Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 10.1.2011. u 17:30
Prikaza: 2690
|
Autor: Anita Benić

Sikirevčani žedni na izvoru

Vinkovčani se kupaju u sikirevačkoj vodi

Sikirevci : Vinkovčani se kupaju u sikirevačkoj vodiDetalj s vodocrpilišta u Sikirevcima(Foto: Marijan Vrkljan)

Iz sikirevačkog vodocrpilišta visokokvalitetnom vodom već dvije godine opskrbljuje se dio Osječko–baranjske te oko 140.000 stanovnika Vukovarsko–srijemske županije, pa i pune novi vinkovački bazeni, a u tamošnjoj školi djeca piju flaširanu vodu

SIKIREVCI - Nezavidno stanje s vodoopskrbom u Brodsko-posavskoj županiji popravlja se izgradnjom zapadnog magistralnog vodovoda od Davora do Nove Kapele, te regionalnog vodovoda istočne Slavonije kojim će uz istočni dio Brodsko–posavske županije pitku vodu osigurati i za Vukovarsko–srijemsku županiju te Đakovo, odnosno za oko 300 000 stanovnika. Prva faza izgradnje istočnog regionalnog vodovoda vrijedna je 397 milijuna kuna, a iz vodocrpilišta Sikirevci, vodovod ide u tri pravca: prvi posavskim dijelom, drugi smjerom autoceste, a treći krak Sikirevci- Kopanica- Donji Andrijevci- Garčin.

I premda se iz sikirevačkog vodocrpilišta visokokvalitetnom vodom već dvije godine opskrbljuje dio Osječko–baranjske te oko 140.000 stanovnika Vukovarsko–srijemske županije, pa i pune novi vinkovački bazeni, stanovnici te općine se vodom opskrbljuju još uvijek iz bunara, koji, kažu sve češće presušuju, a djeca u školi piju kupovnu flaširanu vodu. Osim toga, općina od svog bogatog vodocrpilišta s kojega se iz tri zdenca trenutno crpi 400 litara vode u sekundi, a kada vodovod bude u potpunosti gotov iz osam će se bunara crpiti 1000 litara vode u sekundi, nema niti kune koristi. Ceste su izgradnjom vodovoda izrovane, a poljoprivrednici i stočari imaju problema prilikom gradnje objekata zbog vodo-zaštitnog područja. "Pri izgradnji istočnog regionalnog vodovoda ceste su uništene, razrovane, skinut je asfalt, a nisu vraćene u prvobitno stanje. Tehnički prijem crpilišta nije prošao upravo zbog toga što nema pristupnih cesta. Ceste treba vratiti, no tek nakon postavljanja potrebnih cjevovoda kako se ne bi opet morale dizati i raskopavati",  kaže Ivan Benaković načelnik općine Sikirevci. Benaković se nada da će izgradnja vodovoda u toj općini početi ove godine, sukladno obećanjima iz Hrvatskih voda. "Projektiranje vodovoda u je tijeku, građevinska dozvola je izdana, a obećanje je da će izgradnja biti ove godine. Kanalizacija je u fazi izdavanja lokacijske dozvole, pa bi je trebao dobiti 2012. godine", - ističe I.Benaković, dodajući da će izgradnja i vodovoda i kanalizacije biti financirana iz državnog proračuna.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sikirevčani su danas nasmiješeni, ali to mogu biti i Brođani

'Happy end' slavonskobrodske tragedije

Sikirevčani su danas nasmiješeni, ali to mogu biti i Brođani

8.11.2018. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska Posavina s partnerima izvela radova za 225 milijuna

Investicija vrijedna 493 mil. kuna

Brodska Posavina s partnerima izvela radova za 225 milijuna

7.9.2016. | 12:21
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sikirevčani i dalje žedni kraj vode

Bez vodovoda do 2013.

Sikirevčani i dalje žedni kraj vode

8.3.2011. | 15:33
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :