Gospodarstvo : Ostalo

Objavljeno: 19.10.2016. u 10:35
Prikaza: 6859
|
Autor: Jerko Zovak

Načelnik Josip Pavić i Vijeće

Ucjenjuju poduzetnika, ili štite interese Općine Sibinj?

 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

Zašto ni devet godina nakon kriminalnog mešetarenja u Zoni malog gospodarstva Sibinj, država još uvijek ne traži svoje zemljište? Zato što je sustav krcat nepismenim i nesposobnim, lijenim i korumpiranim činovnicima koji su državu i društvo moralno i pravno masakrirali ili zbog toga što im država i njezina Crkva ne sude, nego sekundiraju.

SLAVONSKI BROD / SIBINJ - U posljednje vrijeme, zainteresirani, učestalo poticali su SBplus i potpisnika ovog priloga da pišemo o 'nepravdi' koju sibinjske općinske strukture, na čelu s aktualnim načelnikom Josipom Pavićem, čine tamošnjem uglednom poduzetniku, Ljubi Čepi u 'Zoni malog gospodarstva'. Budući da smo, prije pet godina, o sibinjskoj zoni sumraka pisali sasvim dovoljno i argumentirano, držali smo kako je slučaj Čepo tek jedan krak poznate zločinačke hobotnice.

Međutim, naša kolegica, ovdašnja novinarska doajenka, Marija Radošević, pisala jeste, a njezin urednik sadržaj je začinio nadnaslovom: 'Nova afera u Sibinju' i naslovom: 'Načelnik Josip Pavić ne dopušta ulaganja u zoni poduzetniku Ljubi Čepi?'.

Pročitavši tekst, kao i svaki drugi iole upućeni promatrač svinjarija koje su događale se u Sočković - Rimac - Batinić zoni malog gospodarstva za veliki kriminal, zaključili smo kako bi trebalo utvrditi o čemu je tu riječ: o Pavićevom nastavku Batinićeve kriminalne politike; Prizemnom pokušaju Čepe da putem javnih medija ucjeni nekorumpiranog Pavića, ili nečem trećem?

Što kaže poduzetnik Čepo?

"U dobroj vjeri, zajedno s njemačkim partnerom, nakon raspisanog javnog natječaja o prodaji zemljišta u sibinjskoj gospodarskoj zoni, 5. lipnja 2008. godine, od Općine Sibinj, kupili smo 31.246 m2 građevinskog zemljišta po cijeni od 5,10 EUR/m2, što je ukupno iznosilo 159.345,60 EUR.

U vrijeme kupnje zemljišta, visina komunalnog doprinosa iznosila je 7 kn/m3, da bi Općina, nakon što su vidjeli kako smo dobili građevinsku dozvolu za izgradnju objekta, donijela odluku o povećanju komunalnog doprinosa na 18 kn/m3.

Budući da je ta promjena odluke uvelike povećala troškove izgradnje objekta, a u Zoni nije bilo infrastrukture, predložili smo Općini neka nam dopuste da sami izgradimo potrebnu infrastrukturu, a za uloženi iznos neka nam umanje komunalni doprinosa. Međutim, Općina to nije željela prihvatiti, nego nas prisiljava da platimo naknadno povećani komunalni doprinos, a o infrastrukturi će, kao, brinuti Oni.

Nažalost, niti nakon osam godina od kad smo kupili zemljište, infrastruktura nije izgrađena, pa smo morali projektirati 'samoodrživ' objekt koji ima vlastitu struju, vodu i septičku jamu.

Umjesto da nam pomognu - svojom gostoljubivom politikom za razvoj realnog sektora gospodarstva - kako bismo proizvodni pogon što brže stavili u funkciju i zaposlili radnike, Općina nam svojim ultimativnim zahtjevom odmaže u tome", ogorčeno, za SBplus govorio je osnivač tvrtke Ljubo Čepo. 

Što kaže općinski načelnik Josip Pavić

"U kojoj mjeri je gospodin Čepo u zabludi, li svjesno ne govori istinu - kad tvrdi da Općina Sibinj opstruira njegove poslovne planove - vidljivo je iz činjenice da je, sukladno čl. 6 Ugovora o kupnji zemljišta, projekt trebao biti završen najkasnije do 5. lipnja 2011. godine te zaposleno 10 osoba s područja Općine Sibinj, a ja sam općinski načelnik postao pet mjeseci nakon tog roka, 4. studenog 2011. godine. Dakle, i da sam želio, nisam ih mogao opstruirati.

Međutim, to što gospodin Čepo, iz njemu poznatih razloga, nije uspio završiti svoj projekt u ugovorenom roku, ne znači da Općina Sibinj svoje projekte i programe treba obustavit. Naime, nakon nemilih događaja s poslovnom zonom, Općina je došla u velike pravne, financijske i politčke probleme koje smo, nakon preuzimanja odgovornosti za upravljanje Općinom, rješavali sukcesivno - sukladno svojim mogućnostima.

Jedna od mjera u funkciji razvoja Općine jeste Izmjena i dopuna Odluke o komunalnom doprinosu, koju smo usvojili 31. listopada 2014. godine. Istina jeste, tom odlukom podigli smo komunalni doprinos sa 7 na 18 kuna po m3. Pritom, naglašavam, do promjene je došlo tri godine nakon što je gospodinu Čepi istekao rok za završetak njegovog objekta. Dakle, da je ta tvrtka Čepo d.o.o. svoje obveze izvršila sukladno potpisanom ugovoru s Općinom Sibinj, komunalni doprinos bi platila 7 kn/m3. Pa i tri godine nakon ugovorenog roka - da je objekt stavljen u ugovorenu funkciju - tvrtka bi platila 7 kn/m3.

Budući da je Općina Sibinj svoju Odluku o komunalnom doprinosu donosila za sve njezine stanovnike i poduzetnike, deplasirane su optužbe kojima nas gospodin Čepo, putem medija javno obasipa. Naime, svim poduzetnicima Općine Sibinj, općinsko Vijeće i ja kao načelnik, želimo sve najbolje jer je razvoj gospodarstva primarni interes svih nas. Svim poduzetnicima, kao i svim građanima naše općine stojimo na raspolaganju, jer mi smo tu zbog njih. Dakao, pod istim uvjetima te sukladno pozitivnim zakonskim i lokalnim propisima.

Podsjećamo kako su Batinić & drugovi zemlju prodali po nabavnoj cijeni - poklonili ju!

Pet dana nakon donošenja Odluke hrvatske Vlada da Općini Sibinj pokloni zemljište za Zonu malog gospodarstva, 12. rujna 2007. godine, Općina Sibinj se, u zemljišnim knjigama u Slavonskom Brodu, upisala kao vlasnik zemljišta, a nakon toga je sve krenulo, i za hrvatske prilike, nevjerojatno bezobrazno.

Već 17. i 18. siječnja 2008. (subota i nedjelja), u nisko tiražnom Vjesniku, Općina je munjevito objavila Oglas o prodaji zemljišta, iako nije imala ni zakonom propisanu dokumentaciju, a kamoli infrastrukturnu uređenost tzv. 'Zone malog gospodarstva'. Mada, s obzirom na ishod, postupak je bio razumljiv. Naime, dokumentacija bi samo štetila jer, odredbom o veličini i namjeni površina, na primjer, bilo bi onemogućeno mešetarenje, što, očigledno i jeste bio glavni cilj 'projekta'.

Započeta izgradnja infrastrukture, koju je Općina ugovorila za 11.815.715,38 kuna, u funkciji je dovođenja visine prodajne cijene zemljišta - do apsurda. Naime, „od ukupno 365 383 m² zemljišta, koje je Vlada darovala Općini za izgradnju Zone malog gospodarstva, prodano je 303 821 m² po cijeni od 12.333.872,29 kuna, od čega je 14 813 m² prodano izravnom pogodbom, bez provođenja javnog natječaja", navodi Državna revizija u svom Izvješću. Dakle, ono što je Općina dobila kao naknadu za prodano zemljište, odlučila je uložiti u, tuđu, privatnu imovinu. Time je državnu zemlju, u stvari, 'prodala' po nabavnoj cijeni. Poklonila ju! Dapače, za završetak infrastrukture dobiveni novac od zemljišta nije bio dostatan. 

I ne bi to bila prva Općina u svijetu koja bi poduzetnicima poklonila građevinsko zemljište, pa i sa izgrađenom infrastrukturom ali, vjerojatno, jeste prva koja je, zasada nekažnjeno, na ovako bezobrazan način zemlju 'poklonila' i za imobilijsko špekuliranje, a ne za malopoduzetničko zapošljavanje (u koje svrhe je Država zemlju i poklonila Općini).

Nisu problem Rimac, Sočković, Batinić i drugi, nego korumpirani državni činovnici i 'pravosudnici'

Sibinjska Zona malog gospodarstva, uglavnom, zrcali pravno stanje u državi Hrvatskoj - bezmalo sve je korumpirano, od bivšeg načelnika Općine do bivšeg predsjednika Vlade. Pritom, dakako, nisu problem kriminalni političari koji prolaze, nego čuvari sustava - prevelik broj državnih i pravosudnih službenika - koji ostaju čuvati taj i takav sustav. Jer, ni u ovom slučaju u pitanju nije bio eksces.

Zašto je Ivo Sanader - zemljište koje je odlukom Vlade već bilo predano Gradu Slavonskom Brodu kao nadoknadu za zemljište koje je Grad predao Luci Brod - poklonio Općini Sibinj? Jer ga je to molio Zdravko Sočković kako bi od, unaprijed dogovorenog kupca tog zemljišta, Ivana Rimca, mogao 'pozajmiti' tri milijuna kuna, ili je posrijedi neki drugi razlog?

Zašto Sanaderov Grga Ivezić, nakon isteka roka od tri godine, nije zahtijevao od Ivice Batinića neka  mu vrati neiskorišteno zemljište? Slučajno je zaboravio, ili ga je netko korumpirao kako bi zaboravio. Naime, niti nakon pismenog upozorenja na kršenje propisa, zemlju nije vratio u portfelj države.

Zašto ni devet godina nakon kriminalnog mešetarenja u Zoni malog gospodarstva Sibinj, država još uvijek ne traži svoje zemljište? Zato što je sustav krcat nepismenim i nesposobnim, lijenim i korumpiranim činovnicima koji su državu i društvo moralno i pravno masakrirali ili zbog toga što im država i njezina Crkva ne sude, nego sekundiraju.

  Broj komentara: 12

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  mikanovka

  mikanovka

  Komentirano: 19.10.2016. | 22:42

  1

  http://www.vecernji.hr/crna-kronika/novac-za-pomoc-sirotinji-krao-na-ime-nepismenih-i-izmisljenih-ljudi-923423
  caposam01

  caposam01

  Komentirano: 19.10.2016. | 16:45

  2

  No comment,pametnom dosta!
  caposam01

  caposam01

  Komentirano: 19.10.2016. | 16:41

  3

  http://novilist.hr/index.php/Vijesti/Hrvatska/node_1710/Afera-Sibinj-Medunarodna-tjeralica-za-Ivicom-Batinicem
  caposam01

  caposam01

  Komentirano: 19.10.2016. | 16:39

  4

  http://www.24sata.hr/news/raspisali-tjeralicu-za-bivsim-nacelnikom-sibinja-batinicem-360274
  caposam01

  caposam01

  Komentirano: 19.10.2016. | 16:36

  5

  http://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/tajne-snimke-ponudi-im-onu-moju-zemlju.-tamo-imam-cijevi.-zbog-toga-sam-je-i-kupio-a-to-nitko-ne-znaquot/919130/
  caposam01

  caposam01

  Komentirano: 19.10.2016. | 16:35

  6

  http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/crna-kronika/clanak/id/230657/afera-sibinj-za-batinicem-izdana-tjeralica--navodno-je-u-bih
  caposam01

  caposam01

  Komentirano: 19.10.2016. | 16:34

  7

  http://www.nacional.hr/afera-sibinj-pocelo-ponovljeno-sudenje-optuzenici-se-ne-smatraju-krivima/
  Leonardo

  Leonardo

  Komentirano: 19.10.2016. | 15:38

  8

  Na osnovučega je dignuta komunalna naknada? Koji je jos objekat u izgradnji na prostoru općine Sibinj dok se mijenjala komunalna naknada sa 7 na 18 kuna? Kome se šteta time htijela nanijeti?Koji su projekti blokirani od strane cepe u općini Sibinj? Jel se blokadom i opstrukcijom smatra nova zapošljavanja ? Kome smetaju poduzetnici? Halo općina Sibinj šest godina ste na vlasti , dug je bio 7 miliona, proračun općine je 9 miliona puta 6 godina je 54 miliona. Disu pare ??? Gdije su ceste , staze, vrtići, dvorane, domovi, kanalizacije, vodovodi, plinovodi, gdije se to kopa u općini Sibinj? Gdije? Iselilo se 100 obitelji , osamdeset djece manje ima, koliko vam treba za napredak , jos deset godina???? Gdije je projekta kanalizacije o kojem pričate , stavljena vam dokumentacija od strane hr voda pod nos pa vi napravili presicu da se pohvalite kako jednom možda bude kanalizacija u općini. Halo narode?????
  ica101

  ica101

  Komentirano: 19.10.2016. | 13:11

  9

  Ovo ima samo u Hrvatskoj,da jedan uhljeb i ne radnik,zaustavi jednog privatnika da zaposli 30-40 ili vise ljudi,odma treba opcine pogasit jel tu je naj veci broj kriminala budala kurvi i bitangi ,koji nista ne rade a primaju place od 10 i vise tisuca kuna,jos se budaletina izvlaci i pravda ,umjesto da moli covjeka da sto prije otvori firmu u opcini i zaposli jadne ljude,
  splavar

  splavar

  Komentirano: 19.10.2016. | 12:50

  10

  Gospodin Ljubo Čepo je poznati brodski poduzetnik, koji je sigurno po važećim zakonima kupio naved eno zemljište. U proizvodnim halama koje je izgradio moglo bi raditi cca 100-150 djelatnika., za koje sigurno ovaj ozbiljnipoduzetnok ima program. Postavlja se pitanje? Zar postoje ljudi koji su protiv zapošljavanja u našoj Županiji.

  Broj komentara: 12

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od bučne autoceste uskoro će ih štititi barijere

  Dobra vijest za one koji žive uz A3

  Od bučne autoceste uskoro će ih štititi barijere

  14.4.2021. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ruski rulet' na brodskoposavskim prometnicama

  Neodgovorno ponašanje

  'Ruski rulet' na brodskoposavskim prometnicama

  7.11.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukupno 33 milijuna kuna za obnovu zgrada

  Ulaganje u škole i čišći okoliš

  Ukupno 33 milijuna kuna za obnovu zgrada

  11.11.2018. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Traže dobre poslodavce koji cijene obitelj

  Natječaj Ministarstva

  Traže dobre poslodavce koji cijene obitelj

  7.11.2018. | 18:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedan načelnik u pregovorima s trgovcima

  Mještani zahtijevaju promjene

  Još jedan načelnik u pregovorima s trgovcima

  22.10.2018. | 17:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zatvoren pružni prijelaz

  Od 11. do 14. studenog

  Zatvoren pružni prijelaz

  11.11.2014. | 10:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nenamješten natječaj

  Hvale vrijedan čin

  Nenamješten natječaj

  9.3.2011. | 6:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :