Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 10.9.2017. u 10:05
Prikaza: 2829
|
Autor: SBplus

(Ne) opremljenost škola

Brodsko-posavski školarci u novoj školi bez interneta

Podcrkavlje : Brodsko-posavski školarci u novoj školi bez internetaUčenici u OŠ u Podcrkavlju (ilustracija)(Foto: AP/SBplus(arhiva))

Što konkretno znači kurikularna reforma, koji su koraci koje škole moraju ranije poduzeti, još uvijek nije jasno većini ravnatelja i učitelja/nastavnika. U nekim školama smatraju kako su spremni što se tiče stručnog kadra koji se promjenama može brzo prilagoditi, ali da nisu u smislu tehničke opremljenosti, ili obrnuto. Kakvo je stvarno stanje provjerili smo u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj kojima su osnivači matični gradovi i županije.

OŠ Antuna Mihanovića Osijek (Osječko-baranjska županija, osnivač Grad Osijek) u svakoj učionici za potrebe e-dnevnika ima po jedan laptop, a uz to i projektor. Tri učionice opremljene su pametnom pločom. Informatička učionica, kaže Josip Mandurić, ravnatelj ove škole, nije premlada, ali trenutno zadovoljava njihove potrebe. Međutim, ako se od sljedeće jeseni bude išlo s obaveznom informatikom, očekuje da će im Ministarstvo pomoći da se bolje opreme. Slaže se i s tezom da je školama u gradu ipak lakše nego onima u općinama, piše Glas Slavonije.

Snalaze se sami

- Škola koja je u gradu može i sama steći određene vlastite prihode i financirati i unapređivati se, mimo predviđenih proračunskih sredstava osnivača. Konkretno, što se tiče e-dnevnika, tu nas nitko nije "pogurao", sve smo financirali sami iz sredstava koja smo sami zaradili – objašnjava Mandurić kako im rad u jednom smjeni omogućuje da poslijepodne iznajmljuju prostor zainteresiranim stranama i na taj način ostvarivanje dodatnih sredstava, a jednim su dijelom te zarade za učitelje osigurali laptope.

- Iz tih sredstava možda možemo opremiti i osuvremeniti informatičku učionicu, poslati ljude na stručno usavršavanje... Ljetos smo opremili dvije nove učionice za prve razrede, dočekao ih je novi namještaj. Namještaj u školi nitko nije kupio godinama ili nam dao sredstva za obnovu i kupnju, snalazimo se sami – objašnjava Mandurić ističući kako je dotrajali namještaj u školama star po 40-50 godina i da mnogim školama puno toga nedostaje.

 Primjer iz Podcrkavlja

Dugo su učenici područne škole Podcrkavlje (Brodsko-posavska županija) čekali da se iz stare derutne zgrade presele u novu i suvremenu, sagrađenu još prije pet godina. Konačno se to dogodilo u drugom polugodištu prošle školske godine. Međutim, već se susreću s problemima. Naime, kako je nova zgrada škole smještena prilično izvan samoga mjesta, zbog jako slabog signala nemaju stabilan internet, nego se moraju snalaziti kako znaju.

- U novoj zgradi imamo sve, ali nemamo internet. Naime, baš u informatičkoj učionici nemamo nikakav signal, kao da je netko iznad te učionice stavio nekakav štit. Dok nam se to ne sredi, koristimo mobilni internet, što nije rješenje. E-dnevnike nemamo ni u matičnoj ni u područnoj školi, kao i dosta škola na području naše županije, jer ne ispunjavamo uvjete za njih – poručuje Veronika Čerenko, ravnateljica OŠ Blaž Tadijanović u Podvinju, u čijem je sastavu područna škola Podcrkavlje.

Sličnih problema nema u Gimnaziji Karlovac (Karlovačka županija), koja pripada u top pet najsuvremenijih gimnazija u cijeloj Hrvatskoj. Spremna je za nove izazove kurikularne reforme, osobito u smislu opremljenosti. Sve su učionice opremljene računalima i projektorima, besplatnim bežičnim internetom, imaju e-dnevnike, u nekoliko su učionica pametne ploče, a najvažnije, ova gimnazija ima učionicu budućnosti, koju je uz podršku MZO-a opremio Microsoft Hrvatska, u suradnji s CARNetom i Storm Computersom. Digitalna učionica budućnosti opremljena je s 30 tableta s pripadajućim tipkovnicama, pametnom pločom i kolicima za pohranu i punjenje tableta. Implementirana tehnologija učenicima omogućava učenje vještina koje će im u budućnosti biti potrebne na tržištu rada, dok učiteljima olakšava prenošenje znanja. U ovoj školi radi se u jednoj smjeni, a nastava je kabinetskog tipa. U opremanju škola, slično kao i osječka OŠ A. Mihanovića, koristi i vlastita sredstva koja prikupe preko projekata, a jedan od njih je i "Učenički servis".

- Naša škola već nekoliko godina ima učenički servis za područje Karlovačke županije, tako da je djeci koja tijekom ljetnih praznika rade, škola posrednik u ugovornoj realizaciji. Iz toga ostvarujemo lijep prihod, koji u pravilu ulažemo u opremanje škole. Što se materijalnih uvjeta tiče, potpuno smo spremni za kurikularnu reformu – poručila je vršiteljica dužnosti ravnatelja Snježana Štranjgar.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 10.9.2017. | 19:28

1

Koliko znam ni u poljoprivrednoj školi koja je imala uzoritog i sposobnog ravnatelja, internet je jako slabe propusnosti. Telekomunikacijske tvrtke nisu imale interesa tamo vuči vodove većeg kapaciteta. Grad SB je prije par godina imao šansu uspostaviti vlastitu širokopojasnu mrežu, ali je jedan od vodećih ljudi to spriječio (ne radi se o gradonačelniku, on je odluku prepustio "stručnjacima"). Srećom, danas postoje i mobilne mreže velike propiusnosti pa to mogu riješiti relativno jeftino načelnici općina, gradonačelnici, ravnatelji ili samo ministarstvo - samo treba tražiti na pravi način. No, tu nastaju problemi jer se obično postavljaju politički poslušnici na mjesto ravnatelja koji ne znaju osnovne stvari odraditi. Ostaje da to onda odrade građani sami u suradnji s ambicioznim nastavnicima. Bilo bi zanimljivo analizirati i druge objekte po gradu i županiji (tržnicu, bazene, industrijske zone itd itd) pa vidjeti koliko se love utuče u "vrijedne projekte" koji ostanu bez interneta i nekih drugih osnovnih infrastrukturnih resursa. Na kraju, sjetite se kada je započeo projekt škole u Podcrkavlju i razmislite je li se moglo onda pretpostaviti da će biti potreban Internet u školi i bi li se to do sada riješilo da se odmah krenulo u rješavanje tog problema. Naša posla. Krasni projektanti i investitori.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jer nemamo pravnu državu, nitko nizašto odgovarati neće

U Podcrkavlju 'Vuk sit i ovce na broju'

Jer nemamo pravnu državu, nitko nizašto odgovarati neće

16.1.2017. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Djecu 16. siječnja dovodimo pred novu zgradu škole'

Nazire se kraj sage o školi Podcrkavlje

'Djecu 16. siječnja dovodimo pred novu zgradu škole'

21.12.2016. | 14:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Djeci uskraćena prava koja drugi imaju

Zbog (ne)organizacije nastave

Djeci uskraćena prava koja drugi imaju

8.11.2014. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade školu za 600  učenika, a imaju ih 200

Još jedna 'uzaludna' škola

Grade školu za 600 učenika, a imaju ih 200

13.9.2014. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ravnateljica nije smijenjena zbog Podcrkavlja

Škola prije dvorane

Ravnateljica nije smijenjena zbog Podcrkavlja

5.3.2014. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mala škola veliki problem

U Podcrkavlju

Mala škola veliki problem

26.11.2013. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi su krivi i nitko kriv nije?!

Država, općina, izvođač...

Svi su krivi i nitko kriv nije?!

29.8.2013. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko pokušava loviti u mutnom?

Graditeljstvo na hrvatski način

Tko pokušava loviti u mutnom?

25.1.2013. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Podcrkavlju nova škola od 2000 m2

Sredstvima ministarstva

U Podcrkavlju nova škola od 2000 m2

15.6.2011. | 12:42
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :