Politika

Objavljeno: 24.11.2020. u 13:30
Prikaza: 2547
|
Autor: Petra Supan

Tako to radi Ona

Mudre vođe svaku priliku koriste za svoje - i sebe, dakako

PS/SBplus
Foto: PS/SBplusAntonija Jozić, gradonačelnica Pleternice
 • PS/SBplus

Ono što je (i) u ovom slučaju meritorno, isključivo birači na predstojećim lokalnim izborima kazat će je li pleternička gradonačelnica Antonija Jozić postupila ispravno ili ne. Jedino oni su ovlašteni valorizirati njezin rad i tima s kojim provodi svoju politiku.

PLETERNICA – Najmanje četiri razloga mogla su motivirati pleterničku gradonačelnicu, Antoniju Jozić, da u utorak, 24. studenog, organizira tiskovnu konferenciju te s nje, putem medija, svojim sugrađanima priopći kako je upravo odlučila ukinuti 10-postotni gradski prirez porezu na dohodak.

Prije svega, razlog za donošenje takve odluke leži u činjenici da je taj slavonski grad jedan od najaktivnijih u povlačenju sredstava iz europskih i hrvatskih razvojnih fondova, zbog čega je moguće same građana manje opteretiti za financiranje poboljšanih uvjeta življenja i rada u Pleternici.

Drugi vrlo ozbiljan razlog su lokalni izbori koji će uslijediti za manje od pola godine. A, ako se podsjetimo kako su protekli prošli izbori za tamošnje vijeće i samu gradonačelnicu, vjerojatno, svi budući takmaci pušu i na hladno.

Treći razlog je sveprisutni Coronavirus zbog kojeg se tijekom 2020. godine promijenio život svih zemljana. Dakle, ne jedne zemlje, nego svih zemljana svijeta. Nema te države na svijetu koja nije sve svoje planove i programe podredila dosad neviđenoj okupaciji neprijatelja za kojeg, još uvijek, nema oružja kojim bi ga se moglo (po)tući.

I četvrti, neki će reći: ne najmanje važan razlog, svakako su predstojeći blagdani. Naime, nema veće potrebe za okupljanjem obitelji oko božićne i novogodišnje jelke s ciljem iskazivanja privrženosti jednih drugima od vremena u kojem im prijeti ugroza. U ovom slučaju epidemiološka i, posljedično, materijalna. Zbog toga ovo smanjenje prireza je i svojevrsni blagdanski poklon.     

Evo što je svojim sugrađanima poručila gradonačelnica Antonija Jozić:
- Na sljedećoj sjednici gradskoga vijeća, koja će biti održana u sljedeći petak, naći će se i Prijedlog odluke o porezima grada Pleternice. Mada na prvi pogled izgleda kako ta Odluka ne izaziva veliku pažnju, ona se sastoji od dva poreza i to poreza na korištenje javnih površina i porez na potrošnju visine od tri posto. To su zapravo porezi koji su već postojali i s onim minimalnim cijenama koje su bile do sada. No, odluka o porezima grada Pleternice zapravo doživljava jednu veliku izmjenu, a to je ukidanje prireza na području grada Pleternice. Motiv za ovu odluku je rasterećenje gospodarstva, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, onima koji stvaraju nova radna mjesta, koji zapošljavaju, ali i našim sugrađanima jer je to poruka da je ovaj grad spreman učiniti i taj iskorak računajući da će grad Pleternica biti prepoznat kao mjesto za investicije. Znamo da investicije stvaraju nova radna mjesta, a ona su najbolji socijalni program . Uostalom, radna mjesta omogućuju opstanak stanovništva na ovome području.
Ako znamo da Grad Pleternica, kroz potpore koje daje gospodarstvu na godišnjoj razini oko 1,5 milijuna kuna; Ako znamo da Grad zemljište u industrijskoj zoni prodaje po povoljnim cijenama; Ako znamo da se Grad, kod izgradnje novih objekata u poslovnoj zoni, odriče cjelokupnog iznosa komunalnog doprinosa; Ako znamo da plaćamo i priključke na elektroenergetsku mrežu; Ako znamo da plaćamo priključak i na sustav vodoopskrbe i odvodnje... Ovim ukidanjem prireza dolazimo do više milijunskih iznosa koji se usmjeravaju u razvoj gospodarstva.
Prirez se u gradu Pleternici obračunava još ovaj i sljedeći mjesec po stopi od 10 posto. Na godišnjoj razini, radi se malo više od jedan milijun kuna prihoda. To jesu veliki iznosi, no mi smo smatrali kako možemo učiniti taj iskorak i poslati snažnu poruku gospodarstvenicima, odnosno onima koji žele investirati u naš grad, ali i našim sugrađanima. Zapravo našim sugrađanima bi, od 1. siječnja sljedeće godine, kada bi ova odluka trebala stupiti na snagu, plaće će porasti. Ako uzmemo u obzir da od 1. siječnja 2021. godine kreće i peti krug porezne reforme koju provodi vlada Republike Hrvatske, ako znamo da se smanjuje stopa poreza na dohodak sa 24 na 20 posto, odnosno sa 36 na 30 posto, ako znamo da se grad Pleternica u cijelosti odriče 10 posto prireza za koji su građani plaćali u proračunu grada, onda možemo doći do izračuna da na plaći od otprilike 4.500,00 HRK građani bi trebali osjetiti povećanje od pedesetak kuna, naravno oni koji imaju veću plaću i veći iznos.
Nadam se kako će Odluka stupiti na snagu 1. siječnja 2021. godine te da će biti jednoglasno usvojena. Naime, na taj način poslat ćemo poruku gospodarstvenicima i našim građanima kako smo poželjna destinacija za racionalno investiranje i ugodno življenje.
S druge strane, ta odluka o odricanju dijela prihoda u visini od milijun kuna, otklonit će objede svih kritičara koji u posljednje vrijeme, po društvenim mrežama, kritiziraju projekte koji se provode na području grada Pleternice, plasirajući tezu kako Grad Pleternica u budućnosti neće imati sredstava za njihovo održavanje. I ovom Odlukom, gradska uprava im poručuje: Ne samo da ćemo imati sredstva za održavanje, nego ćemo to moći i uz najavljeno odricanje od prihoda u visini od milijun kuna. Naravno, i za predstojeće razdoblje, puni smo entuzijazma i vizije kako stvarati nove projekte za naše sugrađane. Uvjerena sam kako ćemo postati 'tax free' Grad - grad razvijenog gospodarstva.
Na pitanja novinara: 'Ima li u našoj županiji netko tko se također odrekao prireza?', gradonačelnica Jozić je odgovorila: "Mislim da ne. Mislim da u Hrvatskoj ima par gradova." te zaključila: "Manji prihodi neće se odraziti na nova ulaganja? Naši proračunski prihodi dostatni su za sve ono što radimo. Istodobno to ne znači da ćemo odustati od Europskih projekata, jer imamo sredstva s kojima možemo slobodno raspolagati te ih po svome nahođenju usmjeravati."

Članovi tamošnjeg HDZ-a, dakle kolegice i kolega gradonačelnice Jozić, njezini sljedbenici, podupiratelji te u konačnici zaposleni građani, dakako, bit će vrlo zadovoljni ovom odlukom. 

Njezini politički oponenti i protivnička frakcija u Gradskom vijeću, vjerojatno, najavu ove odluke proglasit će predizbornom demagogijom tvrdeći kako je to ulaganje milijun kuna poreznih obveznika isključivo u funkciji dizanja popularnosti aktualne gradonačelnice.

Međutim, ono što je (i) u ovom slučaju meritorno, isključivo birači na predstojećim lokalnim izborima kazat će je li pleternička gradonačelnica Antonija Jozić postupila ispravno ili ne. Jedino su oni ovlašteni valorizirati njezin rad i tima s kojim provodi svoju politiku.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Baština je okidač dolaska turističkih grupa.'

  U funkciji turizma

  'Baština je okidač dolaska turističkih grupa.'

  2.6.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :