Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 29.8.2013. u 9:00
Prikaza: 4898
|
Autor: Marija Radošević

Država, općina, izvođač...

Svi su krivi i nitko kriv nije?!

Marija Radošević
Foto: Marija RadoševićRavnateljica škole Veronika Čerenko
 • Marija Radošević
 • Slika
 • Slika 2
 • Slika 5
 • Slika 6
 • Slika 3

Područna škola „Blaž Tadijanović“ u Podcrkavlju trebala je biti završena prošle godine

PODCRKAVLJE - Mada su bili sigurni kako će njihova djeca novu školsku godinu započeti u novoj područnoj školi „Blaž Tadijanović" u Podcrkavlju, koja je, prema ugovoru, trebala biti dovršena još u lipnju prošle godine, roditelji školaraca s područja iste općine gnjevni su, razočarani i zbunjeni raznim obrazloženjima o razlozima zaustavljanja gradnje, a istovremeno je dosadašnju staru derutnu školu, iz sigurnosnih razloga, inspekcija zatvorila, zbog čega će njihovi prvašići, od ponedjeljka, autobusima u podvinjačku matičnu školu.

„Ako radovi nisu završeni na vrijeme, netko mora platiti penale!"

Na roditeljskom sastanku s ravnateljicom Veronikom Čerenko, u staroj školi, nisu krili nezadovoljstvo. „To sve skupa nema smisla, dok jedni na druge samo prebacuju odgovornost. Odgovorni su oni koji su profućkali novce iz općine i škole. Za dva i pol mjeseca ferija ta škola se trebala i mogla završiti", riječi su jednog učenikovog oca, koji želi ostati anoniman.

„Ako radovi nisu završeni na vrijeme, netko mora platiti penale..." "Hoće li se uopće završavati nova škola, ili uređivati stara", "Žalosno je da se dva puta ruši natječaj da bi se okoristili lopovi i pokupili kajmak, a nama ostavili sirutku".. „Gdje su tu institucije pravne države"... dovikivali su ostali roditelji.

No, ravnateljica nema odgovore na ta pitanja jer su dva Ministarstva - obrazovanja i regionalnog razvoja - sklopila ugovore sa tvrtkom Feniks, kojoj, prema dostupnim informacijama, podcrkavačka škola nije jedini problematični posao. Dok gradilište nove škole zarasta u ambroziju, na sportskoj dvorani, koja je po ugovoru sa istim izvođačem, trebala biti dovršena do listopada ove godine, radovi još nisu ni započeli.

"Hoće li se uopće završavati nova škola, ili uređivati stara?"

„Kada sam, u travnju ove godine, s inspekcijom došla na gradilište, radnici su kredom crtali temelje naše nove dvorane. Pitala sam ih otkuda oni tu, a odgovorili su kako su tu stalno, jer radovi nisu završeni" zbunjenim je roditeljima ispričala, novim saznanjem jednako zbunjena, ravnateljica. U traženju odgovora, obratila se, kaže, Gradu, a u odgovoru iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, prepričan je tijek situacije od potpisivanja ugovora s izvođačem radova, o rokovima, te kako je tvrtka Feniks u međuvremenu pala u poslovne teškoće i predstečajnu nagodbu, zbog čega su radovi na objektu obustavljeni u prosincu prošle godine.

Zato je Grad sugerirao da se nastava odvija u podvinjačkoj matičnoj školi, koja je dograđena i dostatna za sve učenike s radom u dvije smjene, a to je, zbog trošne i neuvjetne stare škole, zaključila i inspekcija. Učenike će u Podvinje dovoziti autobusi iz svih sedam mjesta općine Podcrkavlje, gdje školarci žive. Iako moraju prihvatiti ponuđeno rješenje, roditelji ne odustaju od ključnog pitanja - zbog čega radovi na novoj školi stoje već devet mjeseci. Ne prihvaćaju odgovor direktora tvrtke Feniks, Damira Krese, kako je tvrtka odradila sve što se mogla jer u Podcrkavlju ništa od infrastrukture nije napravljeno.

„Da je škola bila završena, do danas bi morala biti konzervirana. Naime da bi profunkcionirala i dobila grijanje potrebno je izmjestiti magistralni plinovod, a još uvijek se ne zna ni gdje će se postaviti trafostanica .Problemi nastaju i zbog zajedničkih instalacija za obje građevine", rekao je Kreso.

 "Žalosno je da se dva puta ruši natječaj da bi se okoristili lopovi i pokupili kajmak, a nama ostavili sirutku"

No priču dodatno komplicira uključenost dvaju resornih ministarstava, od kojih je Ministarstvo znanosti... ugovorilo izgradnju nove škole, a Ministarstvo regionalnog razvoja - sportske dvorane, a u suradnji s lokalnom upravom i samoupravom trebalo je osigurati komunalnu infrastrukturu. Apsurdnu situaciju pak, u kojoj se priključci instalacija za školu nalaze u sportskoj dvorani, koja je sukladno ugovorima trebala biti završena godinu dana poslije škole, nitko ne razumije i nitko nema odgovor.

Resorni ministar Željko Jovanović , krivce pronalazi u bivšoj vlasti, koja je loše ugovarala radove pa sad njegovo ministrastvo, spašavajući posrnuli Feniks ,omogućava završetak započetih objekata. „Propašću tvrtke Feniks dogodilo bi se raspisivanje novog natječaja pa ova škola nebi bila dovršena još godinu dana", na novinarsko pitanje, odgovorio je ministar. A ni ovako neće biti završena, uvjereni su roditelji djece koja će, od ponedjeljka, petnaestak kilometara autobusima putovati u podvinjačku matičnu školu, jedan tjedan ujutro, a drugi poslijepodne, o trošku ministrastva.

Umirujući roditelje, ravnateljica Čerenko, kazala je kako se djeci u matičnoj školi od srca raduju. „Kod nas će djeca imati moderniju nastavu, bit će im toplije, imat će internet..."No roditelji žale za starom školom, a oni koji su se proljetos žalili na njezine uvjete, jučer se nisu pojavili. Ostali komentiraju kako su oni time htjeli samo ubrzati završetak nove škole.

"Gdje su tu institucije pravne države?"

Gradonačelnik Mirko Duspara, problem je prokomentirao riječima kako je ključ svega u rukama ministarstava koji sve i financiraju pa trebaju uvesti i reda. A što se tiče infrastrukture, nadležna je Općina, na čijem se terenu škola nalazi. „Grad s tim nema veze. Već prije par godina, u mreži škola, županija je išla politički odvojiti školu, mada škola u Podcrkavlju nema uvjeta za osamostaljivanje, a to nije usamljen slučaj", kaže gradonačelnik. Pojašnjava i kako Grad neće plaćati prijevoz učenicima, nego resorno ministrastvo.

Novi načelnik Podcrkavlja, Tomislav Trtanj, ne zna rješenje „gordijskog čvora". Dok resorno ministarstvo kaže kako je preduvjet za daljnje radove osiguravanje infrastrukture, on misli suprotno. „Tvrtka Feniks mora završiti svoj dio posla da bi mi mogli rješavati pristupnu cestu i infrastrukturu. Za to smo u ovoj godini u proračunu i osigurali 600 tisuća kuna" rekao je načelnik, vjerujući kako je problem u nedostatku komunikacije. Za roditelje dvjestotinjak školaraca, to baš i nije utješno.

  Broj komentara: 6

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  veles

  veles

  Komentirano: 31.8.2013. | 0:56

  1

  jad i bijeda svekolikog društva.......a napose samih stanovnika Podcrkavlja.....nažalost, ali vi ste prvi koje ste trebali uzeti stvar u vlastite ruke i pokrenuti situaciju...a ne dopustiti da vas svi jeb... kak žele. ......pa makar i do građanskog neposluha i dalje...................ali, hm....onda treba dati malo guzice..i nešto raditi................najlakše je prebacivati na druge!.........eee, to je naš jal.
  balkanforever

  balkanforever

  Komentirano: 30.8.2013. | 1:15

  2

  OMG, kakva boja kose!
  manemoj

  manemoj

  Komentirano: 29.8.2013. | 23:40

  3

  Jedino u Hrvatskoj Feniksi odlaze u prah i pepeo!! Gdje su te radionice, poduzetničke zone, projekti, EU fondovi bezpovratnih sredstava...???
  plavibicikl01

  plavibicikl01

  Komentirano: 29.8.2013. | 22:08

  4

  za ne povjerovati kolika je to razina neodgovornosti svih koji imaju ikakvu povezanost sa školom. Zamisli roditelja koji želi ostati anoniman a u pitanju je škola njegovog djeteta , ravnatekjice koja olako prihvaća ponudjena loša i neprihvatljiva rješenja do načelnika koji i nezna što bi to on trebao učiniti kako bi opravdao svoj izbor na taj položaj. Neodgovornost svih a krivnja naćelnika Tomislava koji nezna uzeti problem u svoje ruke i punom odgovornošću uz općinsko vjeće podić svo stanovništvo na neposluh dok se stvar ne riješi na jedini prihvatljiv način a to je njihova nova škola ima da se odmah kvalitetno završi i da na korištenje djeci i nastavnom osoblju .
  Stipe

  Stipe

  Komentirano: 29.8.2013. | 15:00

  5

  Direktor i vlasnici tvrtke Feniks imaju dosta privatne imovine pa nek se Linić izvoli od njih naplatiti. Išlo bi to, samo da nije na vlasti lopovski SDP, koji ponovo štiti HDZ-ove lopove.Nevjerojatno je da jedna privatna tvrtkica vuče nekoliko Ministarstava i pola države za nos. A i mnoge privatne poduzetnike, kooperante su zavili u crno. Ta tvrtka je ogledni primjer kako ova država ne funkcionira. Džaba ti Liniću i fiskalizacije i kumica i birtijaša kad ovakvima nisi u stanju stati na kraj.
  tetanapaljenica

  tetanapaljenica

  Komentirano: 29.8.2013. | 10:36

  6

  Provjerite stanje škole u Ruščici .Nova puna vlage ,voda u oknu za lift. Ali koga briga za tamo neku seosku školu u koju se uložilo desetak miliona .A djeca i dalje u autobuse pa na Mikrić.

  Broj komentara: 6

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavski školarci u novoj školi bez interneta

  (Ne) opremljenost škola

  Brodsko-posavski školarci u novoj školi bez interneta

  10.9.2017. | 10:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer nemamo pravnu državu, nitko nizašto odgovarati neće

  U Podcrkavlju 'Vuk sit i ovce na broju'

  Jer nemamo pravnu državu, nitko nizašto odgovarati neće

  16.1.2017. | 12:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Djecu 16. siječnja dovodimo pred novu zgradu škole'

  Nazire se kraj sage o školi Podcrkavlje

  'Djecu 16. siječnja dovodimo pred novu zgradu škole'

  21.12.2016. | 14:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Djeci uskraćena prava koja drugi imaju

  Zbog (ne)organizacije nastave

  Djeci uskraćena prava koja drugi imaju

  8.11.2014. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade školu za 600 učenika, a imaju ih 200

  Još jedna 'uzaludna' škola

  Grade školu za 600 učenika, a imaju ih 200

  13.9.2014. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ravnateljica nije smijenjena zbog Podcrkavlja

  Škola prije dvorane

  Ravnateljica nije smijenjena zbog Podcrkavlja

  5.3.2014. | 11:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mala škola veliki problem

  U Podcrkavlju

  Mala škola veliki problem

  26.11.2013. | 18:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko pokušava loviti u mutnom?

  Graditeljstvo na hrvatski način

  Tko pokušava loviti u mutnom?

  25.1.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Podcrkavlju nova škola od 2000 m2

  Sredstvima ministarstva

  U Podcrkavlju nova škola od 2000 m2

  15.6.2011. | 12:42
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :