Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 7.9.2016. u 12:21
Prikaza: 3988
|
Autor: SBplus/Večernji list

Investicija vrijedna 493 mil. kuna

Brodska Posavina s partnerima izvela radova za 225 milijuna

 • Ivica Galović/Pixell

Na dovodnom melioracijskom kanalu Biđ-bosutskog polja, zadnjih osam godina, radila je i brodska tvrtka 'Brodska posavina' sa svojim partnerima. Ukupna dužina izgrađenog objekta je 14,7 km, a širina 120 m. Ukupno su iskopali blizu 5.000.000 m3 zemlje i ugradili 40.000 m3 kamena u osiguranje pokosa kanala. Izveli su devet cestovnih prijelaza s paralelnom putnom i kanalskom mrežom.

JARUGE - U Jarugama u Brodsko-posavskoj županiji jučer je u probni rad puštena crpna stanica koja vodu iz rijeke Save pušta u Biđ-bosutski kanal, piše Večernji list. Kapacitet joj je pet kubičnih metara u sekundi, a njezin značaj posebno će doći do izražaja u ljetnim mjesecima, za niskih vodostaja Save.

Time je ujedno označen završetak radova u sklopu prve faze gradnje višenamjesnog kanala Dunav-Sava, duljine 61 kilometar. Širina kanala je od 120 do 250 metara. Investicija vrijedna 493 milijuna kuna s 80 posto iznosa financirana je iz državnog proračuna. Spajanju dovodnog melioracijskog kanala s rijekom Savom i puštanju u rad ovog značajnog vodno-poljoprivrednog objekta prisusvovao je i ministar poljoprivrede Davor Romić.

- Uloga ovog dijela kanala od 15 kilometara koji smo otvorili i spojili ga sa Savom je ogromna. Između ostalog, osigurat će se voda za navodnjavanje oko 8.500 hektara poljoprivrednog zemljišta – rekao je Romić.

Dosad se u Vukovarsko-srijemskoj županiji navodnjavalo tek oko 1.000 hektara, no ni za tu površinu već od svibnja nije bilo dovoljno vode. Sada se omogućava dovod vode od rijeke Save preko Biđa i Bosuta sve do Dunava. To je temeljna pretpostavka za sjetvu, kako novih, tako i daleko dohodovnijih kultura na slavonskim njivama.

Nacionalni pilot projekt navodnjavanja Biđ-bosutskog polja najveći je infrastrukturni projekt u sklopu Nacionalnog plana navodnjavanja (NAPNAV) u duljini od 14,7 kilometara. Kanalom će se osigurati i "dohranjivanje" dominantnih vodotoka Bosuta i Biđa te manjih prirodnih i umjetnih vodotoka, a njegova izgradnja značajna je i u smislu sprječavanja poplava.

Uz puštanje u rad crpne stanice u Jarugama, povećanju slavonskih njiva pod navodnjavanjem uskoro će doprinijeti i radovi na još dva lokaliteta – u Sopotu te Blatu kod Cerne. Današnjom su svečanošću Hrvatske vode obilježile 140 godina organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj i 20 godina od svog osnutka.

Brodska posavina lider na projektu
Na dovodnom melioracijskom kanalu Biđ-bosutskog polja, zadnjih osam godina, brodska tvrtka 'Brodska posavina', sa svojim partnerima, radila je kao lider. Od ukupne dužine izgrađenog objekta 14,7 km, a širine od 120 do 250 m, Brodska posavina s partnerima izgradila je 13,6 km. Ukupno su iskopali blizu 5.000.000 m3 zemlje i ugradili 40.000 m3 kamena u osiguranje pokosa kanala. Izveli su devet cestovnih prijelaza s paralelnom putnom i kanalskom mrežom.
Vrijednost radova koje je izvela Brodska Posavina s partnerima je 225 milijuna kuna.
Za oko pola godine bit će završeni svi radovi, kad bi kanal za navodnjavanje bio u projektiranoj funkciji.
Jučer su napravili prokop i spoj voda rijeke Save s vodom dovodnog melioracijskog kanala. (SBplus)   

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sikirevčani su danas nasmiješeni, ali to mogu biti i Brođani

  'Happy end' slavonskobrodske tragedije

  Sikirevčani su danas nasmiješeni, ali to mogu biti i Brođani

  8.11.2018. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sikirevčani i dalje žedni kraj vode

  Bez vodovoda do 2013.

  Sikirevčani i dalje žedni kraj vode

  8.3.2011. | 15:33
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinkovčani se kupaju u sikirevačkoj vodi

  Sikirevčani žedni na izvoru

  Vinkovčani se kupaju u sikirevačkoj vodi

  10.1.2011. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :