Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 5.4.2019. u 13:20
Prikaza: 4058
|
Autor: I.C.

Za imunitet i zdravu krv

Osnovnoškolci zasadili voćnjak aronije

radiong
Foto: radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong
 • radiong

Štihali su, kopali i sadili, a pritom im ništa nije bilo teško. Uklanjali su travu te kopali rupe za sadnju voćaka. Vremenske prilike bile su im naklonjene, a posao su odradili i pritom uživali.

REŠETARI - Rijetke su škole koje se mogu pohvaliti kako, osim uhodanog obrazovnog sustava, provode aktivnosti kao što su obrada školskog vrta i sadnja školskog voćnjaka. Općina Rešetari i načelnik Zlatko Aga prepoznali su trud i kvalitetu rada u Osnovnoj školi Ante Starčevića Rešetari te su prošle godine ustupili na korištenje zemljište koje je u blizini škole, a 29. ožujka ove godine zasadili su po prvi put školski voćnjak, piše radiong.hr.

Zadruga OŠ Ante Starčevića od prošle školske godine djeluje pod imenom „Starčević". Bili su vrlo aktivni oko sadnje školskoga vrta i izrade raznih predmeta koje su prodavali ispred škole. Zadruga ove godine djeluje na čelu s učiteljicom Ivanom Čabaj, koja je uz mlade Ekologe pod vodstvom učiteljaIgora Tomeka, učenike Crvenog križa pod vodstvom učiteljice Anice Marković, male cvjećare i njihovu učiteljicu Ivanu Belak, učitelja tjelesne zdravstvene kulture Matiju Marjanovića te uz još nekolicinu učenika škole, obavila sve radove vezane za sadnju školskog voćnjaka.

Štihali su, kopali i sadili, a pritom im ništa nije bilo teško. Uklanjali su travu te kopali rupe za sadnju voćaka. Vremenske prilike bile su im naklonjene, a posao su odradili i pritom uživali.

U sadnji su sudjelovali i ravnatelj škole Tihomir Batalo koji je i začetnik svih ovih aktivnosti, kao i domar i član vatrogasnog društva DVD Rešetari Hrvoje Đukić koji se brinuo i oko navodnjavanja voćnjaka. U ime Općine Rešetari priključila im se predsjednica Općinskog vijeća, gospođa Milka Perković.

Važno je napomenuti kako je škola ove godine u akciji „Sačuvajmo stare sorte Cernik 2019." dobila desetak starih sorti jabuka koje su upotpunile školski vrt. Na manifestaciji je sudjelovao i učitelj Igor Tomek koji je ujedno i preuzeo sadnice.

Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko-posavska županija, Udruga vinogradara i voćara Cernik, LAG Zapadna Slavonija, Udruga Živa Zemlja iz Nove Gradiške i OPG Hudolin iz Dragalića pokrenuli su ovu veliku akciju darivanja sadnica starih sorti voća školama. Sadnice su, osim naše škole, dobile osnovne škole iz Adžamovaca, Bebrine, Cernika, Davora, Dragalića, Nove Gradiške, Nove Kapele, Okučana, Starog Petrovog Sela te Srednje škole Matija Antun Relković iz Slavonskog Broda. Sadnice su darovali Poljoprivredni institut iz Osijeka, Udruga vinogradara i voćara Cernik,Branko Sokićiz Cernika,Ivan Šajfariz Starog Petrovog Sela,Božo Vukovićiz Novske i tvrtka "Žakić-commerce".

Također, osnovnoškolci se mogu pohvaliti kako im školski vrt krasi čak sto sadnica kraljice zdrave krvi i imuniteta – aronije, i nešto kupina.

Sadnice su nabavljene u tvrtki BIOTECH, Regionalnom centru za biotehnološka istraživanja i razvoj iz Slavonskog Broda.

Nakon sadnje, učenici će redovito zalijevajući sadnice nastaviti se brinuti o njima. Njihova, ali i želja svih onih koji su na bilo koji način dali svoj doprinos ovom voćnjaku, je da sve sadnice izrastu u voćke čije će plodove s užitkom jesti i od njih izrađivati razne domaće proizvode.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Loživo ulje, zamijenit će zemni plin

  Ušteda potrošnje škole od 73 posto

  Loživo ulje, zamijenit će zemni plin

  5.6.2018. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su posjetili Rumunjsku

  Međuškolska suradnja

  Oni su posjetili Rumunjsku

  3.5.2018. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspostavljeni međunarodni mostovi suradnje

  Za primjer drugima

  Uspostavljeni međunarodni mostovi suradnje

  14.12.2016. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Borba za škare koje predizbornu vrpcu trebaju sjeći

  Dva subjekta svojataju dvoranu

  Borba za škare koje predizbornu vrpcu trebaju sjeći

  30.7.2016. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : eTwinning stručno usavršavanje u Danskoj

  Transfer znanja

  eTwinning stručno usavršavanje u Danskoj

  21.12.2013. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji tehničari OŠ Dragutin Tadijanović

  Natjecanje mladih

  Najbolji tehničari OŠ Dragutin Tadijanović

  9.3.2013. | 14:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :