Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 5.3.2014. u 11:55
Prikaza: 6244
|
Autor: Marija Radošević

Škola prije dvorane

Ravnateljica nije smijenjena zbog Podcrkavlja

Podcrkavlje : Ravnateljica nije smijenjena zbog PodcrkavljaStara škola u Podcrkavlju(Foto: M. Radošević)

Izvrstan primjer kako nepotrebna birokracija jede potrebne škole.

SLAVONSKI BROD/PODCRKAVLJE - Nedavno pristigli nalaz prosvjetne inspekcije, u kojem stoji kako zgrada područne škole u Podcrkavlju nije najsigurnije rješenje za učenike pa se savjetuje njihov boravak u matičnoj školi u Podvinju dok sanacija ne bude potpuno završena, ponovno je naveo Vijeće roditelja da zatraži pismeno očitovanje načelnika Općine, pučke pravobraniteljice i predsjednika RH, jer im je svima prekipjelo seljakanje 86 učenika od 1. do 4. razreda, piše Glas Slavonije.

Nedavno smjena ravnateljica OŠ Blaž Tadijanović, Veronike Čerenko, čini se, nema veze sa situacijom u područnoj školi. Što je pravi razlog nismo uspjeli doznati, no prema kuloarskim pričama riječ je o netransparentnom kadroviranju. Školski odbor je Čerenko razriješio dužnosti i za v.d. ravnatelja izabrao Dražena Rečića.

- Kao roditelju prvašića u staroj školi najvažnija mi je sigurnost djeteta - kaže predsjednik Vijeća roditelja Željko Medić. On podsjeća na pravo svih učenika na jedanake uvjete školovanja, što su izgubili ponovnim vraćanjem (2. prosinca prošle godine) u Podcrkavlje. U inspekcijskom nalazu stoji kako je Grad na pola stoljeća staroj školi osigurao izmjenu krovišta, no promijenjene su samo ploče na dotrajaloj konstrukciji, nisu oličeni svi prostori, niti je promijenjena sva stolarija, a u dijelu učionica ni pod. Dotrajale su sanitarije, u kuhinji namještaj nije za upotrebu, kao ni aparati... Medića, kao i ostale roditelje, također brine što prvašići trebaju čekati nekoliko sati autobus (koji vozi starije učenike iz Podvinja) do povratka kući, jer samo jedna učiteljica skrbi za više od pedesetero djece.

- I oni stariji, djeca od 5. do 8. razreda, zbog smanjenog broja autobusa, također su uskraćeni za druge oblike izborne nastave, izvannastavnih aktivnosti, dodatne nastave... A škola je dužna svakom učeniku, pod jednakim uvjetima, osigurati što kvalitetnije obrazovanje, pa tako i učenicima putnicima. Škola ima pravo od osnivača zatražiti prijevoz za učenike predmetne nastave, kao i dežurstvo za učenike razredne nastave s još jednom učiteljicom - navodi Medić iz opsežne prikupljene dokumentacije.

U Gradu, pak, smatraju kako je inspekcijski nalaz sličan prvotnom i da je boravak djece u podcrkavačkoj školi siguran.

- Cilj je svih nas da se djeca školuju u što boljim uvjetima. To nije ni ulaganje u staru školu ni svakodnevno prevoženje djece u matičnu školu, nego inzistiranje na dovršetku nove škole koja je u stanju predgotovosti - kazao je dogradonačelnik Hrvoje Andrić.

Svima bi, naime, bilo najvažnije da konačno profunkcionira nova škola predviđena za čak 600 djece, koja je trebala početi rad još pretprošle godine. No zašto se ne dovršava, teško je shvatiti. U resornom ministarstvu kažu da je jedan od razloga izostanak radova koje treba obaviti lokalna samouprava, Općina i Grad, a koji se ne mogu dogovoriti oko infrastrukture - izgradnje trafostanice, ceste, priključka za vodovod. Dok Grad, prema Andrićevim riječima, nema preuzetih obveza oko infrastrukture, načelnik Tomislav Trtanj pak potvrđuje kako u proračunu već nekoliko godina postoje predviđena sredstva za trafostanicu i pristupnu cestu, ali očekuje od Grada da riješi pitanje priključaka za vodu i plin jer to i tako rade gradske tvrtke.

- Jedva čekam skorašnji najavljeni sastanak s predstavnicima Ministarstva pa da konačno dogovorimo što je čiji zadatak - kaže načelnik, ipak spočitavajući izvođaču radova, tvrtki Feniks, što nije završio ugovorom predviđene poslove koji ne ovise o infrastrukturi (stolarija, vanjska igrališta itd).

Najveća novost odnosi se na moguće razrješenje apsurdne situacije u novoj školi - u kojoj su priključci instalacija za školu predviđeni u sportskoj dvorani koja je, sukladno ugovorima, trebala biti završena godinu dana poslije škole.

- Najavljeno je premještanje elektro i drugih instalacija kako bi se gradnja škole mogla privesti kraju - kazao je pročelnik za školstvo Vladimir Štefanek, koji je u resornom Ministarstvu dobio obećanje za dovršetak škole, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja (raskinuvši ugovor s Feniksom) najavilo objavu natječaja za gradnju sporske dvorane.

Država duguje devet milijuna kuna
Dovršetku škole možda će pomoći i 9 milijuna kuna koje je Vlada RH odobrila na temelju amandmana HDSSB-ova zastupnika Bore Grubišića, na proračun za 2010. godinu. "Budući da se radi o obvezi iz programa financiranja zajmom Svjetske banke, u državnom proračunu RH za 2014. godinu osigurana su sredstva za završetak radova na Područnoj školi Podcrkavlje”, stoji u odgovoru ministra Željka Jovanovića na zastupničko pitanje o tijeku odobrenih, a dosad neisplaćenih sredstava.



Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
alfyxvz

alfyxvz

Komentirano: 6.3.2014. | 8:34

1

Od ovih silnih obečanja neče biti ništa kao i do sada. Samo prebacuju odgovornost sa jednih na druge.Ministar i ministarstvo muljaju kao i do sada.NATJEČAJ za školu je raspisan 22 srpnja 2010 ,a li je i poništen 3 veljače 2011 te ponovno raspisan 23 veljače 2011..15 travnja 2011 izabrana tvrtka Fenix kojia je imala rok od 12 mjeseci za završetak školske zgrade .U međuvremenu tvrtka je otišla u stečaj. Ista ta tvrtka Fenix potpisuje ugovor za izgradnju dvorane 5 rujna2012.......prestaje sa svim radovima na oba objekta u prosincu 2012...........dvorani nisu zakopali ni lopatom za temelje.Jedna tvrtka koja je u stečaju i nezavrši objektu određanom roku dobije natječaj za drugi objekt.TO NIJE MUČKA...tako kažu..Svi znamo čija je to tvrta,a i ko jebivši ravnatelj te škole.MA KRIVA JE VERONIKA..............treba muljat ,a ne ič pošteno...poštenje s.e danas neisplati.....KOGA JE BRIGA ZA NAŠU DIJECU I NJIHOVO OBRAZOVANJE....STARA JE ŠKOLA ODLIČNA NASPRAM ONIH U KOJIMA JE BIO NAŠ DRAGI DOGRADONAČELNIK HRVOJE ANDRIĆ.
berlusconi

berlusconi

Komentirano: 5.3.2014. | 17:33

2

DALI OVA ŠKOLA IMA DOMARA DE POGLEDAJTE KAKO STOJI OVA DUDA NA PEĆI NEMOGU VJEROVAT

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavski školarci u novoj školi bez interneta

(Ne) opremljenost škola

Brodsko-posavski školarci u novoj školi bez interneta

10.9.2017. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer nemamo pravnu državu, nitko nizašto odgovarati neće

U Podcrkavlju 'Vuk sit i ovce na broju'

Jer nemamo pravnu državu, nitko nizašto odgovarati neće

16.1.2017. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Djecu 16. siječnja dovodimo pred novu zgradu škole'

Nazire se kraj sage o školi Podcrkavlje

'Djecu 16. siječnja dovodimo pred novu zgradu škole'

21.12.2016. | 14:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Djeci uskraćena prava koja drugi imaju

Zbog (ne)organizacije nastave

Djeci uskraćena prava koja drugi imaju

8.11.2014. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade školu za 600  učenika, a imaju ih 200

Još jedna 'uzaludna' škola

Grade školu za 600 učenika, a imaju ih 200

13.9.2014. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mala škola veliki problem

U Podcrkavlju

Mala škola veliki problem

26.11.2013. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su krivi i nitko kriv nije?!

Država, općina, izvođač...

Svi su krivi i nitko kriv nije?!

29.8.2013. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko pokušava loviti u mutnom?

Graditeljstvo na hrvatski način

Tko pokušava loviti u mutnom?

25.1.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Podcrkavlju nova škola od 2000 m2

Sredstvima ministarstva

U Podcrkavlju nova škola od 2000 m2

15.6.2011. | 12:42
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :