Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 12.3.2020. u 19:25
Prikaza: 5903
|
Autor: Željka Gavranović

Vrijeme je za primjenu u praksi

Pojedini mještanin ne može zakupiti više od sto hektara

Sibinj : Pojedini mještanin ne može zakupiti više od sto hektaraIlustracija(Foto: njuskalo.hr)

Iako je većina općina Brodsko-posavske županije kasnila s donošenjem Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, stvari su se pokrenule, tako da bi poljoprivrednici uskoro trebali osjetiti benefite.

SIBINJ - Do sredine 2019. godine svega je osam općina Brodsko-posavske županije (Slavonski Šamac, Sikirevci, Gornja Vrba, Oprisavci, Gundinci, Garčin, Klakar i Gornji Bogićevci) uspjelo donijeti programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištima, mada je predviđeni 90-dnevni rok za to istekao već 11. lipnja 2018. godine.

Kako su tada tvrdili mnogi načelnici, razlog odugovlačenju bile su korekcije koje je zatražilo Ministarstvo poljoprivrede. Problem su stvarale parcele koje su djelomično vodno dobro te su, kao takve, namijenjene za povrat koji, s druge strane, nije mogao biti izvršen prije izrade parcelizacijskih elaborata. 'Papirologija' je, dakle, i ovaj put otežala stvari.

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne predviđa sankcije za to pa nije niti bilo posljedica, no prvi je to takav dokument koji prednost pri dodjeli zemljišta daje OPG-ovcima, malim i mikro poduzećima. Prema tom Zakonu, prioritet pri dodjeli imaju i stočari kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnji zakupci koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladi poljoprivrednici. Osim toga, predviđeno je da gradovi i općine zakorovljenu i napuštenu zemlju vlasnika koji nije dostupan ili je nepoznat, mogu dati u zakup po tržišnoj cijeni. Novac koji se od toga dobije čekat će ga pet godina na posebnom računu, a nakon toga ide u lokalni/državni proračun za namjensko trošenje za komasaciju. Osim toga, postoji i mogućnost zamjene poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države za poljoprivredno zemljište u vlasništvu fizičkih ili pravnih osoba, koje je približno iste vrijednosti i nalazi se na području iste ili susjedne jedinice lokalne samouprave, radi okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Sve su to, dakle, dobre promjene koje čekaju i brodskoposavske općine, ali tek po donošenju Programa koji je sada izvjestan i za Općinu Sibinj. Brodsko-posavska županija donijela je početkom ožujka Rješenje kojim je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području Općine Sibinj, prihvatljiv za ekološku mjeru.

Kada je riječ o brojkama, takvo se zemljište u Općini Sibinj proteže površinom od 2315,8148 hektara. Prema dosadašnjem raspolaganju, od toga je na privremenom korištenju bilo 476 hektara, u postupku izvansudske nagodbe bilo je gotovo 119 hektara, na prodaju je ponuđeno 16,6284, aok je u koncesiji bilo 446 hektara. Bez javnog poziva korišteno je gotovo 11 hektara, dok je u zakupu 52,3473. Više je, ipak, u zakupu za ribnjake - čak 352,9233 hektra.

Novi Program promijenit će maksimalnu površinu koja se na području Općine Sibinj može dati u zakup pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi. Ona je sada 'stopirana' na sto hektara što mnogi smatraju poštenijim načinom raspodjele. Za zakup je novim programom raspolaganja u Sibinju određena površina od sveukupno 1874 hektra, dok će 'u prodaju' nešto više od 81 hektra. Tek provedbom tih novih odluka, bit će poznato jesu li poljoprivrednici zadovoljniji starim ili novim sustavom.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreću s odvozom glomaznog otpada

Od sutra

Kreću s odvozom glomaznog otpada

19.10.2020. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Benjamin (15) zaljubljen u poljoprivredu

Poljoprivredni obrt Lasić

Benjamin (15) zaljubljen u poljoprivredu

2.1.2016. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt navodnjavanja vrijedan 27 milijuna kuna

Na južnom dijelu općine Sibinj

Projekt navodnjavanja vrijedan 27 milijuna kuna

25.1.2015. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I nije neka vijest, ali je sukladna zakonu

Iz bartolovačkog brda

I nije neka vijest, ali je sukladna zakonu

3.5.2014. | 20:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz Broda žele preseliti u Slobodnicu

Centar za stočarstvo

Iz Broda žele preseliti u Slobodnicu

19.7.2012. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :