Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 21.6.2022. u 20:30
Prikaza: 3236
|
Autor: Željka Gavranović

Učiteljica za cijeli život

'Naučila nas je slova i brojeve, ali i kako razmišljati'

Sibinj : 'Naučila nas je slova i brojeve, ali i kako razmišljati'Učiteljica Željka Vrbanić s nekadašnjim učenicama(Foto: Ž.G./SBplus)

Zajedno s njezinim prvašićima, učiteljicu su Željku u mirovinu ispratili i oni koji su u školske klupe prvi put sjeli prije tridesetak godina.

SIBINJ - Kad dobra učiteljica odlazi u mirovinu, onda se svi ujedine kako bi joj pripremili najbolji mogući oproštaj. Upravo to su, za Željku Vrbanić, iza koje su četiri desetljeća rada u prosvjeti, učinili roditelji, učenici i radne kolege iz Osnovne škole u Sibinju.

'Posljednji sat svog radnog vijeka nastojala je s djecom završiti započeto. Tako je radila cijeli život; ne samo na znanju, nego i da djeci usadi vrijednosti koje su se danas izgubile, a koje su nam možda potrebne više nego ikad. Djeci je dala svoju dušu i vjerujem da će oni to jednog dana razumjeti i znati cijeniti njezine poruke.'

Ona, na sreću njezinih učenika, pripada onom tipu učitelja koji su se od djece trudili stvoriti slobodoumne i sposobne mlade ljude. Danas su joj na tomu mnogi zahvalni.

- Pripadam generaciji 1993./1994. godine. Željka je ikona naše škole, prekrasno biće koje nas je naučilo slova i brojeve, ali i kako razmišljati. Uz nju smo zavoljeli čitanje i knjige. Koliko je zajedništvo stvorila među nama, pokazuje činjenica da smo mi, prijatelji iz razreda, ostali dobra ekipa i tri desetljeća kasnije. Držimo se zajedno i družimo kao nekad u školskim klupama. Sada planiramo i veliki zajednički susret. Hvala joj na svemu, zaslužila je sve ovo. Neka uživa u svojoj mirovini, a mi ćemo je i dalje sretati u našem Sibinju, uvijek spremnu da stane i popriča s nama. Uistinu, ogromna je uloga učiteljice u životu svakog pojedinca. - za SBplus kazala je Ksenija Eđed, rođena Đukić.

Željkini su sinovi 'ukrali' stare fotografije kako bi u nekoliko minuta - kroz emotivnu prezentaciju - svi prisutni prošli kroz život te posebne učiteljice i njezin dugi radni staž. Njezin sadašnji 1.b razred danima se ponašao neobično i sumnjivo, kazala je Željka, ali nitko nije izdao iznenađenje koje su roditelji tjednima pripremali.

- Ni u snovima nisam očekivala ovako nešto. Zbunjena sam i puna emocija. Samo bih mogla plakati, biti sretna i blagoslivljati ih. Hvala Bogu na svim ovim godinama tijekom kojih mi je davao snage da sve to odradim. U mirovinu odlazim pri čistoj pameti. Uloga učiteljice je velika kroz prve četiri godine obrazovanja, ali - zapravo - samo treba slušati svakog čovjeka i iz njega uzeti ono što je najbolje. Nastojala sam prema njima iskazivati samo ljubav. Isticala sam važnost njihova zajedništva, govorila sam im „Bit ćete kumovi, međusobno ćete se ženiti, morate se uvažavati... vi ste generacija.". U odnosu na onu s početka moje karijere, ovo su sad nova djeca, daleko zahtjevnija, očekuju neprestanu izmjenu aktivnosti. No, čovjek ih jednako voli i jednako se za njih veže kao i za one prije trideset godina. Nikad mi ta „djeca klika" nisu zamjerala moju starost jer sam bila poštena prema njima i rekla kako im ništa neće nedostajati niti pored stare učiteljice jer ćemo uvijek naći nekoga da im pokaže sve što je potrebno, a što ja ne mogu. Kad je došlo vrijeme za 'klikanje', onda je jedan moj učenik rekao „Mi smo stara škola. Držimo se papira i olovke.", kako bi pokazao povezanost sa mnom. - za SBplus kazala je učiteljica Željka Vrbanić koja se u rujnu oprašta od sibinjske Osnovne škole, njezinih učionica, zbornice i hodnika.

Da time gube mnogo, svjestan je i ravnatelj Josip Šišmanović.

- Njezin odlazak gubitak je za našu zajednicu. Ona školu doživljava kao svoju obitelj; isto tako i učenike te nas radne kolege. Ponosni smo na nju. Mene i danas fascinira njezina predanost radu. Posljednji sat svog radnog vijeka nastojala je s djecom završiti započeto. Tako je radila cijeli život; ne samo na znanju, nego i da djeci usadi vrijednosti koje su se danas izgubile, a koje su nam možda potrebne više nego ikad. Djeci je dala svoju dušu i vjerujem da će oni to jednog dana razumjeti i znati cijeniti njezine poruke koje danas možda ne shvaćaju u cijelosti. Osobnost se gradi u učionici, djeca se povezuju s učiteljicom,... malo je tu i čiste matematike jer djeca nerijetko više vremena provode s nastavnicima nego s roditeljima. Svojim primjerom učitelji djecu uče puno toga - riješiti problem, stvoriti nešto,... Učitelj je četiri godine centralna ličnost oko koje se formira daljnji i budući život kojeg će ti učenici, ljudi, voditi. S nama su danas Željkini bivši učenici koji još uvijek nose čvrstu i jaku emociju prema svojoj učiteljici. Mislim da ta veza, kad se jednom stvori, postaje neraskidiva. - kazao je iskreno ravnatelj Šišmanović, jedan od 'sukrivaca' za današnje iznenađenje jer je, pod izlikom da idu gledati utakmicu, učiteljicu s njezinim razredom doveo u malu školsku dvoranu i odvukao ih od radnih listića koje su rješavali i u posljednjim satima ove školske godine.

Danima koji su pred njom Željka se raduje, ali ta energična učiteljica mogla bi na pravi put usmjeriti još puno generacija.

- Ne osjećam da trebam predah, ali radujem se mirovini. Baka sam i sretna sam što ću se moći posvetiti svojim najdražima. - zaključila je učiteljica Željka.

Veliku galeriju fotografija s iznenađenja pripremljenog za učiteljicu, moguće je pronaći OVDJE.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li u ovoj školi spremni prigrliti različitosti?

Vijećnik Miloloža vs. LGBTQ zajednica

Jesu li u ovoj školi spremni prigrliti različitosti?

7.3.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hoćemo li u novu školsku godinu s rupom u krovu?'

Zabrinuti roditelji pitaju:

'Hoćemo li u novu školsku godinu s rupom u krovu?'

16.8.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I osnovnoškolci iz Slobodnice ići će samo u jutarnju smjenu

Ministarstvo odobrilo nastavu u Domu

I osnovnoškolci iz Slobodnice ići će samo u jutarnju smjenu

24.8.2019. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korak bliže jednosmjenskoj nastavi u Slobodnici

Inspekcija pregledala učionice u Domu

Korak bliže jednosmjenskoj nastavi u Slobodnici

13.8.2019. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji malenih Sibinjaca barem za nešto ne moraju brinuti

Počinju pripreme za novu školsku godinu

Roditelji malenih Sibinjaca barem za nešto ne moraju brinuti

11.8.2018. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedina zainteresirana tvrtka nije dostavila valjanu ponudu

Problemi pri obnovi sibinjske škole

Jedina zainteresirana tvrtka nije dostavila valjanu ponudu

4.8.2018. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Četrnaest osnovnih škola Županije sudjelovalo u natjecanju

Pokazali znanje o prometnim propisima

Četrnaest osnovnih škola Županije sudjelovalo u natjecanju

4.5.2018. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U stotinu godina postojanja škole, nikad manje učenika

Učitelji se sjetno prisjećaju prošlosti

U stotinu godina postojanja škole, nikad manje učenika

23.4.2018. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li ikad bili u nekoj 'mobi' i, ako da, kad zadnji put?

Znadete li što je to?

Jeste li ikad bili u nekoj 'mobi' i, ako da, kad zadnji put?

27.10.2017. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Svijet u bojama“

OŠ "Ivan Mažuranić"

"Svijet u bojama“

13.9.2017. | 11:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sigurno u prometu

Županijsko natjecanje

Sigurno u prometu

7.5.2017. | 20:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće program predškole

Sredinom siječnja

Kreće program predškole

4.1.2017. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sibinjskoj školi međunarodno priznanje

Zlatni status i zelena zastava

Sibinjskoj školi međunarodno priznanje

21.5.2013. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto jednostavno kad može komplicirano?

Zašto javno kad može tajno?

Zašto jednostavno kad može komplicirano?

30.5.2011. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :