Život : Udruge građana

Objavljeno: 7.7.2021. u 14:00
Prikaza: 6934
|
Autor: Željka Gavranović

Što se kuha u sibinjskom loncu?

Eskalirao sukob dviju ribolovnih udruga

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Zbog ograničenog broja sudionika i poštivanja epidemioloških mjera, iz utrke za najbolji fiš izbačena je Udruga za promicanje športskog ribolova „Ulovi i pusti".

SIBINJ - Približava se tradicionalna sibinjska Fišijada čije je održavanje prošle godine spriječio koronavirus, a na području Općine Sibinj - čini se - do subote se neće uspjeti smiriti strasti.

Naime, zbog ograničenog broja sudionika i poštivanja epidemioloških mjera, iz utrke za najbolji fiš izbačena je, ni manje ni više, nego najveća lokalna ribolovna udruga - Udruga za promicanje športskog ribolova „Ulovi i pusti".

- Na plakatu koji poziva na sudjelovanje u Fišijadi, stajao je kontakt broj. Nije pisalo čiji je, samo da se na njega trebamo javiti želimo li mjesto među ekipama. Nazvao sam taj broj na koji se javio Ivica Koprivnjak. Na pitanje ima li još slobodnih mjesta za sudjelovanje u Fišijadi, odgovorio je kako ih još uvijek ima dovoljno. Ivica me, potom, uputio na Općinu radi dovršetka prijave. U ponedjeljak oko 10.30 obavio sam prijavu u Općini, za što sam dobio potvrdu. Uz nas, prijavio sam i svog punca. Nekoliko dana nakon toga, iz Općine sam dobio poziv kako ipak ne možemo sudjelovati na Fišijadi jer nema dovoljno mjesta za sve ekipe. Žao mi je samo djevojke koja radi u Općini i koja mora lagati za nekoga. Među prvima sam zvao kako bismo se prijavili za sudjelovanje. Ranije smo sudjelovali i na brodskoj Fišijadi, gdje smo imali humanitarnu prodaju fiša, tako da smo već iskusni u tomu. - za SBplus kazao je Bruno Zečević, član Udruge za promicanje športskog ribolova „Ulovi i pusti".

Dok jedni razlog isključenja iz jedne od najvećih općinskih manifestacija nalaze u proceduralnoj pogrešci, odnosno, zaprimanju većeg broja prijava od dozvoljenih, zbog čega je sudjelovanje nekima naknadno moralo biti otkazano, drugi motivaciju vide u ranijim sukobima dviju udruga - navedene mlađe Udruge „Ulovi i pusti" i Udruge športskih ribolovaca „Petnja" s tradicijom dugom 25 godina.

- Do nesuglasica je došlo i s Općinom Sibinj i s područnom Udrugom športskih ribolovaca „Petnja". To traje već 2,5 godine jer smo se odvojili kako bismo Petnju proglasili „Ulovi i pusti" jezerom, u čemu smo i uspjeli. Nakon toga krenule su različite prijetnje članova UŠR „Petnja", krađe ribe iz jezera i svakakvih sličnih događanja koja smo prijavljivali policiji. Sve je kulminiralo ovim isključenjem nas iz Fišijade. No, nije riječ samo o manifestaciji, nego i činjenici da na Natječaju za sufinanciranje udruga nismo dobili nikakva sredstva iz općinskog proračuna, dok je UŠR „Petnja" prošle godine dobila 23 tisuće kuna za period u kojemu nisu odradili ništa. Naime, Fišijada čiji su organizatori zbog COVID-a 2020. nije održana, a nisu imali niti jednu radnu akciju. S druge strane, mi smo na jezeru odradili 400 radnih akcija. Pokosili smo trimerima ručno cijelo korito, poribljavamo jezero i obilazimo ga neprestano. Postavili smo i kamere, a podržavamo i uklanjanje bespravno izgrađenih kućica uz jezero. Područje oko njega desetljećima je privatizirano, a sada je krenulo čišćenje i uklanjanje, kako bi Petnja pripala svima. Ona to zaslužuje i mi nećemo odustati od toga da postane pravi mali raj ljubitelje ribolova iz cijele zemlje i šire. - kazao je Matej Lucić, član sibinjske Udruge za promicanje športskog ribolova „Ulovi i pusti" koja je isključena iz „Fišijade". Dodao je, pritom, kako cijeni rad i napore načelnika kakvog Općina Sibinj dosad nije imala, ali kako ne razumije gdje je 'zapelo' u komunikaciji s njima. Iz Sibinja se, kažu, neće dati otjerati.

Športsko-ribolovni savez Brodsko-posavske županije grupi pretežito mladih i vrijednih ljudi dao je zadaću održavanja Jezera Petnja koju oni, čini se, zasad pošteno izvršavaju.

- Najveća smo udruga s područja Općine Sibinj. Imamo 90 članova i 70 juniora i kadeta, odnosno, djece. UŠR „Petnja" nekad je imala 200 članova, sad ih ima 30. To dovoljno govori sve. Želimo raditi za dobrobit Jezera Petnja i da tamo više ne vlada kaos. Do danas nismo dobili prostor na području Općine. Kad god dođemo na terasu na Jezeru Petnja koja pripada Općini, potjeraju nas jer su pojedinci to privatizirali i ne shvaćaju da svi građani mogu doći tamo. Jezero čuvamo i nadgledamo od 0-24. I sad je netko od naših članova tamo, čak i tijekom noći bude. Puno je ribe, bojimo se krađe. - dodao je Bruno Zečević, vidno ogorčen i razočaran zbog situacije u kojoj se našao s drugim članovima svoje Udruge.

Organizatora Fišijade u Sibinju, točnije predsjednika UŠR „Petnja", zamolili smo neka nam komentira cijelu zavrzlamu.

- U pitanju nisu samo oni. Iz fišijade je isključena i ekipa iz Završja jer smo zbog epidemioloških ograničenja broj ekipa morali smanjiti s 35 na 25. Držali smo se uglavnom natjecatelja koji su u fišijadi sudjelovali i prethodnih godina. Već na fišijadi u Oriovcu u svoju sam 'teku' upisao deset do dvanaest sudionika, tako da su mjesta vrlo brzo bila popunjena. Imam 58 godina, ratni sam vojni invalid i ne znam zašto se konstantno nekomu trebam opravdavati. - za SBplus prokomentirao je Ivica Koprivnjak, čiji se telefonski broj nalazi na plakatu organizatora cijelog događaja.

Naše pitanje o tomu nije li neobično da se na sibinjskoj Fišijadi našlo mjesta za ekipe iz drugih dijelova Brodsko-posavske županije, a ne i za (prema broju članova) najveću lokalnu ribolovnu udrugu, našem sugovorniku nije dobro 'sjelo' te nas je optužio za to da priču radimo pristrano i predstavljajući samo jednu stranu. Ignorirao je pritom naše ponavljanje kako smo jednako spremni predstaviti i njegovu stranu priče te kako ga upravo iz tog razloga zovemo. Telefonski razgovor nakon toga je brzo prekinuo uz izliku kako za nas više nema vremena.

Komentar smo zatražili i od načelnika Općine Sibinj, Josipa Pavića.

- Zbog epidemioloških mjera, ali i straha od kazni u slučaju njihova nepoštivanja, ove smo godine odlučili smanjiti broj sudionika Fišijade na 25. Sve će biti održano u manjem opsegu jer nam je cilj izvesti ljude iz njihovih kuća, dati im dio 'starog normalnog', ali ujedno moramo paziti na činjenicu da smo i dalje u borbi protiv epidemije. U ovom je slučaju došlo do nesporazuma. Naime, bilo je potrebno na vrijeme prijaviti sudjelovanje organizatorima, a to su Udruga športskih ribolovaca „Petnja" i Nogometni klub „Mladost" iz Sibinja. Zaposlenica Općine, ne znajući da su sva mjesta već popunjena, primila je kotizaciju i prijavu udruge „Ulovi i pusti" te još nekih koji su željeli biti sudionici. Nažalost, zbog poštivanja mjera, morali smo se tim ljudima ispričati i vratiti im kotizacije. Dakle, radi se o čistom nesporazumu proizašlom iz neiskustva. Nitko nikoga ne diskriminira niti isključuje. Zadatak Općine je procjenjivati projekte i programe udruga te ih, sukladno tomu, financirati. S jedne strane imamo UŠR „Petnja" koja organizira najveću manifestaciju u Općini i postoji četvrt stoljeća, a s druge strane noviju ribolovnu udrugu čiji rad također pratimo i iznimno cijenimo. Dolazi li do sukoba između bilo kakvih srodnih udruga na našem području, te dvije strane mi kao Općina ne možemo i ne želimo miriti. To jednostavno nije domena našeg djelovanja i ne možemo na to trošiti energiju. Sukobe moraju riješiti sami. - za SBplus situaciju je pojasnio načelnik Općine Sibinj, Josip Pavić.

Kako je vidljivo iz sadržaja ovog članka, portal SBplus, i u ovom je slučaju, poslušao sve strane priče te pružio priliku svim prozvanima neka se očituju. Sud o tomu tko je u pravu - donijet će svaki čitatelj ponaosob, a neki se dionici cijele rasprave jednog dana možda nađu i u pravoj sudnici.

  Broj komentara: 12

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  XSIZE

  XSIZE

  Komentirano: 16.7.2021. | 11:49

  1

  A i načelnik laže, tu kaže da je morao odbiti udruge jer se nisu na vrijeme prijavili, a Iva kaže da su se prijavili na vrijeme, ali su uzimali udruge koje su već sudjelovale na fišijadi. Ajmo lopovi, dogovorite se makar oko laži...
  Kompas

  Kompas

  Komentirano: 15.7.2021. | 10:31

  2

  BoraBu polako se gušite u lažima!!! Kažeš "skupina smeća" za udrugu!! 90% clanova vaše udruge je prešlo u novu udrugu. Udrugu od 300 clanova ste uništili i srozali na 40 clanova. Gore si samo zbog novaca, iz nikakve ljubavi. Ajmo zaboraviti fišijadu i novac od iste. Cafe aparat je godinama bio gore, od svake kave je kuna ostajala udruzi, novac nestao( akteri isti)! Preko vikenda od najma camaca 1500 do 2000kn, novac nestao(akteri isti) zašto bar dio novaca nije ostajao za nove camce, nego je odlazio Koprivnjaku koji je kao dezurao gore. Gdje su novci od iznajmljivanja terase? Sada su nastali problemi, kako kaže ona stara "nesta para nesta i drugara"!! Žalosno je što smo mi domaći dopustili da uništite udrugu, trebali ste davnih dana dobiti nogu u guzicu!!
  Petnja_sibinj

  Petnja_sibinj

  Komentirano: 15.7.2021. | 9:27

  3

  Ovi stari prdonje nisu za 25 godina napravili što su mladi u ovih 2 i pol godine napravili.Dokazali su da to nije ničije privatno (Ivino) vlasništvo nego da Petnja pripada svim ribičima i zaljubljenicima u prirodu. A čujem da vam se malo i riba za fišijadu usmrdila.To vas onaj gore kažnjava.
  BoraBu

  BoraBu

  Komentirano: 8.7.2021. | 17:10

  4

  Primitivne laži udruge ulovi i pusti ,ako se ta skupina smeća može nazvati udrugom... kome su oni prijavljivali ekipu , nemože sudjelovati ako je maximalan broj ekipa 25 , kako ce oni sudjelovati ako su 27. Prijavili ekipu ,i to nisu napravili u skladu sa pravilima nego su okolo tražili koga znaju da se ubace iako nema mjesta , znali su da ih Koprivnjak nece upisati jer su mjesta bila popunjena , zato su i obilazili i nisu htjeli nazvati na broj koji su trebali , sve su to muljaže i neljudi , traže pravdu na Jezeru Petnja a do jučer nisu znali gdje se petnja nalazi, za novce isto neistina. Za ostalu lovu pitajte gospodina"koji je bio tajnik Ušr Petnja u to vrijeme ,sada i prijedsjednik ribičkog saveza bpž,
  pale

  pale

  Komentirano: 8.7.2021. | 0:39

  5

  Gdje je zavrsila riba sto su je Koprivnjak i Strmota pod krinkom noci prisvojili
  gromacan

  gromacan

  Komentirano: 7.7.2021. | 20:00

  6

  Tip je "ratni vojni invalid" ili po narodski sveta krava i ima da bude po njegovom.
  mikov

  mikov

  Komentirano: 7.7.2021. | 19:53

  7

  ovo je privatna fišijada ivice koprivnjaka! Ovo su gluposti, pa ako su odmah ograničili na 25, zašto je onda zaprimljeno više ako se zna da je maksimalno 25 prijava!
  pale

  pale

  Komentirano: 7.7.2021. | 17:31

  8

  Na sto je udruga pala kada je Iva Koprivnjak predsjednik.Invalid ?.Gdje je stekao invalidnost ? na bezuspjesnom lijecenju od alkohola ?
  Melinera

  Melinera

  Komentirano: 7.7.2021. | 16:31

  9

  Na jezeru petnja nije bilo nikad nikakvih problema dok nije dosla udruga ULOVI PUSTI ..Petnja nikad neurednija od smeća koliko ga ima i eto njihovih radnih akcija 400hahahhah..
  kukulele

  kukulele

  Komentirano: 7.7.2021. | 15:28

  10

  U ovoj našoj jadnoj županiji čim se mladi uhvate nečega odma se i udari po njima pa nije i čudo što mladi odlaze, a ovi stari prdonje nisu za 25 godina napravili što su mladi u ovih 2 i pol godine napravili, ako ništa dokazali su da to nije ničije privatno (Ivino) vlasništvo nego da Petnja pripada svim ribičima i zaljubljenicima u prirodu

  Broj komentara: 12

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ideju smo iznjedrili iz starih američkih filmova

  Inicijativa mladih

  Ideju smo iznjedrili iz starih američkih filmova

  16.5.2020. | 13:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvjestotinjak biciklista sudjelovalo u tradicionalnoj vožnji

  Prva nedjelja iza Uskrsa

  Dvjestotinjak biciklista sudjelovalo u tradicionalnoj vožnji

  29.4.2019. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina osigurava lokaciju za budući Vatrogasni dom

  Donacija Općine za navalno vozilo

  Općina osigurava lokaciju za budući Vatrogasni dom

  8.4.2019. | 18:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mali kreativci zaposlili ruke

  Bajkopričalica posjetila Sibinj

  Mali kreativci zaposlili ruke

  19.12.2017. | 12:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Podijelili više od stotinu paketa

  “Humanitarni paket za Slavoniju 2”

  Podijelili više od stotinu paketa

  28.3.2017. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Motoristička zabava MK Sibinj na Petnji

  Iduće subote

  Motoristička zabava MK Sibinj na Petnji

  14.9.2014. | 12:14
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani donirali 54.000 kuna za Patrika

  Humanitarna akcija

  Građani donirali 54.000 kuna za Patrika

  1.2.2011. | 11:18
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :