Kultura

Objavljeno: 22.12.2010. u 12:00
Prikaza: 2299
|
Autor: Magdalena Petrović

Graditeljska baština

Obnovljena gotička crkva Sv.Stjepana

Podcrkavlje : Obnovljena gotička crkva Sv.StjepanaIzložba bogato dokumentira proces obnove crkve Sv.Stjepana(Foto: Magdalena Petrović)
SLAVONSKI BROD - "Glogovica-sakralno i tradicijsko graditeljstvo" naziv je izložbe koja se može pogledati u brodskom muzejskom izložbenom prostoru.Izložba je postavljena u prigodi završeta obnove gotičke crkve sv. Stjepana u Glogovici. Ova crkva dio je srednjovjekovnog sakralnog graditeljskog naslijeđa i ima status hrvatskog zaštićenog kulturnog dobra. Obnova crkve trajala je sedam godina. "Učinjen je iskorak u načinu prezentacije. Prezentirana je povijesna slojevitost, od gotike kada je izvorno građena kapelica do baroknih intervencija u nekoliko navrata od 17. do polovice 18.stoljeća", kaže Željka Perković, autorica izložbe i pročelnica slavonskobrodskog Konzervatorskog odjela ministarstva kulture. Među raritetima ove crkve na izložbi je i oltarna slika koja prikazuie kamenovanje sv.Stjepana Prvomučenika, nepoznatog autora. Ono što se zna da je rad poslijednji put renoviran još 1892. godine, tada je posao bio povjeren brodskom slikaru Josipu Muraviću. Izložba ne prati samo sudbinu pet stoljeća stare crkve već i tradicijsku graditeljsku kulturu obiteljskih kuća u selu Glogovica. Prema ocjeni struke ondje je desetak objekata koji zaslužuju da budu stavljeni pod zaštitu. "Imamo tipove kuća čelo putu i fronta putu sa različitim stilovima i dekorativnim elementima i ne postoje dvije jednake. Tu se pokazala sva graditeljska maštovitost. A na nama je da učinimo sve kako bi taj cijeli povijesni predio zadržali i da on zadrži svoj tradicijski stil" ističe Ž.Perković.  

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :