Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 2.11.2020. u 17:15
Prikaza: 2067
|
Autor: Željka Gavranović

Muke po donošenju Programa

Još jedna Općina otkrila kako kani raspolagati zemljištem

Nova Kapela : Još jedna Općina otkrila kako kani raspolagati zemljištemIlustracija (fotografija nije izravno povezana s događajem opisanim u članku)(Foto: PP ORAHOVICA/FB)

Dosad je državno poljoprivredno zemljište bilo raspoređeno na sljedeći način: na privremenom korištenju bilo je ukupno 154,5192 ha, prodaja (neotplaćeno) 599,5900 ha, prodaja (otplaćeno) 88,1500 ha te u dvadesetogodišnjem zakupu 108,8462 ha i dugogodišnjem zakupu (50 godina) 0,4194 ha.

NOVA KAPELA - Ranije smo više puta pisali o kaskanju općina s područja Brodsko-posavske županije u donošenju programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Podsjetimo, novi je Zakon o poljoprivrednom zemljištu na snazi od ožujka 2018. godine, a propisao je 90-dnevni rok (koji je istekao davnog 11. lipnja 2018.) tijekom kojeg su jedinice lokalne samouprave trebale donijeti programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištima. Nažalost, kako sankcija za kašnjenje nije bilo - mnoge su općine debelo prekoračile taj datum, a neke Program još uvijek nemaju.

Bez tog dokumenta, naime, nije moguće raspisivanje natječaja, ocjenjivanje pristiglih ponuda niti bilo kakve druge radnje vezane za ta, mnogim poljoprivrednicima prijeko potrebna, zemljišta. Stoga su njegovim nedonošenjem i tromošću općine same stopirale svoj razvoj. Neriješeni imovinsko-pravni odnosi nekima su za to bili opravdanje.

Ipak, više od dvije godine kasnije, stvari se polako pomiču pa je Upravni odjel za graditeljstvo, infrastrukturu i zaštitu okoliša, dao Rješenje kako je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za Općinu Nova Kapela, prihvatljiv za ekološku mrežu.

Pritom je otkrivena i ukupna površina takvog državnog zemljišta na području Nove Kapele, a ona iznosi 1.022,7031 hektara.

Dosad je takvo zemljište bilo raspoređeno na sljedeći način: na privremenom korištenju bilo je ukupno 154,5192 ha, prodaja (neotplaćeno) 599,5900 ha, prodaja (otplaćeno) 88,1500 ha te se u dvadesetogodišnjem zakupu  nalazilo 108,8462 ha i u dugogodišnjem zakupu (50 godina) sveukupno 0,4194 ha.

Programom su predviđene promjene pa je sada za zakup određena površina od sveukupno 913,2989 ha, dok je za prodaju predviđeno 106,4840 ha, a za povrat 2,9202 ha. Nisu planirane površine za zakup za ribnjake, zajedničke pašnjake ili druge namjene.

Danas je maksimalna površina koja se na području Općine Nove Kapele može dati u zakup pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi - 50 hektara.

Valja naglasiti i to kako je novi Zakon prednost pri dodjeli zemljišta dao OPG-ovcima, malim i mikro poduzećima. Prioritet pri dodjeli također imaju stočari kojima nedostaje vlastite zemlje (dakle, mnoge ovaj Program može 'spasiti' u smislu opstanka), dosadašnji zakupci koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladi poljoprivrednici.

Osim toga, Zakon uvodi reda i u druge dosad 'sive zone' pa predviđa da gradovi i općine zakorovljenu i napuštenu zemlju vlasnika koji nije dostupan ili je nepoznat mogu dati u zakup po tržišnoj cijeni. Novac koji se od toga dobije čekat će ga pet godina na posebnom računu, a nakon toga ide u lokalni/državni proračun za namjensko trošenje za komasaciju.

Predviđena je i mogućnost zamjene poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države za poljoprivredno zemljište u vlasništvu fizičkih ili pravnih osoba, koje je približno iste vrijednosti i nalazi se na području iste ili susjedne jedinice lokalne samouprave, radi okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Rekli bismo - dobro smišljeno na papiru, ali se u mnogim dijelovima Lijepe Naše još uvijek ne provodi u praksi.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proizvode "pčelinje mlijeko" eliksir života

OPG Vidošić

Proizvode "pčelinje mlijeko" eliksir života

10.6.2017. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Casanova iz Stare Kapele

Superbik Mozilla

Casanova iz Stare Kapele

27.6.2016. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Probleme stvara papirologija

OPG Vrakić

Probleme stvara papirologija

7.9.2015. | 11:28
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stoka se vrtjela na ražnju

Propali stočni sajam?

Stoka se vrtjela na ražnju

14.8.2015. | 10:08
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolinda Grabar Kitarović otvorila žetvenu sezonu

Posjet predsjednice

Kolinda Grabar Kitarović otvorila žetvenu sezonu

7.7.2015. | 15:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima li šanse mlad, obrazovan i ambiciozan Slavonac?

Slavonski 'realni sektor'

Ima li šanse mlad, obrazovan i ambiciozan Slavonac?

15.5.2013. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :