Gospodarstvo : Ostalo

Objavljeno: 3.11.2014. u 0:01
Prikaza: 2645
|
Autor: Marija Radošević

U studenomu kraj razminiranja

Od danas ponovo zatvaraju Autocestu

Okučani : Od danas ponovo zatvaraju AutocestuRazminiranje(Foto: Marija Radošević )

Cijela Brodsko-posavska županija trebala bi nagodinu biti očišćena od mina

OKUČANI - Nakon blagdanske stanke, zbog razminiranja u zoni čvora Okučani, od danas je ponovo na snazi režim zatvaranja (od 8 do 17 sati) autoceste Bregana – Lipovac, te kod naplatnih kućica Okučani, a koriste se obilazni pravci. Dio je to plana Hrvatskog centra za razminiranje kojim se ove godine planira od mina očistiti zaštićeno područje šume Prašnik na zapadu Brodsko-posavske županije.

Na području deset hrvatskih županija još je više od 500 četvornih kilometara minski sumnjivog područja za čije je razminiravanje potrebno oko 4,5 milijardi kuna.

Do 22. studenoga ove godine, kad je predviđen završetak jednog od najvažnijih projekata razminiranja u ovoj županiji, vrijednog 19 milijuna kuna, koje popola financiraju država i Hrvatske šume, od mina će napokon biti slobodna gotovo tri četvorna kilometra šume Prašnik, jedinstvenog rezervata šumske vegatacije s tri stoljeća starim stablima hrasta lužnjaka.

Prema riječima Dražena Jakopeca, ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, ovim projektom se „uklanja minska opasnost s polovice minski sumnjivog prostora Brodsko-posavske županije, uključujući i navedeni pojas uz autocestu dok bi cijela županija trebala biti očišćena od mina nagodinu”.

Već pola godine na čišćenju ovog područja od zaostalih mina radi pedesetak iskusnih pirotehničara Mungosa, koji izjavljuju kako je riječ o jednom od najzahtjevnijih terena. Kišna godina i milijarde komaraca, sparina u šumi, blato... značajno su cijelo ljeto otežavali i tako zahtjevan i opasan posao. Srećom, strojevi bez kojih se u takvim uvjetima ne bi moglo raditi, uz pirotehničare, odradili su svoje, a nađena je manja količina protupješačkih mina te nešto rasprskvajućih mina, dok je raznog streljiva do sada nađeno najviše.

- I sve je srećom prošlo bez ijednog incidenta - kaže voditelj radilišta tvrtke Mungos Ljubo Svalina. U Hrvatskim šumama raduju se skorom završetku posla na čišćenju Prašnika jer su, zbog mina i negospodarenja, dosad izgubili sedam milijuna kuna. A kada konačno bude od mina očišćen i siguran, ovaj višestoljetni rezervat šumske vegetacije, kako planiraju u općini Stara Gradiška, mogao bi postati turistički vrlo zanimljivo područje.

Na brodsko-posavskom području još su tri općine pod minski sumnjivim područjem - Stara Gradiška, Dragalić i Gornji Bogićevci s oko 19 četvornih kilometara. Prema 184 četvorna kilometra, koliko ih je bilo neposredno nakon Domovinskog rata, ovo je golem napredak, a prema planu u HCR-u, Brodsko-posavska županija bi od mina mogla biti potpuno očišćena do kraja 2015. godine. Na području deset hrvatskih županija još je više od 500 četvornih kilometara minski sumnjivog područja za čije je razminiravanje potrebno oko 4,5 milijardi kuna.

Najstarija očuvana šuma
U blizini autoceste Zagreb - Lipovac, na više od 53 hektara prostire se Prašnik, prašuma - najstarija očuvana šuma bez održavanja hrasta lužnjaka u jugoistočnoj Europi. Tu su šumske aktivnosti ukinute još davne 1929. godine, a 36 godina poslije područje je zaštitio i Republički zavod za zaštitu prirode. Posebnim rezervatom šumske vegetacije gospodare Hrvatske šume, a Zakon o zaštiti prirode provodi Javna ustanova za upravljanjem zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završena gotovo 2,5 milijuna kuna vrijedna obnova

Uz pomoć EU sredstava

Završena gotovo 2,5 milijuna kuna vrijedna obnova

30.4.2021. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Budite na oprezu, signalizacija je u kvaru

Radi se na otklanjanju kvara

Budite na oprezu, signalizacija je u kvaru

5.12.2019. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva faza izgradnje dionice od Okučana do granice s BiH

Trideset mjeseci za velike radove

Prva faza izgradnje dionice od Okučana do granice s BiH

17.7.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni se hvale obnovljenim kolodvorom

Hoće li i Brođani moći?

Oni se hvale obnovljenim kolodvorom

11.11.2014. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje Hrvatski radio Okučani

19. obljetnica 'Bljeska'

Ovdje Hrvatski radio Okučani

5.5.2014. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bespovratna sredstva za poduzetnike

Poduzetnički impuls

Bespovratna sredstva za poduzetnike

25.2.2014. | 18:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Intenzivni radovi na željezničkom kolodvoru

U okviru EU projekta

Intenzivni radovi na željezničkom kolodvoru

7.7.2013. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Republika Srpska (BiH) brža od Hrvatske

Međunarodni koridor E661

Republika Srpska (BiH) brža od Hrvatske

27.4.2013. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Europske tvrtke rekonstruiraju hrvatsku prugu

Europskim sredstvima

Europske tvrtke rekonstruiraju hrvatsku prugu

23.11.2012. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do 2014. u Zagreb vlakom brzine 160 km na sat

FOTO: Vendoren, Hajdaš...

Do 2014. u Zagreb vlakom brzine 160 km na sat

25.10.2012. | 9:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :