Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 26.11.2013. u 18:10
Prikaza: 3554
|
Autor: Jerko Zovak

U Podcrkavlju

Mala škola veliki problem

 • Slika 1
 • Slika 3
 • Slika 2

Umjesto rasterećenja gradskog proračuna - izdvajanjem područne škole u novu samostalnu - zahvaljujući intelektualnoj i radnoj podkapacitiranosti državnih dužnosnika i njihovih činovnika te županijskoj „nenadležnosti“, brodski gradonačelnik Mirko Duspara, tijekom posljednje tri godine, pored decentraliziranih sredstava za tekuće održavanje, morao je osigurati i 300 tisuća kuna za potpuno novi krov, novo centralno grijanje, novu stolariju, novi sanitarni čvor…

SLAVONSKI BROD - "U pet slavonskih škola koje sam proučavao, griju se na drva, a djeca,već sa sedam godina, imaju pluća poput ozbiljnih pušača", prije mjesec dana, za Jutarnji list, kazao je UNICEF-ov suradnik, čileanski arhitekt s newyorškom adresom,Carlos Vasquez. Jedna od tih škola nalazi se u Podcrkavlju.

U tako uređenim prostorima, đaci nižih razreda, 'privremeno', u ponedjeljak 2. prosinca 2013., nastavit će s obrazovanjem

Svjesni činjenice kako su uvjeti obrazovanja djece u Podcrkavlju neprimjereni 21. stoljeću, odgovorni u Brodsko-posavskoj županiji; Gradu Slavonskom Brodu, 'vlasniku' matične škole 'Blaž Tadijanović' iz Podvinja; uz nemalu pomoć saborskog zastupnika HDSSB-a, Bore Grubišića - u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta - izborili su se da potpuno nova zgrada Osnovne škole, veličine 2000 metara kvadratnih, s odgovarajućom sportskom dvoranom, počne se graditi 15. lipnja 2011. godine. Njezina gotovost, prema ugovoru investitora (ministarstava) i izvođača radova 'Fenix' d.o.o., trebala je biti 15. lipnja 2012. godine.

Mada se nalazi izvan teritorijalne jedinice Grada Slavonskog Broda, prema postojećoj mreži Osnovnih škola, koju izrađuje Županija, četverogodišnja je to područna škola brodske Osnovne škole 'Blaž Tadijanović' iz Podvinja, u koju, iz Podcrkavlja putuje 86 đaka do četvrtog razreda i 90 đaka od petog do osmog razreda.

Radost koja je kratko trajala

Iako je, od svih (Županije, Grada, Općine, roditelja, đaka…) iskazana radost bila velika, ona nije trajala dugo. Naime, iz bezbroj razloga, koje su uzrokovali neodgovorna država i (navodno posljedično) izvođač radova, ni škola ni dvorana, do danas (26. studenog 2013.) nisu završeni.

Umjesto rasterećenja gradskog proračuna - izdvajanjem područne škole u novu samostalnu - zahvaljujući intelektualnoj i radnoj podkapacitiranosti državnih dužnosnika i njihovih činovnika te županijskoj „nenadležnosti", brodski gradonačelnik Mirko Duspara, tijekom posljednje tri godine, pored 'decentraliziranih' sredstava za tekuće održavanje, morao je osigurati i 300 tisuća kuna za potpuno novi krov, novo centralno grijanje, novu stolariju, novi sanitarni čvor…

Dakle, umjesto u potpuno novoj školi, 86 đaka nižih razreda, od ponedjeljka, 2. prosinca 2013., 'privremeno', nastavit će s obrazovanjem u renoviranoj staroj školi - do završetka nove. A nakon toga, ma kad to bilo, Općina Podcrkavlje dobit će, od Grada Slavonskog broda, saniran objekt na daljnju upotrebu.

Da je Hrvatska uređena zemlja, kao što nije, odgovorni za svinjarije nastale (ne)izgradnjom prekapacitirane Osnovne škole u Podcrkavlju, vlastitom bi imovinom štetu sanirali, a iz pravosuđa bi ih 'tretirali' kako bi upravni i politički prostor dekontaminirali.  

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko-posavski školarci u novoj školi bez interneta

  (Ne) opremljenost škola

  Brodsko-posavski školarci u novoj školi bez interneta

  10.9.2017. | 10:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer nemamo pravnu državu, nitko nizašto odgovarati neće

  U Podcrkavlju 'Vuk sit i ovce na broju'

  Jer nemamo pravnu državu, nitko nizašto odgovarati neće

  16.1.2017. | 12:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Djecu 16. siječnja dovodimo pred novu zgradu škole'

  Nazire se kraj sage o školi Podcrkavlje

  'Djecu 16. siječnja dovodimo pred novu zgradu škole'

  21.12.2016. | 14:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Djeci uskraćena prava koja drugi imaju

  Zbog (ne)organizacije nastave

  Djeci uskraćena prava koja drugi imaju

  8.11.2014. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade školu za 600 učenika, a imaju ih 200

  Još jedna 'uzaludna' škola

  Grade školu za 600 učenika, a imaju ih 200

  13.9.2014. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ravnateljica nije smijenjena zbog Podcrkavlja

  Škola prije dvorane

  Ravnateljica nije smijenjena zbog Podcrkavlja

  5.3.2014. | 11:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su krivi i nitko kriv nije?!

  Država, općina, izvođač...

  Svi su krivi i nitko kriv nije?!

  29.8.2013. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko pokušava loviti u mutnom?

  Graditeljstvo na hrvatski način

  Tko pokušava loviti u mutnom?

  25.1.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Podcrkavlju nova škola od 2000 m2

  Sredstvima ministarstva

  U Podcrkavlju nova škola od 2000 m2

  15.6.2011. | 12:42
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :