Život : Ostalo

Objavljeno: 17.1.2019. u 13:00
Prikaza: 1336
|
Autor: Franjo Memedović

Razvoj ruralnog turizma

Nova prijateljstva za novu suradnju

Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
Foto: Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
 • Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
 • Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
 • Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
 • Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
 • Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
 • Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
 • Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
 • Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
 • Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
 • Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
 • Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
 • Karlo Tomljenović, Višeslav Turković
 • Karlo Tomljenović, Višeslav Turković

Novouređena trasa puta ponovo će dati živost ovome kraju i biti će od koristi planinarima, biciklistima, lovcima, beračima šumskog bilja, pčelarima, jahačima i svim putnicima namjernicima koji će na obroncima Dilj gore naći svoj mir i zadovoljstvo, uživajući u netaknutoj prirodi. Sve bi to moglo dati i veliki doprinos razvoju ruralnoga turizma na ovom području.

ORIOVAC / BRODSKI DRENOVAC - Puno lijepih uspomena uz sklapanje novi prijateljstava s otvorenom mogućnošću za buduću suradnju, rezultat je prošlotjednog pohoda na sjeverozapadne obronke  Dilj gore, požeških planinara iz HPD "Gojzerica" i njihovih gostiju. Domaćin ovom druženju bila je Udruga Most 352 iz Oriovca i njen predsjednik Karlo Tomljenović, uz stručno vodstvo poznatog drenovačkog planinara Zdravka Ećimovića-Lojze.

Sve je počelo okupljanjem u središtu Oriovca, gdje je domaćin Karlo Tomljenović prisutne upoznao sa poviješću ovoga mjesta i aktivnostima Udruge Most352 na revitalizaciji nekadašnje trase puta između sela Brodskog Drenovca i Oriovca, a koja vodi preko najvišeg vrha ovoga dijela Dilj gore, Kasonje.

Vrlo emotivno govorio je što je ovaj put, u ona neka davna vremena kada su ova dva sela pripadala nekadašnjem Brodskom kotaru, značio žiteljima ovog graničarskog kraja. Bio je jedina prohodna žila kucavica između ova dva  sela. Tada kada je bilo jako malo vozila na oktane,  ovaj put je bio itekako uporabljiv  za zaprežna vozila, kao i za pješake kojih je u ono vrijeme bilo puno više nego što ih danas ima. Po riječima Tomljenovića u naumu revitalizacije ovoga puta polako uspijevaju. S oriovačke strane uz  pomoć općine na toj trasi su odrađeni svi zemljani radovi, a razasut je i  kamen u dužini od 800 metara, sve do posjeda Hrvatskih šuma. Sada se očekuje od Grada Pleternice da  iste radove izvrši sa drenovačke strane, o čemu se već razgovaralo sa gradonačelnicom Antonijom Jozić i požeškim županom Alojzom Tomaševićem. O uređenju trase puta koja prolazi kroz područje Hrvatskih šuma razgovarat će i sa lokalnom upravom ovog državnog poduzeća. Novouređena trasa puta između Brodskog Drenovca i Oriovca ponovo će dati živost ovome kraju i  biti će od koristi planinarima, biciklistima, lovcima, beračima šumskog bilja, pčelarima, jahačima i svim putnicima namjernicima koji će na obroncima Dilj gore naći svoj mir i zadovoljstvo, uživajući u netaknutoj prirodi. Sve bi to moglo dati i veliki doprinos razvoju ruralnoga turizma na ovom području. 

Nakon uvodnih riječi domaćina  i upoznavanja sa trasom kojom će se hoditi, nešto više od dvadeset  planinara i svih drugih koji su im se pridružili,  krenuli su opisanim  putem prema Kasonja vrhu (352m),  a potom su drenovačkom stranom obronaka Dilj gore za nešto više od dva sata stigli do Planinarske kuće na Viljevu ( 297m). Tu  ih je  u ugodnom ambijentu dočekala vrlo ljubazna domaćica Tatjana Burić. Uz kratki odmor te hranu  i piće po vrlo popularnim cijenama pali su i neki novi dogovori oko organizacije i buduće suradnje. Tako je dogovoreno da će se novi susret ovih udruga održati u Požegi prilikom Grgureva, pohodom na Požešku goru i da se prema zainteresiranosti pojedinaca pokuša osnovati oriovačko-drenovačka podružnica HPD Gojzerica. Već sada su pozvali sve zainteresirane za osnutak i učlanjenje u ovu podružnicu da se jave Zdravku Ećimović-Lojzi (mob: 091 731 5819) u Drenovcu ili Zoranu Iveziću (mob; 098 624 318)  u Oriovcu.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Obitelj iz Oriovca stari štagalj pretvorila u moderan dom

  Veći dio posla odradili sami

  Obitelj iz Oriovca stari štagalj pretvorila u moderan dom

  18.1.2020. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Led na Savi

  Niske temperature i nizak vodostaj

  Led na Savi

  8.1.2017. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nevrijeme koje je nosilo krovove s kuća

  Zapadni dio županje

  Nevrijeme koje je nosilo krovove s kuća

  13.7.2016. | 23:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji Željko Tucić iz Oriovca

  Na Pleterničkoj fišijadi

  Najbolji Željko Tucić iz Oriovca

  20.6.2016. | 12:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Upecali do sada najveći ulov na ovim prostorima

  Na tabli Orivac

  Upecali do sada najveći ulov na ovim prostorima

  23.3.2016. | 9:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tražili i spašavali unesrećene na kopnu i u vodi

  U Slavonskom Kobašu

  Tražili i spašavali unesrećene na kopnu i u vodi

  23.9.2013. | 9:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : A nitko im vjerovao nije!

  Ljudi su u pravu

  A nitko im vjerovao nije!

  20.7.2013. | 8:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Umro Nikola Jurić

  In memoriam

  Umro Nikola Jurić

  25.3.2012. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :