Kultura : Ostalo

Objavljeno: 17.3.2014. u 11:11
Prikaza: 4556
|
Autor: Emil Cipar

Zaboravljena Slavonija

Sela umiru grupno

Sibinj : Sela umiru grupnoOdvorci(Foto: Emil Cipar)

U posljednjih pola stoljeća iseljavanje u Odvorcima je tradicija.

SIBINJ - Odvorci je bivše skupno naselje u Slavoniji, danas na području općina Sibinj i Brodski Stupnik u Brodsko-posavskoj županiji i grada Pleternice u Požeško-slavonskoj županiji.

Odvorci su do 1931. iskazivani kao skupno naselje. Sastoje se od naselja Brčino, Čelikovići, Grgurevići, Grižići, Jakačina Mala, Krajačići, Ravan, Bilice, Brđani i Mihaljevići. Danas postoje samo kao katastarska općina, te župa sa sjedištem u Grgurevićima.

Nekada jedno selo na blagim obroncima Dilja danas je podijeljeno u tri općine i dvije županije. Bogati prirodni resursi potpuno su neiskorišteni, pa je iseljevanje jedini izlaz. Odlaze uglavnom mladi ljudi.

Voćarstvo, vrtlarstvo, pčelarstvo i turizam mogli bi biti motor razvoja ove jedinstvene geografske cjeline.

Mogli bi!

Ali!!!

Rezultat katastrofalne ruralne politike u Slavoniji jest da je iseljevanje jedini izlaz. U posljednjih pola stoljeća to iseljavanje u Odvorcima je tradicija. (Hrvatski glas Berlin)

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
plavisafir

plavisafir

Komentirano: 23.5.2014. | 14:43

1

Tolika obradiva površina , jao , jao ja li ga zemlji koja ne zna kako živjeti od onoga od čega je znao živjeti i čovjek koji je živjeo prije više stotina i tisuća godina. Tolika prirodna bogatstva a nasmijao bi nam se i pračovjek , e vi koji ste to skrivili ,da li je velika vaša glupost ili je još veća vaša sebičnost !!!?
SALAUKA

SALAUKA

Komentirano: 23.5.2014. | 14:25

2

PRVI SUSRET S ODVORCIMA S OCEM DAVNIH 60-TIH.Kolibrićem u pustolovinu brdske trke makadamskom cestom sve do Zagrađa i Bučja.Uporedimo li danas ova dva zadnja sela i cjeli Odvorački kanton uočava se bitan progres ovih Požeških sela i nazadovanje Brodskih u Kontinuitetu. Ljudima tog kraja neki dobrotvori prosljrdiše struju i vodu još devedesetih ni tu se stalo a poslije se i malo kralo.Maznuše im i heroje koje prozvaše Sibinjskim žrtvama a redo su bili većinom Odvorčani.Jednom prigodom ispričao mi jedan did iz Krajačića da mu je did "pričo" priču o zaključanim kapijama od Sibinja do Andrijevaca.Centralizam u Sibiju ne ljube ni Bartolovčani ni Andrijevčani da se ne govori Odvorčani a l i on živi i kraljuje.Jedan od načelnika izjavi kad je trebalo popraviti cestu da ih je lakše iseliti već cestu urediti i to se lagano perfidno i sistematično čini.Opstaju i ostaju jedino zadrti koji više vole svoje od obećanoga.Živjeti u selu bez trgovine bez kafića bez doma kraj pet domića svako za se ko guska i prase.Međusobno nejedinstvene Odvorčane nije potrebito zavađati jer su već zavađeni.Kako zaustaviti apokalipsu iseljenja što popraviti da dalje ne odlaze kako sve staviti pod jednu ideju za ostanak i povratak za borbu za sebe.Ta plemenita brda ti gorštaci brđani izvana tvrdi u duši pošteni i skromni do srži iskreni i kad to nije za njihovo dobro ,ostaju i žive u sjeni kojekakovih Brodskih poduzetnika.
plavibicikl01

plavibicikl01

Komentirano: 17.3.2014. | 15:50

3

sela umiru pjevajući . Svake godine na Vinkovačkim jesenima sela umiru pjevajući , pjevajući i pokazujući svu svoju raskoš ljepote narodnih nošnji dok prolaze kolonama ispred streljačkog voda političara, izdajica slavonskog roda . Ovi im pjevaju i pokazuju ljepotu da bi za uzvrat dobili smanjene poticaje , skresane fondove za razvoj , zanemarivanje u svim granama napredovanja. Nije nam išlo sa Franjom ni Ivicom , možda bi nam trebao Matija da nekima pokaže gdje je kapija ...Slavonijo moja , nikad praznija ni ravnija nisi bila ...
nezasticeni_svjedok

nezasticeni_svjedok

Komentirano: 17.3.2014. | 12:29

4

nažalost, sve istina......zadnjih 15-ak godina do danas sustavno uništavanje hrvatskog sela...isplanirano, promišljeno i legalno, i to od vlastitih političara....prodanih duša... ...ovo što se događa u hrvatskom agraru je za sjest i plakat!

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikar iz Slobodnice 'otkriven' na njemačkom sajmu

Dašak Slavonije u dijaspori

Slikar iz Slobodnice 'otkriven' na njemačkom sajmu

7.7.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na sibinjskoj pozornici 'Bitka za Vukovar'

Vukovar u Sibinju

Na sibinjskoj pozornici 'Bitka za Vukovar'

18.2.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva sata plovili svijetom stihova

Sibinjska Večer poezije

Dva sata plovili svijetom stihova

28.2.2019. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Otkud nama pravo da ne oprostimo Srbima'

Vilim Karlović:

'Otkud nama pravo da ne oprostimo Srbima'

18.2.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sibinj i tolerancija

'Bogat kulturno - umjetnički program'

Sibinj i tolerancija

2.5.2014. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kulinijada u Općini Sibinj

'Kulin', a ne 'kulen'!

Kulinijada u Općini Sibinj

10.12.2010. | 22:13
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :