stara Gradiška

Nijemi svjedok brojnih zločina

radiong
Foto: radiongLogor Stara Gradiška – nijemi svjedok zločina
 • radiong

Kroz srpske koncentracijske logore u Domovinskom ratu prošlo preko 30 000 Hrvata, od toga 3 000 žena i 500 djece. Iz 64 logora razmijenjeno je ukupno 7.666 hrvatskih branitelja i civila, dok se za 804 zatočenika ne zna mjesto zatočenja. Hrvatska traga za ukupno još 1600 nestalih osoba. Do sada su postavljene tek 22 spomen ploče na mjestima bivših logora.

STARA GRADIŠKA - Komorativnim skupom na ulazu u zloglasni kazamat u Staroj Gradiški bivši logoraši i predstavnici udruga i institucija obilježili su Dan logoraša srpskog logora za ratne zarobljenike "Stara Gradiška”, piše radiong.

Nakon Svete Mise u župnoj crkvi, brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće. Među njima bio je i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske pukovnik Vlado Čulina, saborski zastupnik Antun Vidaković kao izaslanik Predsjednika Hvatskog sabora, zatim premijer Unsko–sanskog kantona iz BiH mr. Izudin Saračević, izaslanstva grada Zagreba, Brodsko–posavske i Sisačko–moslavačke županije, gradova Lipika, Pakraca i Novske, zatim općina Jasenovac i Lipovljani, kao i hrvatski branitelji iz Slunja, predstavnici Hrvatskog saveza zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu, Memorijalnog dokumentacijskog centra Vukovar, Zajednica branitelja HDZ-a "Gojko Šušak” i ratni zapovjednici 1. gardijske brigade "Tigrova”, Društvo političkih zatvorenika iz Osijeka, predstavnici općine Ključ iz BiH te ostale brojne stradalničke i braniteljske organizacije.

Minutom šutnje odana je dužna počast svim stradalnicima i žrtvama u logoru Stara Gradiška. Nekoliko stotina okupljenih bivših logoraša i goste, u ime domaćina, pozdravio je načelnik općine Stara Gradiška Velimir Paušić, a najtragičnije događaje i podatke o broju žrtava iznio je Ivan Lipak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. - Zastrašujuća je činjenica da je kroz srpske koncentracijske logore u Domovinskom ratu prošlo preko 30 000 Hrvata, od toga 3 000 žena i 500 djece. Dio naše sudbine dijele i muslimani iz susjedne nam Bosne i Hercegovine. Iz 64 logora razmijenjeno je ukupno 7.666 hrvatskih branitelja i civila, dok se za 804 zatočenika ne zna mjesto zatočenja. Hrvatska traga za ukupno još 1600 nestalih osoba, a jednako kao Bosna i Hercegovina traži pravdu za žrtve. Do sada su postavljene tek 22 spomen ploče na mjestima bivših logora – i to isključivo na hrvatskom teritoriju - kazao je Lipak.

Od cjelodnevnog obilježavanja i druženja nekadašnjih logoraša ostalo je obećanje kako će već slijedeće godine nastojati ovoj komemoraciji dati viši značaj, mada i ovogodišnji skup upućuje na to kako ima puno onih koji o strahotama logora Stara Gradiška neće šutjeti.

"Odlučio sam sve ovo napisati, jer da nisam, živio bih do smrti pod dojmom da sam prešutio - što nije trebalo prešutjeti, skrio - što nije trebalo skriti, propustio - ono što nisam smio propustiti.” – uvodni je dio knjige čiji je ulomak citiran na ovogodišnjem obilježavanju Dana logoraša.

Izgradnja starogradiške barokne tvrđave počela je prije 300 godina, davne 1715. te je služila kao vojarna graničara. Nakon prestanka potrebe postojanja vojarne, u vrijeme Austro–Ugarske, 1799. godine tvrđava postaje logor u kojem su prvi logoraši bili francuski vojnici. Nakon uspostave SHS i stare Jugoslavije ista postaje zatvor do 1941. godine kada je premanmjenjena u radni i sabirni logor NDH u sastavu logora Jasenovac. Nakon Drugog svjetskog rata bila je tamnica protivnika vladajućeg režima. U njoj su robijali  Franjo Tuđman, Dražen Budiša, Šime Đodan, Marko Veselica, Ivan Gabelica, Anđelko Mijatović, Marko Grubišić, Stjepan Mesić, a u njoj je ubijeno 160 političkih zatvorenika. Dana 06.02.1991. zloglasni „KPD Stara Gradiška" odlukom Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske prestaje s radom.

Okupacijom zapadnog dijela bivše općine Nova Gradiška i dijelova Zapadne Slavonije, Bosanske Posavine i sjeverozapadnog djela Bosanske Krajine, čelnici "krajinskih” pobunjenika 03.09.1991. god. pretvaraju bivšu kaznionicu KPD Stara Gradiška u zarobljenički logor i istu daju u nadležnost novoosnovanom "SUP-u Okučani, SM Stara Gradiška”, a od 27.11.1991. do 01.07.1992. god. u nadležnosti je "Vojne policije, 5.pb 5-banjalučkog korpusa JNA”. Pripadnici "milicije SAO Krajine” zajedno s pripadnicima "TO"” i "Vojne policije” JNA u logor zatvaraju zarobljene pripadnike MUP-a RH i ZNG-a, brojne civile s kojima nehumano postupaju, tjelesno, psihički i na druge ih načine zlostavljajući, a neke i ubijaju.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkrili spomen ploču poginulim braniteljima

  28. OBLJETNICA

  Otkrili spomen ploču poginulim braniteljima

  5.9.2019. | 10:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U rat sam otišao sa 110, a iz logora izašao sa 49 kila'

  Suđenje 27 godina nakon zločina

  'U rat sam otišao sa 110, a iz logora izašao sa 49 kila'

  23.10.2018. | 18:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Tebalo je hrabrosti i snage oduprijeti se neprijatelju"

  Sjećanje na poginule suborce

  "Tebalo je hrabrosti i snage oduprijeti se neprijatelju"

  5.9.2018. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjećanje na preminule zarobljenike srpskih logora

  Obilježen Dan logora

  Sjećanje na preminule zarobljenike srpskih logora

  5.2.2018. | 14:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Najteže je bilo u samici. Svaki dan su me batinali.'

  Sa 18 godina završio je u S. Gradiški

  'Najteže je bilo u samici. Svaki dan su me batinali.'

  4.2.2017. | 20:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prisjećanje na poginule Tigrove

  23. obljetnica

  Prisjećanje na poginule Tigrove

  17.9.2014. | 0:02
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Stara Gradiška - Srpski zločini 1991.

  Promocija knjige

  Stara Gradiška - Srpski zločini 1991.

  26.11.2012. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :