Kultura : Ostalo

Objavljeno: 11.7.2014. u 0:04
Prikaza: 2788
|
Autor: Franjo Samardžić

Jezičnom imperijalizmu unatoč

Divanimo, dakle postojimo

Nova Kapela : Divanimo, dakle postojimoS predstavljanje knjige Sičanske riči(Foto: Franjo Samardžić)

Vrijedno sačuvati kao dio kulturnog identiteta.

NOVA KAPELA - Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera - Učiteljski fakultet u Osijeku i Udruga Sičani danas su u Hrvatskom domu u Novoj Kapeli predstavili knjigu Sičanske riči autorica doc. dr. sc. Emine Berbić Kolar i prof. dr. sc. Ljiljane Koletić. Uz autorice, knjigu su predstavile i o sičanskom govoru, dugotrajnom istraživačkom radu koji je trajao pet godina i nastanku knjige, govorile recenzentice prof. dr. sc. Loretana Farkaš Brekalo i izv. prof. dr. sc. Milica Lukić.

Riječ je o starohrvatskom jeziku, a ova knjiga sigurno je velik doprinos očuvanju značajnog dijela našeg kulturnog identiteta. Govor Siča, uz staroperkovački govor, jedan je od dva zaštićena govora u Slavoniji. Recenzentica prof. Brekalo smatra zato ovu knjigu iznimno važnom, a rad autorica hvale vrijednim, jer se radi o govoru koji je u izumiranju.

Radi se o arhaičnom (šokačkom) govoru koji je zaštićen od Ministarstva kulture, a vjerojatno će se naći i na UNESCO-ovoj listi kao temelj književnog jezika iako je po svojoj akcentuaciji različit od njega. Sičanski govor, kao i perkovački, stoga je vrijedno sačuvati kao dio kulturnog identiteta.

Kako i danas Sičani govore i čuvaju svoj govor, koji je svrstan u nematerijalno kulturno dobro, prezentirao je Ivan Ćupić.

Knjiga se sastoji od dva dijela. Prvi dio daje osobine slavonskoga dijalekta i sičanskoga govora na fonološkom, morfološkoj, sintaktičkoj i leskičkoj razini, a drugi dio čini rječnik.

Velik doprinos u nastajanju ove knjige dali su mještani Siče

Uz autorice velik doprinos u nastajanju ove knjige dali su mještani Siče, posebno šira obitelj Ćupić. Mještanima Siča, Ministarstvu kulture i Brodsko-posavskoj županiji, ali i ostalima koji su podržali ovaj projekt i dali svoj doprinos u njegovoj realizaciji, posebno Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, koje je nakladnik, zahvalile autorice.

Predstavljanje knjige vodila je prof. Vesnica Mlinarević s Učiteljskog fakulteta u Osijeku. Autorice su za svoj rad zaslužile pohvale koje su izrekli Davor Vlaović, zamjenik župana brodsko posavskog, Željka Perković, izaslanica Ministarstva kulture i Ivan Šmit, općinski načelnik u Novoj Kapeli, te Tea Tomas, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda.

Autorice ove knjige i brojne uzvanike, među kojima su bili predstavnici Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, i učiteljskih fakulteta u Osijeku i Slavonskom Brodu, djelatnici u kulturi i prosvjeti s područja brodsko posavske županije i mještani Siča, u ime Udruge Sičani pozdravila je predsjednica Kristina Ćupić.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :