Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 11.5.2012. u 13:13
Prikaza: 3284
|
Autor: Marija Radošević/GS

Stanovnici Sikirevaca

Sasvim su 'realni - traže nemoguće'

Sikirevci : Sasvim su 'realni - traže nemoguće'

Mještani Sikirevaca traže neka im društvo izgradi, bez naknade, vodovod i kanalizaciju - zbog toga što se, u njihovu selu nalazi vodocrpilište.

SIKIREVCI - Imaju vode, a žedni su! Paradoks je to općine Sikirevci u istočnom dijelu Brodsko-posavske županije, koja leži na vodocrpilištu, a 950 domaćinstva sve se teže opskrbljuje vodom iz privatnih bunara. Zato su jučer prosvjedovali u središtu mjesta tražeći od svih mjerodavnih da im se što prije omogući priključivanje na istočni regionalni vodovod koji se opskrbljuje iz bušotina u njihovom mjestu.

Na ime dvogodišnje 'Naknade za istraživanje neenergetskih mineralnih sirovina' Općina Sikirevci, iz Državnog proračuna, dobila je 6.966,87 kuna?! Očito, ovo crpilište 'suhog'   zlata tretira se kako da je u 'istraživačkoj', a ne u 'eksploatacijskoj' fazi.

Problem je u tome što privatni bunari sa 7-8 metara dubine presušuju jer je bušotina vodocrpilišta puno dublja.

- Mještani stari više od 70 godina ne sjećaju se da su bunari ikada bili prazniji. Suhi su i svi kanali jer se voda ne vraća - kaže organizator prosvjeda, Stjepan Rakitić.

Posebno velik problem imaju u mjesnoj školi kada nestane električne energije. - Tada se ne uključuje hidrofor koji vuče vodu pa nemamo vode ni za piće ni za sanitarni čvor - svjedoči ravnatelj Stjepan Dorić.

Vodoopskrbni sustav istočne Slavonije opskrbljuje se vodom iz Sikirevaca već dvije godine, no do danas nema uporabnu dozvolu, kaže načelnik općine, Ivan Benaković, koji svakodnevno svjedoči problemu u opskrbi vodom sumještana i podržava ih u prosvjedima.

- Mislim da je red da se obećanja počnu ostvarivati, a to je osnivanje tvrtke koja bi gospodarila crpilištem sa sjedištem u Sikirevcima, da se nastavi izgradnja vodoopskrbnog sustava u našoj općini te da se požuri s odvodnjom otpadnih voda - kaže načelnik. Dodaje da crpilištem još nitko službeno ne upravlja, a dosadašnji probni pogon nadgledaju iz vinkovačkog Vodovoda - jer tehnički prijam nije prošao zbog pristupne ceste, koja nije izgrađena.

S gotovo tisuću potpisa - upućenih prije svega Hrvatskim vodama, resornom ministarstvu i Vladi - mještani traže da se odmah prekine eksploatacija vode dok se ne ispune svi zakonski uvjeti, da se riješi problem kanalizacije i odvodnje, da se hitno osnuje tvrtka Vodocrpilište Sikirevci sa sjedištem u tom mjestu te da se omoguće priključci na vodovodnu mrežu i kanalizaciju potpuno besplatno, kao što je i obećano. A obećavali su, kažu organizatori prosvjeda, svi koji su dolazili - od županijskih vlasti, ministra Čobankovića, do bivšeg premijera Sanadera.

'Čekamo dva mjeseca pa zatvaramo vodovod'
Ako se nešto ne poduzme u sljedeća dva mjeseca, poduzet ćemo rigorozne mjere. Prisilno ćemo zatvoriti vodovod pa neka se javnost zapita zašto. To je manja odgovornost, nego da nam djeca i stanovništvo bude žedno dok se voda crpi iz sikirevačkih 12 bušotina i koristi sve do Bačke Palanke”, kažu Sikirevčani.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
RexCro

RexCro

Komentirano: 12.5.2012. | 23:06

1

Komentar je izbrisao Administrator!
Jozo

Jozo

Komentirano: 11.5.2012. | 22:52

2

Koji Stjepan Rakitić organizator prosvjeda? Pa konce ovog prosvjeda vuče Saša Šnajder, koji danima hodočasti po Sikirevcima a tko povlači konce iza ili iznad njega - pa (ne) zna se... Razbili SHU: dok je Hrelja bio s Jadrankom u koaliciji - super, a kad se priklonio Milanoviću evo velikoga Saše, rasformira SHU i formira SU s istim predsjednikom poznatim po onoj staroj: "Gdje bolje - tu duže" a koji je na stotine tisuća kuna dužan bivšim radnicima njegove propale građevinske firme i idealan za ucjenjivanje. Tko šiša neuke sikirevačke penziće - važno je da im netko plati izlet, većina njih i ne zna da nisu više u Stranci hrvatskih umirovljenika, nego u Sašinim umirovljenicima, oruđe za njegovu političku promociju - a na demagogiji, populizmu i lažnim nadama (besplatan priključak na vodu i kanalizaciju - hahahahaha) se najlakše stječu politički bodovi. A voda i vodovod - pa tko još na to misli. Bilo i prošlo...
Mladen

Mladen

Komentirano: 11.5.2012. | 18:28

3

Dragi Sikirevčani - samo vi i dalje glasajte za HDZ - ostat ćete i bez svojih bunara. Počeli ste s Tuđmanom pa Sanaderom, pa Kosorkom i TAKO VAM JE KAKO VAM JE - NIKAKO!!!!! NEMA VODE!!!! ALI ZNA SE UVIJEK - HDZ. Ha,ha,ha,ha!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Imati troje i više djece kod nas je pravilo, a ne iznimka'

Neobična mjera slavonske Općine

'Imati troje i više djece kod nas je pravilo, a ne iznimka'

10.12.2020. | 20:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivan Rakitić počasni građanin Sikirevaca

Slavonac u Andaluziji

Ivan Rakitić počasni građanin Sikirevaca

11.3.2014. | 13:00

Proračun općine Sikirevci

260.000 kn za intelektualne usluge!?

4.1.2011. | 7:20

Sikirevci

Otkriven spomenik braniteljima

8.12.2010. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :