Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 3.5.2018. u 17:30
Prikaza: 1368
|
Autor: AP

Međuškolska suradnja

Oni su posjetili Rumunjsku

Rešetari : Oni su posjetili RumunjskuUčenici iz Rešetara posjetili Rumunjsku(Foto: radiong)

Projekt ”Naš zavičajni govor” međunarodni je projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u OŠ Ante Starčevića provode ga već nekoliko godina u suradnji s općinom Lupac, odnosno Hrvatima, stanovnicima istoimene općine iz Rumunjske.

REŠETARI - Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari dugi niz godina njeguje tradiciju suradnje sa školom iz Lupaca, školom koja obrazuje pripadnike Hrvatskih nacionalnih manjina u Rumunjskoj, piše radiong. Suradnja ovih dvaju škola traje već desetak godina, a učenici osnovnih i srednjih škola pripadnika nacionalnih manjina javljaju na natječaj koji raspisuje Književno likovno društvo Rešetari te sudjeluju na ovdašnjim pjesničkim susretima.

Na osnovu te suradnje, odnosno susreta nastala je ideja da se uspostavi izravna suradnja između škola. Tako su početkom ove godine učenici OŠ "Ante Starčević" Rešetari bili domaćini učenicima iz Rumunjske, a prošloga mjeseca, realizirali su uzvratni posjet prijateljskoj općini u Rumunjskoj, u okviru projekta „Naš zavičajni govor".  Voditeljica ovoga projekta bila je Jasmina Zelenika, koja je osmislila plan i program posjeta i predstavljanja u inozemnoj školi. 

Deset učenika u pratnji ravnatelja škole Tihomira Batala, pedagoginje Marije Dautović, knjižničarke Daniele Gubić i učiteljice Marije Mlađen, boravilo je u Rumunjskoj od 22. do 25. travnja. Projekt ”Naš zavičajni govor” međunarodni je projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u OŠ Ante Starčevića Rešetari provode ga već nekoliko godina u suradnji s općinom Lupac, odnosno Hrvatima, stanovnicima istoimene općine iz Rumunjske. Glavni cilj projekta, skriven je u samom nazivu ”Naš zajednički govor”, a to je očuvanje tradicije ovoga kraja, zavičajnog govora slavonske ikavice. 

Učenici su ove godine po prvi puta otputovali u Lupac, a za taj susret su se marljivo, zajedno s učiteljima, pripremali. Već na početku godine učenicima su predstavljeni ciljevi projekta, a raspisan je i natječaj za putovanje u Rumunjsku. Učenici su pisali motivacijsko pismo u kojem su nastojali predstaviti sebe i svoje kvalitete u najboljem mogućem svjetlu. U Rumunjskoj su bili smješteni u obiteljima te svi ističu gostoprimstvo domaćina koji su se maksimalno potrudili kako bi im boravak bio prepun zanimljivih aktivnosti. 

Osim što su se upoznavali s kulturnom baštinom Hrvata na tim područjima, svojim su nastupom učenici Osnovne škole Ante Starčevića predstavili kulturu slavonskog mjesta iz kojeg dolaze – njegovo materijalno i nematerijalno blago. Učenici su ovim projektom bili u mogućnosti usporediti način života i kulturu Hrvata u domovini i izvan nje, razvijati komunikacijske vještine, obogatiti svoja znanja, njegovati sličnosti, ali isto tako dodatno naučiti poštivati drugo i drugačije. 

Veliku fotogaleriju posjeta učenika iz Rešetara Rumunjskoj možete pogledati OVDJE.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovnoškolci zasadili voćnjak aronije

Za imunitet i zdravu krv

Osnovnoškolci zasadili voćnjak aronije

5.4.2019. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Loživo ulje, zamijenit će zemni plin

Ušteda potrošnje škole od 73 posto

Loživo ulje, zamijenit će zemni plin

5.6.2018. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspostavljeni međunarodni mostovi suradnje

Za primjer drugima

Uspostavljeni međunarodni mostovi suradnje

14.12.2016. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Borba za škare koje predizbornu vrpcu trebaju sjeći

Dva subjekta svojataju dvoranu

Borba za škare koje predizbornu vrpcu trebaju sjeći

30.7.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : eTwinning stručno usavršavanje u Danskoj

Transfer znanja

eTwinning stručno usavršavanje u Danskoj

21.12.2013. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji tehničari OŠ Dragutin Tadijanović

Natjecanje mladih

Najbolji tehničari OŠ Dragutin Tadijanović

9.3.2013. | 14:25
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :