Sport : Lov i ribolov

Objavljeno: 11.5.2018. u 0:01
Prikaza: 12044
|
Autor: JZ/SBplus

Radostan ili tužan?

(Ne)namjerno, 9. svibnja, ulovio šarana od 17 kilograma

Sibinj : (Ne)namjerno, 9. svibnja, ulovio šarana od 17 kilograma

Budući da u video prilogu Antun Šarić izgleda kao dobroćudan čovjek koji voli ribe, želimo vjerovati kako je šarana ulovio nenamjerno jer je, vjerojatno, lovio jezersku pastrvu (Salmo trutta m. lacustris L.) za koju lovostaj traje od 1. listopada do 28/29. veljače.

11. svibnja u 8.45 sati

"Evo i dokaz da je šaran pušten. Molimo GOSPODINA Zovka da objavi: https://www.youtube.com/watch?v=dPM6NJNd4uo", napisao nam je jutros u svojoj poruci gospodin Zvonimir.

Velikim slovina napisana riječ 'gospodin' treba značiti kako potpisnika ovog priloga Zvonimir izuzetno cijeni. Ili ne?

Vjerojatno, pravi ribići kakvi su ova dvojica s videa, više neće zaboraviti objaviti ono što im ide na čast, a što je vrijedna poruka drugima - vraćanje ribe u vodu.

Da smo ovu informaciju imali sinoć, nadnaslov ne bi glasio: 'Radostan ili tužan', nego tek 'Radostan'.

 

SIBINJ - Vijest je temeljni oblik novinarskog izražavanja, a Stjepan Malović definira je kao "pravodoban izvještaj o događaju, činjenicama i stajalištima koja zanimaju iznimno mnogo ljudi".

U svakom slučaju, vrijedno je videti s kojim poštovanjem se ribić i snimatelj odnose prema ulovljenoj ribi.

Pisanje vijesti mora biti jasno, sažeto i zanimljivo. Zlatno, još uvijek nezamjenjivo, pravilo pisanja vijesti jest 5 W, čiji naziv potječe iz književnosti, točnije pjesme engleskog književnika Rudyarda Kiplinga o šest "poštenih slugu" koji se zovu Who (tko), What (što), When ( kada), Where (gdje), Why (zašto), te How (kako). Završno "H" je dodala teorija novinarstva.

Mada nemamo puno informacija o događaju, imamo dovoljno za vijest - jer 'ujutro novine moraju izaći'.

Evo što smo saznali iz poruke pristigle uz video prilog na službenu adresu SBplus-a: "Na Petnji gospodin Antun Šarić upecao šarana teškog 17 kilograma."

Dakle, znamo 'tko' - Antun Šarić; znamo 'što' - upecao šarana teškog 17 kilograma; znamo 'kada': Na Dan pobjede 9. svibnja; znamo 'gdje' - na jezeru Petnja kod Sibinja, a zahvaljujući nepoznatom ljubitelju ribolova koji je sve snimio, znamo 'zašto' - jer voli ribolov te znamo 'kako' - vješto.

Ono pak što ne znamo jeste odgovor na pitanje: "Je li Antun kapitalca vratio u vodu ili nije"? Naime, to je odmah morao učiniti jer, sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, 15. lipnja 2005. godine, donio je Naredbu o zaštiti riba..., temeljem koje je zabranjeno loviti šarana (Cyprinus carpio L.) od 1. travnja do 31. svibnja.

Budući da u video prilogu Antun Šarić izgleda kao dobroćudan čovjek koji voli ribe, želimo vjerovati kako je šarana ulovio nenamjerno jer je, vjerojatno, lovio jezersku pastrvu (Salmo trutta m. lacustris L.) za koju lovostaj traje od 1. listopada do 28/29. veljače. Vjerojatno, šarana je pažljivo izvadio iz vode kako bi ga oslobodio udice, fotografirao se s ulovom, a potom ga nježno, s jastuka vratio u vodu.

U svakom slučaju, vrijedno je videti s kojim poštovanjem se ribić i snimatelj odnose prema ulovljenoj ribi.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
SBZG

SBZG

Komentirano: 11.5.2018. | 9:30

1

Čestitke na ulovu i puštanju, koje odlikuje prave ribiče koji razmišljaju o budućnosti. Gospodin lovi na nominalno šaranski štap, šaransku freespool rolu i šaransku udicu, tako da nema šanse da je išao na pastrvu nego isključivo na šarana/amura. I ništa krivo nije napravio, jer 90% šaranskih voda u HR u terminu lovostaja prakticira legalan ribolov šarana, uz isključivi catch&release (ulovi i pusti) na većini njih. Pitanje koje bi postavio je više vezano za Petnju kao jedinu kvalitetnu šaransku vodu u županiji, a koju planiraju svake godine ispustiti zbog reparacije brane. Može li se ta reparacija obaviti bez ispuštanja cijelog jezera i potencijalnog uništavanja ribolovnog blaga? Jer nevjerojatno mi je da u 21. stoljeću sa silom tehnologije mora ispustiti jezero od cca 30 hektara da bi se napravile određene "rutinske radnje" na brani. Još jednom g. Antunu čestitke i bistro!
Znalac

Znalac

Komentirano: 11.5.2018. | 6:38

2

Čestitke na ulovu. . Vrijedno je vidjeti kako gospodin ima SVOJE mjesto na jezeru. .SVOJU kućicu ili baraku izgrađenu na jezeru Petnja . Komu se treba obratiti da se dobije dozvola i tako napravi SVOJA baraka za SVOJE mjesto? Očito je i to legalno, pa zašto i drugi ribici ne bi napravili za sebe bolje uvijete.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za njihova života Irska i Njemačka im to ne bi omogućile

Jedna Općina četiri doma

Za njihova života Irska i Njemačka im to ne bi omogućile

18.10.2020. | 17:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jezerom Petnja ponovno zaplivale ribe

Iza ribolovaca je teška godina

Jezerom Petnja ponovno zaplivale ribe

28.2.2020. | 16:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Anđelko odlazi ribe pecati u afričkoj rijeci Vaal

Općina mu pomogla oko troškova puta

Anđelko odlazi ribe pecati u afričkoj rijeci Vaal

7.2.2019. | 13:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :