Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 14.12.2019. u 16:00
Prikaza: 4757
|
Autor: Željka Gavranović

Hitna sanacija zbog erozije

Erozija korita Glogovice ozbiljno ugrožava stabilnost kuća

Podcrkavlje : Erozija korita Glogovice ozbiljno ugrožava stabilnost kućaIlustracija (fotografija nije izravno povezana s tekstom članka)(Foto: SBplus/arhiva)

Brodsko-posavska županija žurno je Hrvatskih vodama izdala rješenje za zahvat 'Hitne intervencije - sanacija erozije desne obale vodotoka Glogovice u zoni stambenih objekata'.

RASTUŠJE - Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije, krajem listopada zaprimio je zahtjev Hrvatskih voda za provedbu postupka Prethodne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu i to za zahvat „Hitne intervencije - sanacija erozije desne obale vodotoka Glogovica u zoni stambenih objekata u Naselju Rastušje od km 5+450 do km 5+550". Upravni odjel jučer je izdao Rješenje kojim su takvi radovi prihvatljivi.

Sanacija je planirana nasipavanjem odrona nasipnim materijalom u količini od oko 1500 kubnih metara te izradom nabačaja u količini od oko 320 kubnih metara. Pripremni će radovi uključiti sječu šiblja i stabala u toj zoni, a za nasipni će se materijal koristiti zemlja s obližnjeg pozajmišta te šljunak za tamponski sloj te kamen veličine 15 do 30 centimetara.

- Nakon izvedbe planiranog zahvata, neće doći do promjene toka vodotoka niti promjene u odnosu na količinu, kvalitetu i vrstu vode. - stoji u Rješenju, a planirani će radovi trajati od pet do osam radnih dana.

Zanimljivo je da je Vodotok Glogovica većim dijelom reguliran krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a proteže se dužinom od gotovo 13 tisuća metara. Mjesto gdje teče prirodnim tokom je od kilometra 2+610 do 5+660, a zbog velikog uzdužnog pada dna korita, dolazi do velikih brzina tečenja vode što, dakako, uzrokuje eroziju dna i pokosa korita.

Takvo negativno djelovanje najizraženije je u Rastušju gdje, kako stoji u Rješenju, erozija desnog pokosa korita ozbiljno ugrožava stabilnost stambenih objekata.

Podsjetimo, na području grada Slavonskog Broda, posljednjih je godina izvođač radova, tvrtka Brodska Posavina, uređivala za Hrvatske vode, znatan dio potoka Glogovica koji je značajan za mnoga gradska naselja. Ipak, na drugim se dijelovima njegova toka pojavljuju česti problemi zbog neodržavanja i zapuštenosti.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukupno 1250 metara trase nove rasvjete

Modernija javna rasvjeta

Ukupno 1250 metara trase nove rasvjete

1.9.2016. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sagrađena dvorana 'čeka' dovršetak izgradnje škole

Škola u Podcrkavlju

Sagrađena dvorana 'čeka' dovršetak izgradnje škole

7.8.2015. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :