Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 14.1.2017. u 14:25
Prikaza: 5286
|
Autor: AP/SBplus

"Podcrkavačka saga"

U ponedjeljak učenici kreću u školu građenu šest godina

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusNova zgrada škole u Podcrkavlju
 • AP/SBplus

Iz Ministarstva obrazovanja potvrđeno je kako su nova školska zgrada i prateća sportska dvorana dobile uporabnu dozvolu, pa bi nastava u novoj školi trebala početi prvog dana drugog polugodišta, u ponedjeljak 16. si­ječnja.

PODCRKAVLJE – Mi ćemo našu djecu 16. siječnja dovesti pred školu, a ako – unatoč obećanjima – nastava ne krene, poduzet ćemo daljnje korake. Djeci nećemo braniti školovanje, ali ih u zgradu stare škole više nećemo pustiti – na kraju prvog polugodišta ove nastavne godine poručili su roditelji djece iz Podcrkavlja.

Od predviđenih 6,5 milijuna kuna, u izgradnju nove zgrade osnovne škole u Podcrkavlju utrošeno je 11 milijuna kuna. Rok za izvođenje radova bio je 12 mjeseci, no zgrada je završena pet godina kasnije, a učenici će u nju u ući išestu godinu od početka radova.

No, kako sada stvari stoje, potrebe za daljnjim koracima ne bi trebalo biti, jer trakavica oko po­dručne Osnovne škole Blaža Tadijanovića u Podcrkavlju - duga šest godina - napokon je dobila svoj epilog. Iz Ministarstva obrazovanja potvrđeno je kako su nova školska zgrada i prateća sportska dvorana dobile uporabnu dozvolu, pa bi nastava u novoj školi trebala početi prvog dana drugog polugodišta, u ponedjeljak 16. si­ječnja. Nastava će biti održavana u jednoj smjeni, a u školi će biti 200 učenika od prvog do osmog razre­da.

Do toga da učenici krenu na nastavu u novu zgradu 'mnogo je vode proteklo'. Nakon što je, nekoliko godina ranije, Grad Slavonski Brod ishodio projektnu dokumentaciju, izvođač radova - u posao na izgradnji podcrkavačke škole - uveden je 15. lipnja 2011. godine. Radove na izgradnji dobila je tvrtka 'Fenix' Slavonski Brod, a nadzor 'Gago projekt', koji je izradio projektniu dokumentaciju. „Ugovorena vrijednost investicije iznosi 6,5 milijuna kuna i financirat će ju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Na lokaciji između nogometnog igrališta i naselja Podcrkavlje gradit će zgradu na kat, veličine 2.000 m2 s osam učionica i svim pratećim sadržajima. Rok izgradnje ugovoren je na 12 mjseci", pisali smo tada, uvjereni, kao i roditelji, da će sve ići prema predviđenom planu te da će učenici, iz Podcrkavlja i okolnih sela, konačno dobiti uvjete školovanja dostojne 21.stoljeća.

Podcrkavlje : U Podcrkavlju nova škola od 2000 m2 

Uvođenje izvođača radova u posao

No, zgrada škole, koja je trebala biti gotova u lipnju 2012., nije bila gotova niti krajem siječnja 2013. godine, kada su se roditelji prvi puta pobunili protiv probijanja roka izgradnje, ne prihvaćajući obrazloženja direktora tvrtke Fenix, Damira Krese, kako su oni blokirani u svom radu jer im ministarstva ne plaćaju izvršene radove na drugim objektima, zbog čega nemaju sredstava za nastavak radova u Podcrkavlju.

I narednu školsku godinu roditelji i njihova djeca dočekali su bez nove školske zgrade, ali i bez konkretnog odgovora na pitanje zašto radovi na izgradnji škole stoje devet mjeseci. Radovi na sportskoj dvorani, koja je po ugovoru sa istim izvođačem, trebala biti dovršena do listopada 2013. godine, u kolovozu nisu bili ni započeti. Uz sve to inspekcija je staru derutnu školu, iz sigurnosnih razloga, zatvorila te su, te 2013. godine, prvašići morali autobusima u podvinjačku matičnu školu. I dok je Grad Slavonski Brod, na sebe, preuzeo obvezu prijevoza učenika i obnovu stare zgrade škole (300 tisuća kuna za potpuno novi krov, novo centralno grijanje, novu stolariju, novi sanitarni čvor…), cijela priča dodatno je zakomplicirana činjenicom da je Fenix otišao u predstečajnu nagodbu.

Uz sve to u projekt su bila uključena dva ministarstva: Ministarstvo znanosti koje je ugovorilo izgradnju nove škole i Ministarstvo regionalnog razvoja u čijoj je nadležnosti sportska dvorana. Lokalna uprava i samouprava trebala je osigurati komunalnu infrastrukturu, a da apsurd bude veći u, tri i pol milijuna kuna vrijednoj dvorani, koja je trebala biti gotova godinu dana nakon škole, trebali su se nalaziti priključci instalacija za školu. Tu je nastao 'komunikacijski problem', kako su ga tada akteri nazvali, jer, dok je s jedne strane resorno Ministarstvo tvrdilo kako je preduvjet za daljnje radove osiguravanje infrastrukture, tada novi načelnik Podcrkavlja, Tomislav Trtanj, tvrdio je kako tvrtka Feniks mora završiti svoj dio posla da bi Općina mogla rješavati pristupnu cestu i infrastrukturu. Konačno, sredinom 2014., s dvije godine zakašnjenja, sedam radnika vinkovačke tvrtke Watmont, u Podcrkavlju je konačno počelo s gradnjom sportske dvorane. Odmah uz školu koja je propadala.

 Slika

Zbog problema s izvođačem radova izgradnja je zasutavljena na devet mjeseci

Dodatni problem nastao je kod izbora izvođača radova, obzirom na financijske poteškoće tvrtke Feniks, koja je prvotno dobila posao. Dolaskom novog izvođača tvrtke Kala iza kojeg su se, kako su tvrdili mještani Podcrkavlja i podizvođači - krili ljudi iz Feniksa, roditelji su izrazili svoju uvjerenost kako u cijeloj priči ima prostora za sumnju u ne baš čiste radnje.

Za to vrijeme roditelji medijskim konferencijama upozoravaju javnost na zbivanja u Podcrkavlju, u kojem su učenici i 2016./2017. nastavnu godinu dočekali u dotrajalom objektu stare školske zgrade, iako su, samo par sto metara dalje, novosagrađena školska sportska dvorana i zgrada nove škole u koju su trebali krenuti još prije četiri godine. Problem je, sada, bilo nepostojanje uporabne dozvole, za što su roditelji, kao krivca, prozivali Grad Slavonski Brod, koji je, pak, s druge strane tvrdio kako ishođenje uporabne dozvole nije njegova obveza, "jer niti su financirali ovaj projekt, niti su potpisnik ijednog ugovora vezanog uz izgradnju nove škole i dvorane".

Nije pomogao niti prosvjed u zgradi nove škole na početku školske godine. Učenici su krenuli u staru zgradu, a roditelji dobili obećanje kako će problem biti riješen u najkraćem mogućem roku. Kada su, novi javni istup, zakazali za 21. prosinca prošle godine, dobili su obavijest iz Ministarstva kako će nastava u novom objektu početi prvog dana drugog polugodišta. Toga dana zatekli su i radnike koji su u školu unosili naručeni namještaj. Naviknuti na brojna odgađanja roditelji su kazali kako žele vjerovati da će nastava početi kako je obećano te da će djecu dovesti u novi objekt, ali u slučaju bilo kakvih promjena, neće ih više pustiti na nastavu u zgradu stare škole.

Nakon službene potvrde Ministarstva obrazovanja kako su nova školska zgrada i prateća sportska dvorana dobile uporabnu dozvolu, nema razloga sumnjati da će nastava u novoj školi početi prvog dana drugog polugodišta, u ponedjeljak 16. si­ječnja.

No, obzirom na dugotraojnost i brojne obrate u slučaju "Podcrkavačka škola" SBplus će u ponedjeljak biti u Podcrkavlju kako bismo posvjedočili ulasku učenika u zgradu nove škole, u koju je uloženo ukupno 11 milijuna kuna te školsku sportsku dvoranu koja je stajala oko 3,5 milijuna kuna.


  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavski školarci u novoj školi bez interneta

  (Ne) opremljenost škola

  Brodsko-posavski školarci u novoj školi bez interneta

  10.9.2017. | 10:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer nemamo pravnu državu, nitko nizašto odgovarati neće

  U Podcrkavlju 'Vuk sit i ovce na broju'

  Jer nemamo pravnu državu, nitko nizašto odgovarati neće

  16.1.2017. | 12:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Djecu 16. siječnja dovodimo pred novu zgradu škole'

  Nazire se kraj sage o školi Podcrkavlje

  'Djecu 16. siječnja dovodimo pred novu zgradu škole'

  21.12.2016. | 14:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Djeci uskraćena prava koja drugi imaju

  Zbog (ne)organizacije nastave

  Djeci uskraćena prava koja drugi imaju

  8.11.2014. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade školu za 600 učenika, a imaju ih 200

  Još jedna 'uzaludna' škola

  Grade školu za 600 učenika, a imaju ih 200

  13.9.2014. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ravnateljica nije smijenjena zbog Podcrkavlja

  Škola prije dvorane

  Ravnateljica nije smijenjena zbog Podcrkavlja

  5.3.2014. | 11:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mala škola veliki problem

  U Podcrkavlju

  Mala škola veliki problem

  26.11.2013. | 18:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su krivi i nitko kriv nije?!

  Država, općina, izvođač...

  Svi su krivi i nitko kriv nije?!

  29.8.2013. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko pokušava loviti u mutnom?

  Graditeljstvo na hrvatski način

  Tko pokušava loviti u mutnom?

  25.1.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Podcrkavlju nova škola od 2000 m2

  Sredstvima ministarstva

  U Podcrkavlju nova škola od 2000 m2

  15.6.2011. | 12:42

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mala škola veliki problem

  U Podcrkavlju

  Mala škola veliki problem

  26.11.2013.
  Mada se nalazi izvan teritorijalne jedinice Grada Slavonskog Broda, prema postojećoj mreži Osnovnih škola, koju izrađuje Županija, četverorazredna je to područna škola, s ukupno 86 đaka, brodske Osnovne škole 'Blaž Tadijanović' iz Podvinja, u koju ide i 90 đaka od petog do osmog
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade školu za 600 učenika, a imaju ih 200

  Još jedna 'uzaludna' škola

  Grade školu za 600 učenika, a imaju ih 200

  13.9.2014.
  Školu grade 100 m od buduće brane na jezeru, kaže Duspara
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nećemo djecu slati u školu, kupit ćmo im ovce neka ih čuvaju

  Slučaj škole u Podcrkavlju:

  Nećemo djecu slati u školu, kupit ćmo im ovce neka ih čuvaju

  2.9.2016.
  - Na slijedećoj sjednici Vijeća roditelja predložit ću da uopće ne šaljemo djecu u školu. Očito da smatraju kako djeci iz ruralnih sredina ne treba obrazovanje, pa ćemo im onda lijepo kupiti ovce pa neka čuvaju ovce kad ne mogu ići u školu - ogorčeno je najavio Vinko Japarić.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Roditelji prosvjedovali jer nova zgrada škole nije u uporabi

  Reportažni video zapis

  Roditelji prosvjedovali jer nova zgrada škole nije u uporabi

  19.9.2016.
  O tome što se danas zbivalo u predvorju nove školske zgrade, koja će očito još neko vrijeme čekati na učenike, a i oni na nju, pogledajte u reportažnom video zapisu u prilogu članka.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Podcrkavlju nova škola od 2000 m2

  Sredstvima ministarstva

  U Podcrkavlju nova škola od 2000 m2

  15.6.2011.
  Rok izgradnje ugovoren je na 12 mjseci.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko pokušava loviti u mutnom?

  Graditeljstvo na hrvatski način

  Tko pokušava loviti u mutnom?

  25.1.2013.
  Izvođač je blokiran u svom radu jer mu "ministarstva ne plaćaju izvršene radove
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su krivi i nitko kriv nije?!

  Država, općina, izvođač...

  Svi su krivi i nitko kriv nije?!

  29.8.2013.
  Područna škola „Blaž Tadijanović“u Podcrkavlu trebala jebiti ovršena prošle godi
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :