Gospodarstvo

Objavljeno: 7.3.2020. u 16:30
Prikaza: 7155
|
Autor: Franjo Memedović

Čelnici su potvrdili:

Ruglo iz središta bit će srušeno

Pleternica : Ruglo iz središta bit će srušenoIlustracija(Foto: Franjo Memedović)

Kreću u izradu Elaborata o rušenju Društvenog doma i u sanaciju postojećeg terena.

BRODSKI DRENOVAC - Odluka je pala. Naime, po svim saznanjima do kojih smo došli, drenovački Društveni dom, ili kako su ga u početku izgradnje nazivali Dom kulture, bit će srušen. Nakon što su stručnjaci pregledali sadašnje stanje, prvenstveno statiku ove građevine, ustanovljeno je da njena iskoristivost za bilo koju namjenu, ni uz bilo koje zahvate i ulaganja, nije preporučljiva i dopustiva. Ovakvo stručno mišljenje dovoljno je bilo da Grad Pleternica, kako nam je rekla gradonačelnica Antonija Jozić, krene u izradu Elaborata o rušenju drenovačkog doma i u sanaciju postojećeg terena.

Što  Drenovčani mogu očekivati , a i dobiti, nakon rušenja građevine, koja je desetljećima bila ruglo središta njihova sela? Prema najavama gradonačelnice Jozić, na istom mjestu, zemljištu koje je u vlasništvu grada, izgradit će zgradu novog drenovačkog Društvenog doma. U raspravama i u  dogovoru s MO Brodski Drenovac i sa svim drenovačkim udrugama, koje će biti korisnici budućeg Društvenog doma, pokušat će se doći do zajedničkog stajališta i konsenzusa  o veličini, izgledu i funkcionalnim sadržajima objekta koji će biti korišten za potrebe društvenih događanja mještana Drenovca.

Prema nekim najavama, budući drenovački Društveni dom trebao bi u svom sastavu imati višenamjensku dvoranu s tristotinjak mjesta u čijem bi sklopu bila priručna kuhinja, manji skladišni prostor, te  sanitarni čvor. U ostatku zgrade bili bi uređeni prostori za rad i sastanke MO, te društvenih i političkih organizacija. Na platou ispred i oko novog Društvenog doma, s obzirom na veličinu građevinskog zemljišta, može se izgraditi i središnji seoski trg s parkirališnim  prostorom, te uređenim zelenim površinama. Ovo je samo jedno viđenje kako bi novi društveni dom u Drenovcu i njegov okoliš mogli izgledati, no sasvim je jasno kako će, nakon što se razmotre prijedlozi i razmišljanja Drenovčana, konačnu odluku donijeti struka.

Poznato je da Grad Pleternica pripada skupni od deset najuspješniji gradova u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz fondova EU, pa će, sukladnoj dosadašnjoj praksi, po svemu sudeći, i izgradnja ovog Društvenog doma biti financirana iz tih izvora i sredstava, a uz pomoć Regionalnih fondova Hrvatske Vlade, te jednim malim dijelom iz proračuna Grada Pleternice. 

Pa iako Brodski Drenovac više nije Općinsko središte, kao što je to bio do 1956. godine, a što mu nije vraćeno niti 1992. godine te nemali  broj stanovnika kao što ih je imao sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, još uvijek je sa svojih oko sedam stotina žitelja, jedno od najvećih naselja na području Grada Pleternice. Iz ovog razloga, a još više zbog činjenice da je Drenovac jedno od rijetkih naselja na pleterničkom području koje nema Društveni dom,  opravdano je da se ta društvena građevina u ovom selu izgradi.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počela gradnja gotovo devet milijuna kuna vrijedne tržnice

Otvorenje na proljeće

Počela gradnja gotovo devet milijuna kuna vrijedne tržnice

27.7.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :