Gospodarstvo

Objavljeno: 10.11.2021. u 16:15
Prikaza: 3139
|
Autor: Petra Supan

Odgovor su poslali, no ništa kazali nisu

Ostaje li ovaj semafor i dalje nejasan vozačima?

PS/SBplus
Foto: PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus

Iako smo dobili 'odgovor' ŽUC-a Požeško-slavonske županije, procijenite sami jesu li na naše pitanje odgovorili valjano ili, pak, vozačima i dalje ostaje nejasna jedna stvar - mogu li skretati lijevo ili desno ako je na semaforu u Zagrebačkoj crveno.

VETOVO - Raskrižje Zagrebačke, Požeške i Radićeve ulice u Vetovu dobilo je semafor. Iako je semafor bio gotov, duže vrijeme nije bio u funkciji, a napokon je proradio u rujnu. No, pitanje je ima li smisla ovaj projekt vrijedan gotovo pola milijuna kuna?

Semafor stavljen s ciljem podizanja sigurnosti svih sudionika u prometu, pomalo je nejasan vozačima.

Pitanje svih pitanja u ovom je slučaju sljedeće - Kada vozač dolazi iz smjera Kutjeva te skreće lijevo (prema Jakšiću) ili pak, na raskrižju desno, mora li ili ne stati na crveno svijetlo. Većini vozača odgovor je nepoznanica. Nejasnoća se javlja upravo iz razloga što se ondje nalazi samo jedan semafor i to u Zagrebačkoj ulici.

Jasno je da će vozač stati na crveno svjetlo ako iz smjera Kutjeva na semaforu ide ravno, no što ako ide lijevo ili desno. Upravo smo to pitali Policijsku upravu požeško-slavonsku. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

- Vezano za Vaš upit, prometnica (ŽC 4101) u Vetovu na kojoj je postavljen semafor u nadležnosti je Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije, a naručitelj elaborata je Grad Kutjevo te su isti i odgovorni za izabrani način postavljanja prometne signalizacije i ostala pojašnjenja koja se traže u upitu.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama u glavi „V. PROMETNA PRAVILA", između ostalih odredbi propisuje radnje vozilom u prometu, način kretanja vozila, skretanje, propuštanje vozila i prednost prolaska kao i promet na raskrižju koje vozači moraju poznavati kako bi  položili vozački ispit i mogli sudjelovati u prometu na cestama. Obzirom da se u stvarnosti na predmetnom raskrižju može pojaviti niz situacija koje su predviđene u više članaka Zakona, a kršenjem kojih se čine različiti prekršaji za koje nisu propisane iste kazne nije moguće jednoznačno odgovoriti na pitanje o iznosu kazne koju može dobiti vozač.

Policijski službenici u okviru svojih nadležnosti nadzora cesta sukladno Pravilniku o načinu postupanja policijskih službenika u obavljanju poslova nadzora i upravljanja prometom na cestama o utvrđenim nedostatcima vezano za postavljanu prometnu signalizaciju na raskrižju u Vetovu obavijestili su gore navedene nadležne subjekte. - stoji u odgovoru PU požeško-slavonske.

Naravno, upit s istim pitanjima i pojašnjenim nejasnoćama poslali smo i Županijskoj upravi za ceste Požeško-slavonske županije. Nakon pet dana dočekali smo odgovor ili kako su ga oni nazvali 'Obavijest'.

- Poštovana,

dana 3. studenoga 2021. godine putem e-maila smo zaprimili Zahtjev za ostvarivanje prava na pristup informacijama, a u svezi semafora u Vetovu.

Nastavno Na Vaš upit obavještavamo Vas kako je dana 6. listopada 2021. godine održan radni sastanak na lokaciji raskrižja županijskih cesta ŽC 4101 i ŽC 4116 koje su pod upravljanjem ove ustanove.

Na sastanku su sudjelovali:

- g. Zvonimir Lukačević, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, Policijska uprava požeško-slavonska

- g. Mijo Jozak, ravnatelj Županijske uprave za ceste Požeško - slavonske županije,

- gđa. Maja Špeljak, Grad Kutjevo,

- g. Alen Mandić, Elektromodul-Promet d.o.o., izvođač semafora,

- g. Zoran Šelmić, Signalprojekt d.o.o., projektant,

- gđa. Ivona Matačić, viši stručni suradnik, zaposlenica Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije.

Nakon predmetnog sastanka suglasno je utvrđeno i zaključeno da će se u narednom periodu pratiti promet na predmetnoj lokaciji uz smanjenje vremena trajanja crvenog svjetla na semafor, aktiviranog prekomjernom brzinom vozila i to s 20 na 15 sekundi. Nakon perioda opažanja pristupit će se otklanjanju eventualnih nedostataka. - stoji u odgovoru Županijskih cesta (ŽUC-a).

Iako smo dobili 'odgovor' ŽUC-a Požeško-slavonske županije, procijenite sami jesi li uopće odgovorili na naše pitanje ili, pak, vozačima i dalje ostaje nejasna jedna stvar - mogu li skretati lijevo ili desno ako je na semaforu u Zagrebačkoj crveno.

ZUC - obavijest.pdf

PDF Dokument(.pdf)

295 kb

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ovaj će slavonski grad dobiti svoju šetnicu

Hoće li biti ljepša od brodske?

I ovaj će slavonski grad dobiti svoju šetnicu

6.1.2022. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj put zavirili smo malo dublje u obiteljski posao

Vinograd, breskve...

Ovaj put zavirili smo malo dublje u obiteljski posao

3.8.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve je krenulo od pradjeda - kao hobi

On je četvrti naraštaj

Sve je krenulo od pradjeda - kao hobi

17.7.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok drugi odustaju, mladi stočar bori se dalje

Kako mu danas ide?

Dok drugi odustaju, mladi stočar bori se dalje

3.6.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Podrum koji od 13. stoljeća odolijeva svim nedaćama

Gotovo 800 godina tradicije

Podrum koji od 13. stoljeća odolijeva svim nedaćama

1.8.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :