Gospodarstvo : Ostalo

Objavljeno: 14.6.2019. u 9:55
Prikaza: 3346
|
Autor: Željka Gavranović

Nove najave izgradnje šumskih prometnica

Šumske puteve povezat će s javnom prometnom infrastrukturom

Oprisavci : Šumske puteve povezat će s javnom prometnom infrastrukturomIlustracija(Foto: http://vinkovac.blogspot.com)

Postojeći traktorski putevi, bit će prošireni s tri na četiri metra. Zbog tog će proširenja, dakako, biti potrebno ukloniti pojedinačna stabla, a radi osiguranja prirodnog toka vode, bit će izgrađeni cijevni propusti.

OPRISAVCI / KLAKAR - Nakon Podcrkavlja, Bebrine i Gundinaca još neke općine kreću u rekonstrukciju traktorskih puteva i izgradnju šumskih cesta na njihovu dobro utabanom tragu odnosno dionicama koje se tako koriste godinama. Radi se o putevima na području Oprisavaca i Klakara.

Namjeravanim se zahvatom u Općini Oprisavci planira rekonstrukcija dvaju traktorskih puteva u šumske ceste, ukupne duljine nešto veće od četiri kilometra, a sve to u Gospodarskoj jedinici „Zapadne trnjanske šume", na području katastarskih općina Poljanci i Oprisavci.

Postojeći traktorski putevi, proširit će se i na susjedne katastarske čestice, sa širine od tri do 3,5 metara na četiri metra, isključivo zbog izgradnje odvodnih jaraka. Zbog tog će proširenja, dakako, biti potrebno ukloniti pojedinačna stabla i grmlje, ali nositelj zahvata tvrdi kako neće biti uklonjeno više od 35 komada stabala. Osim toga, prilikom izgradnje, a radi osiguranja prirodnog toka vode, bit će izgrađeni cijevni propusti. Prirodna će proširenja na ovim traktorskim putevima poslužiti za izgradnju okretišta za mehanizaciju odnosno većih proširenja na cesti na kojima će biti moguće mimoilaženje i slično.

Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije Zahtjev je proglasio prihvatljivim uz napomenu kako je potrebno radove uklanjanja vegetacije obaviti izvan perioda gniježđenja većine vrsta ptica, posebice onih strogo zaštićenih, a to je od 15. kolovoza do 31. ožujka. Isto vrijedi i za radove na području Općine Klakar.

Tamo će biti rekonstruirane šumske prometnice koje prolaze katastarskim općinama Ruščica te Gornja i Donja Bebrina, a nalaze se na području državnih šuma Gospodarska jedinica „Ilijanska Jelas" te na području privatnih šuma odnosno Gospodarske jedinice „Zapadne trnjanske šume".

Rekonstruirat će se tako postojeće šumske ceste naziva „Gaj", „Biđevi", „Školska cesta", „Svore", „Glibavavac". Time će se nastaviti njihovo povezivanje s javnom prometnom infrastrukturom.

Radovi bi u Klakaru trebali početi u svibnju 2020. godine, a trajat će petnaest mjeseci pa se završetak realizacije zahvata očekuje krajem srpnja 2021.

Tim će rekonstrukcijama, kao i onima ranije najavljenima, prvenstveno biti unaprijeđeno održivo gospodarenje šumama i šumskim zemljištem. To podrazumijeva i izgradnju sustava površinske odvodnje, stabilizaciju matičnog tla te izradu gornjeg i donjeg ustroja šumskih cesta.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dovršeno 70 posto mosta na Savi kod Svilaja

Koristi i za stanovnike Slavonskog Broda

Dovršeno 70 posto mosta na Savi kod Svilaja

8.11.2018. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zatvaranje ceste zbog asfaltiranja kolnika

Obavijest Županijske uprave za ceste

Zatvaranje ceste zbog asfaltiranja kolnika

13.9.2018. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Autocesta koja vodi u Savu

Svemirske naplatne kućice

Autocesta koja vodi u Savu

12.8.2015. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Križaju podolce s belgijskim plavcem

Kako bi opstali

Križaju podolce s belgijskim plavcem

15.11.2014. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :