Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 19.1.2014. u 13:25
Prikaza: 8279
|
Autor: Borislav Stipić

Gdje su veteranske bolnice!?

Sinoć je preminuo Josip Bodlović

Sibinj : Sinoć je preminuo Josip Bodlović Josip Bodlović (lijevo) kod spomenika Kobrama u Kašiću(Foto: ezadar)

Prijevremena smrt, smanjenje mirovina, loš Zakon o pravima hrvatskih branitelja, stambeno zbrinjavanje, samo su neki od problema koje muče braniteljsku populaciju. Zbog svega toga, branitelji će sami sebe etiketirati ‘zaboravljenom’ populacijom.

Sinoć je preminuo još jedan branitelj, tek nešto stariji od četrdeset godina  – Josip Bodlović iz Sibinja, zapovjednik voda i zapovjednik satnije u legendarnim brodskim „Kobrama" - njegovi prijatelji, suborci su zgranuti, rezignirani. Povod je to da se ponovo upitamo i razmislimo, može li se, i kako se može pozitivno utjecati na promjene već ustaljenih trendova u pobolu i smrtnosti dragovoljaca Domovinskog rata, ratnih veterana i stradalnika.

Posebno su alarmantni podaci studije 'Praćenja smrtnosti i pobola hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata' koji govore da je prošle godine svakoga dana umiralo čak šest branitelja. Prema objavljenim rezultatima studije, u razdoblju od 1998. do 2010. godine umrlo je 24 tisuće hrvatskih branitelja. Prema službenim podacima iz 2011. godine, umrlo je 2.354 branitelja, dok je u 2012. godini preminulo 2.265 osoba, 416 ratnih vojnih invalida i 1.896 hrvatskih branitelja. Sve ukupno oko 30.000 branitelja. Uzroci smrti najčešće su tumori, samoubojstva, bolesti srca i cirkulacijskog sustava, posljedice ozljeda i trovanja, te bolesti probavnog sustava.

Uzimajući tu činjenicu, kao i prosječnu starost umrlih branitelja od oko 51 godine, nameće se pitanje hitne potrebe educiranja braniteljske populacije o tome što, kada i kako trebaju poduzeti da bi im na vrijeme dijagnosticirale bolesti, odredile terapije i druga medicinska i nemedicinska postupanja.

Već niz godina priča se o otvaranju veteranskih bolnica ili stacionara po uzoru na SAD-u, to je bilo i predizborno obećanje kojim su se braniteljima širom Hrvatske predstavljali kandidati Kukuriku koalicije, nakon pobjede iste ministar branitelja Predrag Matić Fred i ministar obrane Ante Kotromanović, no nema ni naznake da bi se išta po tom pitanju uopće planiralo.

Institucije se po ovom pitanju neće pokrenuti bez stvarnog i organiziranog zajedničkog pritiska svih branitelja i stradalnika. Tome svjedoči i odgovor Savjetnice predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke autoru ovoga članka u kojem kaže: „Vaše Otvoreno pismo koje ste uputili na brojne adrese institucija i medija vezano za pokojnu gospođu Slavicu Hruškar predsjednik Sabora, gospodin Josip Leko, pažljivo je pročitao i sve navedeno primio na znanje." Ovakav odgovor ne pruža ni malo nade kako će se išta poduzeti. Uz onaj Pučkog pravobranitelja, možda tek mrvicu više od spoznaje da drugi nitko nije ni odgovorio.

Na braniteljima je, na udrugama je hoće li se samoorganizirati s pravim ciljevima, onima od ostvarenja kojih ovisi kvaliteta njihova života, životâ njihove djece, obitelji… i tako, partnerski s institucijama, ili pritiskom na njih ako i ukoliko partnerstvo nije moguće, konačno početi rješavati ona pitanja zbog kojih bi udruge prvenstveno i trebale postojati a to su pitanja zaštite i poboljšanja prava svojih članova.

Ukop pokojnog Josipa Bodlovića bit će sutra (ponedjeljak 20. siječnja) u 15:00 sati na groblju u Sibinju. 

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 19.1.2014. | 20:06

1

@istovari - zašto razdvajaš nezaposlene i branitelje kao dvije jasno odvojene skupine? Koliko znam dosta je branitelja nezaposleno ili dosta nezaposlenih su branitelji. Branitelje ne bih prikazivao ili svrstavao u neke čudnovate kljunaše.
gipsfulvus

gipsfulvus

Komentirano: 19.1.2014. | 18:51

2

Za ovim olovnim brdima, škripe paklena vrata Proždrljiv željezni Kiklop nama se grohotom smije, Kotrljamo srca svoja niz ognjeno ždrijelo rata, A slijepa sutkinja sudba, krvavim čekićem bije. Vode i ljubavi žedni i mirnog Božjeg neba, Pred grobom sanjamo život, kolona mrtvih se množi, Demonu povijesti krvlju slobodu platiti treba, Na žrtvenom kamenu tom smo, tek janjci u vučjoj koži I negdje dok vrti se lova, gmiže se, pjeva i laže, Hrvatska duša moja na svoju seGolgotu penje, I dalje no što ste htjeli, vidim sa ove straže, I ne trebam ničiju hvalu i ničije sažaljenje. Jer….. kroz ovu ledenu cijev, sijeva moj vlastiti gnijev Sa ovog krvavog stola, ja večeram grumen svog bola, Pod ovaj đavolov bat.ja podmečem svoj pješćani sat, Jer ovo je moja zemlja……. I ovo je moj rat!
komarac

komarac

Komentirano: 19.1.2014. | 18:36

3

istovari@ za razliku od tebe koji si bio borac Bodlović je bio branitelj debilčino debilna!!!! Ekstra prava su u RS pa se vjerojatno tako i izražavaš!! U RH ne postoje ekstra prava! Josipa Bodlovića je bilo čast poznavati. Borci NOB-a još ne misle pod zemlju no branitelji padaju kao pokošeni. Počivaj u miru prijatelju!
gardista91

gardista91

Komentirano: 19.1.2014. | 17:54

4

istovari ti si neki drkotak a ne hrvatski branitelj koji i smrt koristiš za provokaciju.Odi na neke tebi srodne portale kao Kurir ili B 92 i tamo komentiraj.Bodloviću počivaj u miru
walter

walter

Komentirano: 19.1.2014. | 13:33

5

Također, šteta je što su godinama podržavali one koji su za to vrijeme pokrali i devastirali Hrvatsku.
walter

walter

Komentirano: 19.1.2014. | 13:31

6

Počivao u miru. Hvalu mu za sve što je učinio za Hrvatsku. Što se udruga tiče, šteta što su se godinama bavile politikom umjesto da su skrbili o potrebama i pravima branitelja.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Vezani članci

SBplus.hr, Slavonski Brod : Umro satnik Miroslav Kelava

Otišao je ratnik

Umro satnik Miroslav Kelava

28.8.2011.
Sprovod će bitina Gradskom groblju u Slavonskom Brodu, u utorak 30. kolovoza 201
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara i Josipović  nisu se ni naklonili!

Nemar ili zaborav?

Duspara i Josipović nisu se ni naklonili!

8.11.2012.
Duspara i Josipović nisu se ni naklonili kod spomenika poginulim braniteljima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samoubojstvom osiguravaju svoje obitelji

Branitelji

Samoubojstvom osiguravaju svoje obitelji

7.10.2013.
Najčešći uzroci smrti branitelja su tumori, samoubojstva, bolesti srca i cirkula
SBplus.hr, Slavonski Brod : Branitelji iz tri županije - zajedno

Uz "iće i piće"

Branitelji iz tri županije - zajedno

10.3.2013.
Akcija „Branitelji zajedno“ nastavlja upoznavanje udruga iz susjednih županija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovana udruga  3. gardijske brigade  "Kune"

U Slavonskom Brodu

Osnovana udruga 3. gardijske brigade "Kune"

28.3.2013.
Utemeljena je Udruga veterana 3. gardijske brigade ''Kune'' – Slavonski Brod
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obljetnica legendarnih brodskih Kobri

Kobre se prisjećaju

Obljetnica legendarnih brodskih Kobri

11.6.2013.
SBplus.hr, Slavonski Brod : „Smrt joj je bila bliska“

Vladimir Gruden

„Smrt joj je bila bliska“

8.1.2014.
prof.dr. Vladimir Gruden povodom samoubojstva Slavice Hruškar
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ratnici gotovo uzalud traže posao

Hrvatski branitelji

Ratnici gotovo uzalud traže posao

18.1.2014.
U ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Slavonskom Brodu posao traži 878 branitelja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čuvaju uspomenu na tragediju i slavu vitezova

U Lužanima i Oriovcu

Čuvaju uspomenu na tragediju i slavu vitezova

1.10.2012.
U Lužanima i Oriovcu čuvaju uspomenu na tragediju i slavu svojih vitezova.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjećanje na slavonske vitezove

Sutra u Oriovcu

Sjećanje na slavonske vitezove

29.9.2013.
21. komemorativni skup - Dan poginulih branitelja s područja Općine Oriovac.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :