Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 28.11.2011. u 10:00
Prikaza: 2611
|
Autor: Marija Radošević

Od 50 goveda 30 bolesno

Nema mjesta panici

Stara Gradiška : Nema mjesta panici

Leukoza je virusna bolest goveda i nije prijelazna na ljude. No, može li virus mutirati ili ne to se još ne zna, pa se zbog prevencije poduzimaju mjere oslobađanja stada od zaraženih životinja . Uz potrebne mjere zaštite i stalan nadzor goveda, situacija može biti pod kontrolom i nema mjesta panici.

STARA GRADIŠKA - Na području brodskog Posavlja od Stare Gradiške do Gundinaca otkriveni su slučajevi leukoze – virusne bolesti goveda čija inkubacija može trajati i do sedam godina, pa se ne zna kada i kako se pojavila ali unijela je bojazan među obitelji koje žive od prodaje mlijeka. Među njima je i obitelj Matraković iz Gornje Varoši, u čijoj je staji od leukoze oboljelo čak sedam od ukupno 11 grla s kojima raspolažu. Vlasnici su zbog toga silno zabrinuti jer od mljekarstva žive i boje se kako će prebroditi krizu. "Imam osam mliječnih krava i tri junice, od toga je sedam bolesno. Ne znam šta ćemo, ostajemo bez kruha ako ubrzo ne dobijemo nadoknadu da možemo kupiti nove krave" zabrinuta je Jasna Matraković.

U istom selu na starogradiškom području slična je situacija i u staji Petra Guberevića. Godinama se već bavi mljekarstvom a od toga živi peteročlana obitelj. "Imam 12 grla od čega sedam muznih krava, a tri su oboljele. Oko Božića su se trebale teliti. Znam da se bolesne moraju likvidirati, a najveći problem je kako nabaviti druge" kaže vlasnik koji nije uočio nikakve promjene na oboljelim grlima. Bolest je naime otkrivena kada su im veterinari izvadili krv.

Načelnik općine stara gradiška Velimir Paušić alarmirao je županijske službe i resorno ministarstvo kako bi se što prije obeštetili vlasnici bolesnih goveda. "Trenutno je od 50–etak grla 30 bolesnih, a nisu pregledana grla kod većih stočara. Za pretpostaviti je da su i njihova grla zaražena jer su bila pašarena na zajedničkom pašnjaku" kaže načelnik nadajući se kako taj broj ipak neće biti puno veći. " Problem je što na hrvatskom tržištu u ponudi nema dobrih muznih krava, oni koji ih imaju ne prodaju ih" naglašava načelnik problem nabavke novih grla, što je za vlasnike oboljelih veliki gubitak jer bi se mogla smanjiti produkcija mlijeka.

Županijski veterinarski inspektor Damir Agičić međutim kaže kako su slučajevi oboljenja krava sporadični i da nema mjesta panici, a vjeruje kako će naknada vlasnicima oboljelih grla biti pravedna. "Ljudi se ne moraju bojati, nitko se do sada nije žalio niti na iznos ni proceduru, oko dobivanja naknade" Agičić kaže da razumije zabrinutost seljaka no drži da je najvažnije poštivanje mjera u suzbijanju bolesti uz nadzor veterinarske struke. Vlasnici su zbunjeni zbog toga što oboljela grla ne pokazuju gotovo nikakve znakove bolesti, osim samo kod jedan do dva posto oboljelih gdje je primjetan mastitis, upala vimena. Stvarno stanje se utvrđuje tek dovođenjem oboljele životinje na klanje" . Agičić naglašava kako procjenu ispravnosti mesa i moguće upotrebljivosti određuje isključivo veterinar na klaonici. Najvažnije je međutim da se bolesna životinja što prije ukloni iz dvorišta.

Leukoza je virusna bolest goveda i nije prijelazna na ljude. No, može li virus mutirati ili ne to se još ne zna, pa se zbog prevencije poduzimaju mjere oslobađanja stada od zaraženih životinja . Uz potrebne mjere zaštite i stalan nadzor goveda, situacija može biti pod kontrolom i nema mjesta panici.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi smo se zaljubili u mangulicu

OPG Škrinjarić

Svi smo se zaljubili u mangulicu

2.9.2018. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Državno zemljište dobijemo na pet godina što je premalo'

Poljoprivrednici upozoravaju:

'Državno zemljište dobijemo na pet godina što je premalo'

30.6.2018. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonci osvojili tržište u Istri

OPG Glotz

Slavonci osvojili tržište u Istri

7.1.2017. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vratili se u neka druga vremena

OPG Bubić

Vratili se u neka druga vremena

17.12.2016. | 8:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rajčica ne raste u trgovini

Lijepo je da djeca znaju

Rajčica ne raste u trgovini

9.7.2016. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavili grožđe, vino i narodne običaje

'Starci 2013.'

Slavili grožđe, vino i narodne običaje

15.9.2013. | 22:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moraju zaklati više od stotinu krava

Nužna i politička volja

Moraju zaklati više od stotinu krava

20.4.2012. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :