Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 9.10.2015. u 11:45
Prikaza: 3823
|
Autor: SBplus

UO za gospodarstvo i zaštitu okoliša

Hoće li farma pilića zagađivati okoliš?

Oriovac : Hoće li farma pilića zagađivati okoliš?Farma Jozić(Foto: SBplus/arhiva)

Rashladni kontejneri za uginule životinje, dezinfekcijske barijere za ljude i vozila...samo su neki od razloga, kako je navedeno u rješenju županijskog UO za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša, zbog kojih nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš kod izgradnje novih objekata farme.

SLAVONSKI BROD - Brodsko-posvska županija ovih je dana izdala riješenje o provedenom postupku potrebe procjene utjecaja na okoliš kod izgradnje gospodarskog objekta na Farmi Jozić iz Slavonskog Kobaša, a koja se bavi uzgojem pilića. Za izgradnju građevine namjenjene uzgoju konzumne peradi potrebno je ishoditi uvjete zaštite prirode, sukladno Zakonu o zaštiti prirode.

Farma Jozić u Slavonskom Kobašu kod izgradnje novih objekta poduzima sve predradnje za zaštitu okoliša.

Sam objekt o kojem je riječ u ovome postupku sastojat će se od zgrade za uzgoj, platoa za privremeno odlaganje krutog stajnjaka, betonskog platoa za smještaj i kontejnera za uginule životinje, zatim betonskog platoa za smještaj i UNP spremnik, dva spremnika hrane za uzgoj peradi, dvije dezinfekcijske barijere te parkirališta, kolnog i pješačkog ulaza te tehnološke i sabirne jame.

Sama gospodarska zgrada za uzgoj peradi površine je 1623,24 m2, dok je gospodarski prostor za uzgoj konzumne peradi tek nešto manji i iznosi 1501,18 m2. Kapacitet farme je 29.800 komada pilića po turnusu. Po završenom turnusu prostor će biti očišćen od gnoja koji će preuzimati za to ovlaštena osoba, odnosno bit će odloženo u odlagalište za gnoj do preuzimanja. Odlagalište je od vodonepropusnog betona koji onemogućava protok otpadnih voda u podzemlje i okoliš. Otpadna voda od pranja peradarnika, nakon završenog ciklusa uzgoja pilića sakuplja se internim sustavom i odvodi u tehnološku sabirnu jamu koja će biti  izvedena kao armirano betonska te zatvorena i vodonepropusna. Rashladni kontejneri za uginule životinje, dezinfekcijske barijere za ljude i vozila...samo su još neki razlozi, kako je navedeno u rješenju županijskog UO za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša, zbog kojih nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš.

Ipak zbog eventualnog mogućeg negativnog utjecaja na okoliš u kojem se nalazi, a riječ je o značajnom krajobrazu Jelas polje, Ured je temeljem Zakona o zaštiti prirode ishode uvjeti zaštite prirode. "Prethodnom ocjenom zahvata može se, uz pridržavanje važećih propisa iz područja zaštite okoliša, voda i održivog gospodarenja otpadom, isključiti mogućnost značajnih negativnih utjecaja na cjelovitost i ciljeve očuvanja područja eokološke mreže te se smatra da je ovaj zahvat prihvatljiv i nije potrebno provesti Glavnu ocjenu zahvata - stoji u rješenju na koje se, u roku od 15 dana od dana primitka Ministarstvu zaštite okoliša i prirode može podnijeti žalba.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
milenijum

milenijum

Komentirano: 9.10.2015. | 19:18

1

tko je pitao kada je praonica vagona sagrađena u političke svrhe u centru grada za okoliš
vidiovako

vidiovako

Komentirano: 9.10.2015. | 17:32

2

Pustite ljude da rade i sretno im bilo.
overlordozbiljni

overlordozbiljni

Komentirano: 9.10.2015. | 11:59

3

Hoce...treba ju zatvoriti...unistiti...kao i sve do sada

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan proglasio elementarnu nepogodu

Zbog prošlotjedne tuče

Župan proglasio elementarnu nepogodu

20.6.2018. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi vinogradar stvara nova kvalitetna vina

Uz europsku potporu je puno lakše

Mladi vinogradar stvara nova kvalitetna vina

27.12.2017. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Savjetnica koja je vješta i u voćnjaku i s motornom pilom

Skrbi o tri hektara voćnjaka

Savjetnica koja je vješta i u voćnjaku i s motornom pilom

15.7.2017. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 11 do 14 sati prosvjed u Lužanima

Seljaci ponovno na cesti

Od 11 do 14 sati prosvjed u Lužanima

23.2.2013. | 12:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zakup poljoprivrednog zemljišta

Oriovac - natječaj

Zakup poljoprivrednog zemljišta

4.12.2010. | 18:39
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :