Život

Objavljeno: 5.8.2020. u 16:00
Prikaza: 1861
|
Autor: Marija Fridrih

Terra Panonica

Pomoću moderne tehnologije donose more u Slavoniju

FB
Foto: FB
 • FB
 • FB
 • FB
 • FB
 • FB
 • FB

Iako je Panonsko more iščezlo prije 600 tisuća godina, za njim su ostali brojni tragovi pomoću kojih stručnjaci i dan danas otkrivaju misteriju koju sada kriju slavonske ravnice. Povijesne činjenice i pronađeni fosilni ostaci životinja bili su temelj za stvaranje interaktivne dvorane u Pleternici.

PLETERNICA – Na mjestu današnjih brda i dolina Požeško-slavonske županije nekada je bilo more koje su nastanjivale brojne biljne i životinjske vrste. Mnogi stanovnici Lijepe naše, a pogotovo mlađe generacije teško si mogu predočiti more u srcu Slavonije, no tu je interpretacijski centar Terra Panonica koji će ih pomoću moderne tehnologije virtualne stvarnosti odvesti u daleku povijest.

Iako je Panonsko more iščezlo prije 600 tisuća godina, za njim su ostali brojni tragovi pomoću kojih stručnjaci i dan danas otkrivaju misteriju koju sada kriju slavonske ravnice. Povijesne činjenice i pronađeni fosilni ostaci životinja bili su temelj za stvaranje interaktivne dvorane u Pleternici. Početna konferencija, na kojoj je predstavljena ideja o obnovi postojeće kino dvorane i stavljanja iste u funkciju, održana je sredinom prosinca 2018. godine nakon čega je počela pretvorba ideje u djelo.

- Ovo je projekt koji je usmjeren razvoju turizma i projekt koji je odgovorio na puno izazova. Osim što će to biti centar prirodne baštine, riješili smo si jedan ključni problem, a to je da ćemo staru kino dvoranu vratiti u funkciju, jer ovakva nam nije služila ničemu. Pleternica će dobiti prostor kakav zaslužuje, jer je knjižnica sa svojih 90 sjedećih mjesta postala mala za manifestacije koje u posljednje vrijeme radimo, dok je, s druge strane, sportska dvorana sa svojih 600 sjedećih mjesta ponekad prevelika. Budući Interpretacijski centar, s 255 sjedećih mjesta će biti prekrasan prostor, ne samo za priredbe, već i razne konferencije i prezentacije. Sreća u svemu ovomu je što smo uspjeli dobiti novce iz Europske unije jer sami s našim proračunom to nikada ne bismo mogli napraviti. – kazala je gradonačelnica Pleternice, Antonija Jozić prilikom predstavljanja projekta.

Za realizaciju projekta bilo je potrebno gotovo 25 milijuna kuna, a veći dio financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Građevinski dio i opremanje interijera izveli su Presoflex gradnja d.o.o i Diversitas IT sustavi d.o.o., a Centar je svoja vrata posjetiteljima otvorio krajem lipnja ove godine i od tada ga posjećuju sve generacije.

Prilikom dolaska u Interpretacijski centar, posjetitelji imaju priliku vidjeti stalnu izložbu, a uz pomoć posebnih naočala životinje prikazane na panoima u njihovim očima oživljavaju. Posjetitelji imaju mogućnost upoznavanja bića koja su nekada plivala, hodala i lovila Panonskim morem. Ovo je poseban, suvremen i inovativan način za prikazivanje prirodne baštine grada Pleternice i Požeško-slavonske županije. Gradonačelnica je istaknula kako vjeruje da će, zahvaljujući tom projektu, u Pleternicu početi dolaziti i organizirane skupine posjetitelja, osobito djece iz osnovnih i srednjih škola, a i svi drugi koji žele nešto naučiti o davnoj povijesti Slavonije.

Tijekom ljeta Centar je za posjetitelje otvoren petkom, subotom i nedjeljom od 15 sati do 21 sat. No, osim u Panonskom moru, posjetitelji će u prostoru nekadašnje kino dvorane moći uživati i u raznim predstavama, koncertima i radionicama. Jasno je kako su spoj moderne tehnologije i utemeljenih povijesnih činjenica pravi recept za uspjeh pa će novootvoreni interaktivni Centar, osim gradu Pleternici, podosta doprinijeti i razvoju turizma cijele županije.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :