Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 3.6.2019. u 11:20
Prikaza: 2222
|
Autor: AP

Ekološka proizvodnja i poduzetništvo

Kroz zadrugu i voćnjak djecu uče eko proizvodnji

Vjeko Hudolin/Agroklub
Foto: Vjeko Hudolin/Agroklub
 • Vjeko Hudolin/Agroklub
 • Vjeko Hudolin/Agroklub
 • Vjeko Hudolin/Agroklub

Učenička zadruga "Brdo jabuka“ Osnovne škole "Vladimir Nazor“ iz Adžamovaca postala je prepoznatljiva po svom ekološkom voćnjaku sa stotinjak starih sorti jabuka, ali i po malom poduzetništvu za koje se zauzimaju zajedno sa svojim učiteljima i roditeljima.

ADŽAMOVCI - "Naši voćari, članovi Učeničke zadruge "Brdo jabuka", znaju osnove voćarstva, sade i cijepe voće, orezuju voćke, prerađuju plodove, znaju osnove HASAP-a, znaju koje higijenske standarde treba poštivati. Voćari i članovi ostalih sekcija Zadruge na raznim izložbama i sajmovima na kojima sudjeluju znaju prezentirat svoje proizvode, prodati ih, ispisati uplatnicu, vratiti novac kupcima. To je na neki način i dio građanskog odgoja koji mi provodimo u našoj školi, ali i poduzetništva, čemu ih učimo od malih nogu", istaknula je, za Agroklub čiji članak kolege Vjekoslava Hudolina prenosimo u cijelosti, prof. Marija Petričević, agilna ravnateljica Osnovne škole "Vladimir Nazor" Adžamovci na Prvom danu poduzetništva u toj školi u Brodsko-posavskoj županiji ponosna na učenike i njihove roditelje koji se uključuju i pomažu i na učitelje.

'Ovo je zaista lijepi primjer kako se djeca mogu pripremati za poduzetništvo već u maloj dobi, kako učenici od malih nogu uče i čuvaju gospodarske, kulturne i prirodne vrijednosti svoga kraja. Ovo je primjer kolektiva koji prepoznaje sve te vrijednosti i na najbolji mogući način sva ta znanja i iskustva prenosi na djecu.'

Namjera je, rekla je, kod učenika od prvog razreda otkrivati njihove sklonosti i usmjeravati ih u pravcu budućeg zanimanja i poduzetništva. Tom prigodom učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima predstavile su se srednje škole iz Brodsko-posavske županije: Gimnazija iz Nove Gradiška, Elektrotehnička i ekonomska škola iz  Nove Gradiške, te Tehnička škola i Srednja škola "Matija Antun Reljković" iz Slavonskog Broda. Predstavljeno je i malo poduzetništvo školske Učeničke zadruge "Brdo jabuka", koja već godinama osvjetljava obraz zadrugarima i njihovoj školi.

Okosnica svega je školski voćnjak sa starim sortama jabuka

Učenicima se predstavilo i troje uspješnih poduzetnika novogradiškog kraja koji su im govorili kako su krenuli, s kojim su se problema susretali i kako su uzpuno rada, zalaganja i odricanja postali poduzetnici prepoznatljivi po svojim proizvodima i zapošljavanju ljudi. Svojim djelatnostima i proizvodima predstavili su se članovi sekcija koje djeluju u sklopu Učeničke zadruge "Brdo jabuka".

"Naša Učenička zadruga djeluje od 2011. godine. Okosnica svega je naš školski voćnjak sa stotinjak stabala starih sorti jabuka, od kojih pravimo ekološke sokove i pekmeze. U Zadruzi uspješno djeluju i druge sekcije: domaćinstvo, ekolozi, tehničari, zlatovez, kemičari, likovna i kreativna skupina. Uspješno sudjelujemo na sajmovima i izložbama: Danima jabuka u Požegi, Sačuvajmo stare sorte u Cerniku, Božićnom sajmu i Poljoprivredno-poduzetničkim idejama u Novoj Gradiški, Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu i smotrama učeničkog zadrugarstva. Svugdje prezentiramo svoje radove, ali i promoviramo našu školu i Adžamovce. I ovim Danom poduzetništva usmjeravamo učenike da se bave onim što vole, da njeguju prirodnu i kulturnu tradiciju ovoga kraja", kaže Mario Milanović, voditelj Učeničke zadruge "Brdo jabuka".

Po svojim aktivnostima, a posebno po voćarstvu koje rade po ekološkim načelima, učenici i učitelji osnovne škole iz Adžamovaca prepoznatljivi su u Brodsko-posavskoj županiji i šire.

"Začetnici svega toga su bivši ravnatelj naše škole Stanislav Kekez i pokojni prof. Ivo Dautović, veliki zaljubljenik u stare sorte voća. Oni su 2001. godine inicirali sadnju voćnjaka sa starim sortama jabuka na čemu sam im osobito zahvalna. U međuvremenu smo mi, mlađe generacija djelatnika preuzeli taj voćnjak i pokušavamo otići korak dalje, od tog temelja razvijamo malo poduzetništva u našoj skoli. Da oni tada nisu prepoznali važnost takvog  jednog voćnjaka, mi ne bismo danas bili posebna škola."  

Ekološki pristup u proizvodnji voća

Zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković oduševljen je kako u OŠ Vladimir Nazor uče djecu očuvanju starih sorti voća i poduzetništvu: "To je zaista lijepi primjer kako se djeca mogu pripremati za poduzetništvo već u maloj dobi, kako učenici od malih nogu uče i čuvaju gospodarske, kulturne i prirodne vrijednosti svoga kraja. Ovo je primjer kolektiva koji prepoznaje sve te vrijednosti i na najbolji mogući način sva ta znanja i iskustva prenosi na djecu. Brodsko-posavska županija posebno podržava takve primjere i zbog toga smo im financijski pomogli obnovu područne škole u Gunjavcima, a lijepu matičnu školu Adžamovcima opremili smo najmodernijom kuhinjom, koja zadovoljava sve europske standarde. Gdje ima djece, mladosti i ovakvih akcija bit će i budućnosti", kaže Damir Milković.

U svemu tome ravnateljica posebno naglašava ekološki pristup u proizvodnji voća, jer učenike od malena žele privikavati i razvijati svijest o važnosti proizvodnje zdrave hrane i za vlastite obitelji i za tržište.

"Imamo jako puno ideja i želja. Kao škola želimo napraviti još jedna korak dalje i iskoristiti mogućnost financiranja projekata iz fondova Europske unije. Možda bismo u suradnji s poljoprivrednim fakultetima i institutima mogli to iskoristiti za edukaciju i terensku nastavu, jer imamo zaista vrijedan genetski potencijal starih sorti jabuka", kaže ravnateljica prof. Marija Petričević.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općine pomažu proizvođačima i isporučiteljima mlijeka

  Kako bi spasile mljekarski sektor

  Općine pomažu proizvođačima i isporučiteljima mlijeka

  5.5.2016. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tihomir Jakovina posjetio općinu Rešetari

  Važnije su dugoročne mjere

  Tihomir Jakovina posjetio općinu Rešetari

  18.1.2014. | 15:19
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Povratak tradicijske berbe grožđa

  Ugodno s korisnim

  Povratak tradicijske berbe grožđa

  2.10.2011. | 19:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :