Obrazovanje : Ostalo

Objavljeno: 6.2.2018. u 20:15
Prikaza: 1730
|
Autor: A.P./SBplus

Vaš glas

'Tko sam ja online?'

Rešetari : 'Tko sam ja online?'Ilustracija(Foto: radiong)

U vrijeme modernih tehnologija i pojave interneta, kao svakodnevnog medija u životu mladih, povećao se broj opasnosti koje izravno utječu na razvoj i odrastanje djece i mladih. Veliku ulogu u tome kako će, što i koliko mladi pratiti na Internetu imaju upravo roditelji. No kontroliraju li dovoljno svoju djecu?

REŠETARI - Danas je u Osnovnoj školi "Ante Starčevića" u Rešetarima održan projektni dan na temu ”Dan sigurnijeg interneta” s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe interneta, javlja radiong.

"Stvaraj, poštuj i poveži se: Bolji Internet počinje s tobom!" ovogodišnja je tema međunarodnog Dana sigurnijeg interneta koji se od 2004. godine provodi na šest kontinenata u više od stotinu zemalja, uključujući zemlje Europske Unije i naravno Hrvatsku. Dan sigurnijeg Interneta održava se svake godine početkom veljače s ciljem promoviranja odgovornog korištenja online tehnologija i mobilnih telefona, s posebnim naglaskom na korištenje tih tehnologija među djecom i mladima.

Učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole iz Rešetara bili su podjeljeni u četiri grupe. Svaka grupa dobila je zadatak obraditi jednu od tema koju su osmislili zajedno s učiteljima. Ponuđene teme bile su: "Dobre i loše strane digitalnog doba", "Tko sam ja online?", "Izrada rječnika i igranje online igara", "Zgode i nezgode na internetu". Nakon dvosatnih radionica izabrani su predstavnici grupa koji su prezentacijom i plakatima svim zainteresiranima pokazali što su naučili.

Ravnatelj Tihomir Batalo istaknuo je važnost podržavanja aktivnost poput ove današnje.

- U vrijeme modernih tehnologija i pojave interneta, kao svakodnevnog medija u životu mladih, povećao se broj opasnosti koje izravno utječu na razvoj i odrastanje djece i mladih. Stoga, prepoznali smo potrebu da se ovogodišnji školski projektni dan održi baš na tu temu, kako bi pomogli učenicima te ih dodatno educirali - kazao je Batalo.

Nakon što su učenici predmetne nastave odradili svoj dio, sličan program, s nešto manje zahtjevnim temama, očekivao je i učenike razredne nastave. Teme koje su obrađivali mališani bile su: "Upoznavanje s internetom i digitalni trag", "Neznanac s druge strane ekrana", "Računalna viroza" i "Multimedijska igra". Iz dosadašnje prakse, profesorica Dragana Gorički, potvrdila je kako je ovakav način učenja vrlo interesantan i zabavan te da ga učenici uistinu dobro prihvaćaju.

- Djeca su s oduševljenjem dočekala i pozdravila ovu temu koja je uvijek aktualna. Svi u grupi su bili vrlo motivirani i aktivno su sudjelovali, baš iz toga razloga što im je ova tema vrlo bliska - naglasila je Gorički.

Danas je uistinu teško pronaći mladog čovjeka koji određeno vrijeme ne provodi na internetu, koji doduše može mladima omogućiti i obogaćivanje znanja. Nažalost, opći je dojam kako većina na internetu ubija dosadu, provodi sate i sate na društvenim mrežama, neki su čak izloženi i nasilju, drugi - ponekad i nesvjesni toga - svojim komentarima svrstavaju se u grupu nasilnika. Veliku ulogu u tome kako će mladi provoditi vrijeme na internetu, kao i koliko će vremena provoditi te koje sadržaje će pratiti imaju, ili bi barem trebali imati, roditelji. Kontorlirate li sadržaje koje vaša djeca gledaju na internetu putem računala, tableta i mobilnih telefona?

 


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U rad pustili školsku solarnu elektranu

Uz Dan škole

U rad pustili školsku solarnu elektranu

29.4.2018. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predali ključeve devet milijuna kuna vrijedne dvorane

Nakon više od godinu dana

Predali ključeve devet milijuna kuna vrijedne dvorane

3.12.2016. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš zavičajni govor

OŠ "Ante Starčević"

Naš zavičajni govor

2.9.2016. | 17:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radost Uskrsa

Djeca djeci

Radost Uskrsa

3.4.2015. | 12:47
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :