Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 5.9.2019. u 20:15
Prikaza: 4513
|
Autor: Ina Cirkveni

Za područje ugroženih i rijetkih vrsta

Isključena je mogućnost značajnih negativnih utjecaja

Okučani : Isključena je mogućnost značajnih negativnih utjecaja Park prirode Lonjsko polje(Foto: PP)

Analizom mogućih utjecaja provedbe Programa raspolaganja državnog zemljišta na ciljeve očuvanja i cjelovitost područja ekološke mreže za područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove, ocijenjeno je da se za Program isključuje mogućnost značajnih negativnih utjecaja.

OKUČANI - Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije izdao je rješenje kako je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske Općine Okučani prihvatljiv za ekološku mrežu.

Poljoprivrednog zemljišta namijenjenog za prodaju, a koje je u vlasništvu države, na području ove Općine nema, dok je za povrat određeno 0,7303 ha poljoprivrednog zemljišta.

Navedenim je Programom obuhvaćeno administrativno područje općine Okučani koje se sastoji od 17 naselja, a njegov je cilj isključivo omogućiti jedinici lokalne samouprave raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu u smislu davanja u zakup, povrat ili zakup ribnjaka, sukladno namijenjenoj katastarskoj kulturi predmetnog zemljišta, odnosno stavljanje u funkciju.

Iako se na području obuhvaćenom Programom raspolaganja državnog zemljišta nalazi ekološka mreža za područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove - Psunj i Lonjsko polje, analizom mogućih utjecaja provedbe predmetnog Programa na ciljeve očuvanja i cjelovitost područja ekološke mreže, uvažavajući mišljenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ocijenjeno je da se za taj Program isključuje mogućnost značajnih negativnih utjecaja jer se na tom području ne planira raspolaganje državnih poljoprivrednih zemljišta.

Uz pretpostavku zadržavanja mozaika oranica, pašnjaka, livada i šuma te da se u pravilu ne planira promjena načina korištenja poljoprivrednog zemljišta, ali planira zakup površina ribnjaka na način da se proizvodnja osigura uz očuvanje njihove ornitološke vrijednosti, kao i osiguranje povoljnog stanja očuvanja strogo zaštićenih vrsta, ugroženih i rijetkih stanišnih tipova te temeljnih vrijednosti zaštićenih područja, nisu očekivani negativni utjecaji na ciljeve očuvanja i cjelovitost ekološke mreže područja očuvanja značajnog za ptice - Donja Posavina.

Ipak, u cilju očuvanja strogo zaštićenih vrsta ugroženih i rijetkih stanišnih tipova Upravni je odjel, temeljem mišljenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike, propisao uvjete zaštite prirode, koji su utvrđeni prema katastarskim česticama obuhvaćenim Programom raspolaganja državnih zemljišta, odnosno površinama određenim za zakup ribnjaka.

Prema službeno dostavljenim podacima Državne geodetske uprave ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, koje je u katastarskom operatu nadležnog Područnog ureda za katastar Slavonski Brod, upisana kao poljoprivredno zemljište sukladno ovom Zakonu, iznosi 1202,0132 hektara. Na području općine Okučani za zakup poljoprivrednog zemljišta određeno je 595,8694 hektara, a maksimalna površina koja se na području Općine može dati u zakup pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi iznosi 150 ha.

Poljoprivrednog zemljišta namijenjenog za prodaju, a koje je u vlasništvu države, na području ove Općine nema, dok je za povrat određeno 0,7303 ha poljoprivrednog zemljišta.

Prema podatcima o dosadašnjem raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području ove općine potpisano je pet ugovora o privremenom korištenju ukupno 45,5645 hektara površine, zatim 11 ugovora o prodaju ukupno 282,7228 hektara dok je za zakup ribnjaka površine 648,1152 potpisan jedan ugovor.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radiš li uvijek nešto 'kapa', ako ne radiš ne kapa nigdje

I u Slavoniji se može solidno živjeti

Radiš li uvijek nešto 'kapa', ako ne radiš ne kapa nigdje

28.4.2019. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pripremili smo obilje hrane za cijelu godinu

Dio obitelji ne odustaje od svinjokolja

Pripremili smo obilje hrane za cijelu godinu

21.11.2018. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prošle su lijepe godine za pčelare koji ne sele

Franjo Pletikosa

Prošle su lijepe godine za pčelare koji ne sele

2.11.2017. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Otac ne bi vjerovao da uzgajam ovce i koze!"

PG Drageljević

"Otac ne bi vjerovao da uzgajam ovce i koze!"

1.7.2017. | 16:52
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahvaljujući hobijima oni 'podebljaju' svoju mirovinu

Luki i Nevenki nikada nije dosadno

Zahvaljujući hobijima oni 'podebljaju' svoju mirovinu

22.1.2017. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji u preradi voća u vrhunske rakije

OPG Šokac

Najbolji u preradi voća u vrhunske rakije

6.12.2015. | 16:37
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preventivna akcija cijepljenja u cijeloj Hrvatskoj

Bolest plavog jezika

Preventivna akcija cijepljenja u cijeloj Hrvatskoj

14.2.2015. | 10:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruka ruku mije

Uspješna suradnja

Ruka ruku mije

22.7.2013. | 7:58
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :