Život : Okoliš

Objavljeno: 11.7.2019. u 16:00
Prikaza: 2606
|
Autor: Ina Cirkveni

Suzbijanjem partizanke pomažete drugima

Za ne uklanjanje ambrozije novčane kazne do 10 tisuća kuna

Rešetari : Za ne uklanjanje ambrozije novčane kazne do 10 tisuća kunaUklanjanje ambrozije obavezno je prije njezine cvatnje.(Foto: čitatelj SBplus-a/AP/SBplus/arhiva)

Ambrozija, poznata još i pod nazivom 'partizanka', alergičarima uzrokuje brojne tegobe. Osim uobičajenih simptoma kihanja, šmrcanja, začepljenog nosa, poremećaja spavanja, svrbeža i peckanja očiju, ova jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika, čija visina može dosegnuti čak do jednog i pol metra, može izazvati alergijski konjuktivitis pa čak i ekcem. Kako bi spriječili te nelagodne simptome osobama osjetljivima na pelud ambrozije, potrebno ju je ukloniti prije početka cvatnje.

REŠETARI - U ljetnom razdoblju alergije dosežu svoj vrhunac, a od peludi alergogenih biljaka je u zraku najzastupljenija pelud ambrozije koja je ujedno i najagresivniji alergen. Na žalost mnogih alergičnih osoba, ambrozija je neuništiva i nemoguće ju je iskorijeniti. Međutim, moguće ju je obuzdati.

Ambrozija, poznata još i pod nazivom 'partizanka', alergičarima, naime, uzrokuje brojne tegobe. Osim uobičajenih simptoma kihanja, šmrcanja, začepljenog nosa, poremećaja spavanja, svrbeža i peckanja očiju, ova jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika, čija visina može dosegnuti čak do jednog i pol metra, može izazvati alergijski konjuktivitis pa čak i  ekcem. Kako bi spriječili te nelagodne simptome osobama osjetljivima na pelud ambrozije, potrebno ju je ukloniti prije početka cvatnje.

Potaknuti naredbom Ministarstva poljoprivrede o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njezinog suzbijanja i sprječavanja daljneg širenja na području Republike Hrvatske, na službenoj internetskoj stranici Općine Rešetari objavljen je apel mještanima da u svim naporima, s ciljem pomoći sebi i drugima, sudjeluju u uklanjanju korova, a naročito ambrozije.

- Pozivamo sve da u interesu zdravlja naše djece i svih mještana Općine Rešetari izvršavamo naredbu Ministarstva poljoprivrede kako bismo spriječili neugodne i opasne zdravstvene tegobe koje uzrokuje ambrozija. - poručio je načelnik općine Rešetari Zlatko Aga.

Obveze iz navedene naredbe odnose se na vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, ovlaštenike upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenike upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama, koji su dužni tijekom vegetacijske sezone sa svojih površina (uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova) redovito uklanjati i suzbijati ambroziju i to agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim metodama.

Mještanima koji ne budu izvršavali obvezu uklanjanja ambrozije, prema Odluci o komunalnom redu Općine Rešetari, bit će propisane novčane kazne koje za fizičku osobu mogu iznositi od 300 do dvije tisuće kuna, za fizičku osobu - obrtnika, od tisuću do pet tisuća kuna te za pravne osobe od dvije do deset tisuća kuna.

Ako je riječ o pojedinačnim biljkama, suzbijanje njezinog daljnjeg rasta dovoljno je čupanjem ambrozije zajedno s korijenjem naravno prilikom korištenja adekvatne odjeće i obuće. U slučaju većih površina preporučeno je košenje prije cvatnje kada biljka doseže visinu od 5 do 10 centimetara od tla. Bitno je istaknuti kako je od velike važnosti ne uništavati biljku u kolovozu kada je u punom cvatu jer se koncentracija može višestruko povećati i time uzrokovati opsežnije tegobe od uobičajenih.

Budući da nisu svi jednako savjesni niti svjesni koliko ambrozija ima veliki negativni utjecaj na ljude, sve poljoprivredne i ostale površine zarasle ambrozijom i drugim korovima, mještani općine Rešetari mogu prijaviti nadležnom komunalnom redaru na broj telefona: 035/367-296 ili broj mobitela: 099/328-5913 te putem elektroničke pošte: komunalni.redar@resetari.hr.

S ciljem obrane od peludi ambrozije, alergičnim osobama je preporučeno da između 5 i 10 sati ujutro izbjegavaju otvorene prostore i naporne tjelesne aktivnosti, da na otvorenom nose naočale ili sunčane naočale te da prije lijeganja u krevet operu kosu, a odjeću u kojoj su bili vani odlože izvan spavaće sobe. Također, radi sprječavanja skupljanja peludi preporučeno je odjeću nakon pranja sušiti u kući.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napokon kreću u borbu s divljim odlagalištima

Građani mogu prijaviti sve što uoče

Napokon kreću u borbu s divljim odlagalištima

13.4.2018. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Zajedno možemo više

Borba protiv divljih odlagališta

Zajedno možemo više

30.3.2017. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je najveći Agin projekt za njegova dosadašnjeg vakta

Investicija vrijedna 21 milijun kn

Ovo je najveći Agin projekt za njegova dosadašnjeg vakta

14.10.2016. | 16:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za energetsku obnovu obiteljskih kuća 360.000 kn

Od Fonda i Općine

Za energetsku obnovu obiteljskih kuća 360.000 kn

13.10.2015. | 10:51
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :