Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 5.5.2016. u 13:00
Prikaza: 2026
|
Autor: SBplus

Kako bi spasile mljekarski sektor

Općine pomažu proizvođačima i isporučiteljima mlijeka

or
Foto: orStanje u mljekarskom sektoru je zabirnjavajuće
 • or

OPG Bjelić na svojoj proizvodnoj farmi broji 81 grlo goveda, godišnje isporučuju oko 150 tisuća litara mlijeka, a sada im, kao jedinom proizvođaču i isporučitelju mlijeka na Općini, prijeti gašenje.

NOVA KAPELA/REŠETARI - Stanje u mljekarstvu je najblaže rečeno loše, a proizvođači mlijeka nalaze su u nezavidnoj situaciji iz koje se pokušavaju i sami izvući udruživanjem i zajedničkim nastupom na tržištu, kako bi stvorili kakvu takvu konkurentnost. Nažalost, velikih iskoraka na bolje nema. Županija Brodsko-posavska obećala je pomoći, baš kao i dio općina, dok se dio načelnika još informira na koji način najkvalitetnije izaći u susret proizvođačima mlijeka.

Općina Nova Kapela mljekare će pomoći s jednokratnom novčanom pomoći u iznosuod 200 kuna po grlu, a s ciljem povećanja stočnog fonda, od 1. lipnja financirat će i umjetno osjemenjivanje krava i junica.

Tako je nedavno na inicijativu načelnika Nove Kapele Ivana Šmita, krajem travnja održan radni sastanak mljekara s područja općine. Načelnik je ponukan činjenicom da je općina Nova Kapela nekada bila tradicionalno poljoprivredni kraj s izrazito bogatim stočarskim fondom pala na samo tridesetak domaćinstava koje se bave uzgojem krava kojih je sada trenutno oko 150, odlučio okupiti mljekare kako bi vidjeli na koji način Općina može pomoći u urušenom sektoru proizvodnje mlijeka.

Kao  zaključak i dogovor načelnika i mljekara na sastanku je odlučeno da će Općina pomoći mljekarima kroz jednokratnu isplatu od 200 kuna po kravi. Uz to, od 1. lipnja financirat će i umjetno osjemenjivanje krava i junica s ciljem povećavanja stočnog fonda.

I u Općini Rešetari situacija nije najbolja. Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Bjelić, koje je jedini proizvođač i isporučitelj mlijeka na ovoj Općini, prijeti gašenje. Bio je to povod da ih posjeti načelnik Općine Zlatko Aga, kako bi se na licu mjesta upoznao s nastalom problematikom.

OPG Bjelić na svojoj proizvodnoj farmi broji 81 grlo goveda, u ovome trenutku broj krava u mužnji je 35, a uzgoju su 32 grla goveda za remont vlastitog stada. Dnevno se isporuči od 470-500 litara mlijeka, a godišnje oko 150 tisuća litara mlijeka. Štalski prosjek po kravi je 22-25 litara mlijeka.

Na OPG-u je zaposleno četvero ljudi te za potrebe farme obrađuju 62 hektara zemlje, od toga 46 hektara u sustavu poticaja. Inače, na području cijele Općine Rešetari, s izuzetkom farme OPG-a Bjelić, na 1485 domaćinstava uzgaja se još svega osam grla goveda (krava). U Općini je na žalost broj krava iz godine u godinu opadao zbog problema niske otkupne cijene mlijeka (koja je sada cca dvije kune), zasićenosti europskog tržišta i nemogućnosti plasmana proizvodnje na kvalitetna tržišta.

- Sudeći prema sadašnjim otkupnim cijenama mlijeka, može se očekivati ubrzano propadanje ovoga sektora i vida mogućeg razvoja i zaposlenja svih koji žive na selu. U govedarstvu sve uvozimo od mlijeka, mesa, junica pa sve do stajnjaka. I dok svi oko nas uočavaju vrijednosti koje stvara krava, jer ona danas nije važna samo radi proizvodnje mlijeka već i svih pozitivnih utjecaja na eko sustave, biološku raznolikost, proizvodnje energije, uređenosti krajobraza - mi to ne vidimo. Bez stajnjaka od krava nema humusa i biomase u tlu, tla postaju jalova i urušava se optimalna proizvodnja hrane koja su u skladu s održivim načelima poljoprivredne proizvodnje. O radnim mjestima da se i ne govori - istakao je načelnik Zlatko Aga, obećavši kako će kroz financijsku potporu iz općinskog proračuna nastojati sačuvati propadanje jedinog isporučitelja mlijeka u Općini Rešetari. 

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kroz zadrugu i voćnjak djecu uče eko proizvodnji

  Ekološka proizvodnja i poduzetništvo

  Kroz zadrugu i voćnjak djecu uče eko proizvodnji

  3.6.2019. | 11:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tihomir Jakovina posjetio općinu Rešetari

  Važnije su dugoročne mjere

  Tihomir Jakovina posjetio općinu Rešetari

  18.1.2014. | 15:19
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Povratak tradicijske berbe grožđa

  Ugodno s korisnim

  Povratak tradicijske berbe grožđa

  2.10.2011. | 19:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :