Gospodarstvo

Objavljeno: 6.12.2021. u 21:00
Prikaza: 4230
|
Autor: Petra Supan

U ovo doba godine

Kod njega se već 30 godina okupljaju prijatelji i rodbina

PS/SBplus
Foto: PS/SBplusStanislav Jugović
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus
  • PS/SBplus

'Jedan vikend kolju kumovi, drugi vikend brat, treći prijatelj, zatim ja i tako dok se svi ne izredamo. Mislim da je to lijepa tradicija - jedna ekipa preko trideset godina uvijek na istom mjestu.'

KUTJEVO - Pred završetkom smo slavonskih kolinja, klanja iliti svinjokolja. Riječ je o neizostavnoj tradiciji ljudi slavonskoga kraja, a proteklog vikenda taj dio tradicije obavila je i obitelj Jugović iz Kutjeva. Topljenje masti, pravljenje čvaraka, punjenje kobasica, kulenova, krvavica, pripremanje šunke, slanine - sve su to poslovi tradicionalnog slavonskog kolinja o kojima nam je više govorio 53-godišnji Stanislav Jugović.

- Prvi dan skupila se ekipa koja je svake godine ovdje. Kao i na svakom klanju, na početku smo popili nešto kratko doručkovali i krenuli na posao. Rastrančirali smo pole i pripremali se za drugi dan. Prvi smo dan napravili onaj najprljaviji i najteži posao - samo klanje, šurenje, trančiranje i pranje crijeva. Ove godine klali smo tri svinje što je skupa činilo oko 700 kila. - za SBplus kazao je Stanislav.

Drugog dana ekipa se skuplja nešto ranije, oko sedam sati.

- Drugog dana skupili smo se ujutro te popili kavu i, po tradiciji, kuhanu rakiju. Nakon toga, krenuli smo s obradom mesa za kobasice i kulenove, ostavili smo slaninu i šunku i pripremali sve za topljenje masti. Muški su oni koji obrađuju meso, a žene dorađuju crijeva i tope mast. Kod mene se većinom sva drob pere, eventualno kupim još zbog velike količine mesa jer ne bude dovoljno crijeva za sve. - dodao je.

Nakon gotovo dva sata odrađenog posla, oko deset sati kuharice Ljiljana i Olivera poslužile su slavonski doručak koji se tradicionalno nudi radnicima na kolinju - đigerice (svinjske jetrice) uz bijeli luk te maku, odnosno, gulaš od svinjetine s pireom od krumpira i domaćom zimnicom.

Jedna ekipa obrađuje šunke, druga reže čvarke i sve ostalo. Uvijek su podijeljeni u ekipe i raspodijeljeni na različite poslove kako bi sa svime bili gotovi u isto vrijeme. Kolinje nekada i danas znatno je drugačije. Stanislav nam je objasnio po čemu se točno razlikuju prošlost i sadašnjost.

- U današnje vrijeme puno je lakše napraviti klanje. Ruke su praktički zamijenili strojevi, što je slučaj u skoro svemu ne samo u klanju. Danas imamo šurilice, strojeve za mljevenje mesa, za miješanje mesa koje ide u kobasice i modernije topove - prije su bili oni na 'guranac'. Mi puno koljemo i strojevi nam itekako ubrzaju cijeli proces - do 17 sati mi smo gotovi sa svim poslom. Prije se sve uglavnom obavilo u jednom danu, zavisilo je od ekipe. Prvi vikend poslije Svih svetih započela bi prva klanja, a traju do druge nedjelje u prosincu. Kod mene na klanju, već preko 30 godina imam ekipu koja mi dolazi pomoći - kumovi, rodbina i prijatelji. Isto tako ja idem na njihova klanja. Kako ne možemo svi odjednom, napravimo si raspored. Jedan vikend kolju kumovi, drugi vikend brat, treći prijatelj, zatim ja i tako dok se svi ne izredamo. Mislim da je to lijepa tradicija - jedna ekipa preko trideset godina uvijek na istom mjestu.  - govori nam s osmijehom na licu.

Osvrnuo se i na današnji problem koji se tiče mladih i kolinja. Dok stariji drže do tradicije, mladi pak, kupuju sve na gotovo.

- Jednostavno u zadnjih deset, petnaest godina - otkako su došli trgovački lobiji - mnoge obitelji prestale su s klanjima. Ti mladi koji su trebali preuzeti taj posao, odnosno, nastaviti tradiciju, nisu je uspjeli niti naučiti. Jednostavnije im je otići i kupiti sve na gotovo, a zašto? Zato što primjerice - imaš dio vrta, ne isplati se saditi jer je mrkva u trgovačkom centru jeftinija nego da je sam uzgojiš, no ona koju si sam uzgojio puno je kvalitetnija od one kupljene. Isto tako je i s mesom. Zbog toga taj dio običaja u Slavoniji izumire. - s razočaranjem je zaključio Stanislav.

Nakon dva dana posla, došlo je vrijeme za završetak, oko 17 sati svi su se okupili na tradicionalnoj večeri nakon klanja. Jela se juha, kuhano meso i sos, sarma te svježe napravljena pečena kobasica i krvavica, a uz jelo su završetak kolinja kod Jugovića obilježili i svirci.

    Broj komentara: 2

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava
    veles

    veles

    Komentirano: 7.12.2021. | 8:53

    1

    Eee, da bi se imalo vrhunsku ekipu, treba dati guzice i odraditi...tj zadužiti se radom kod drugih, da bi ti isti došli k tebi. Današnji mladi bi samo jeli gov... i tipkali po mob...ne znaju nož držati u ruci... naravno, ne svi...hvala Bogu.
    Stipe

    Stipe

    Komentirano: 7.12.2021. | 8:09

    2

    Očito se radi o vrhunskoj ekipi. SVaka čast, majstori!

    Broj komentara: 2

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u rubrici
    SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Oni su ovdje zbog čiste ljubavi koju gajim prema njima'

    Ne 'drži' ih radi zarade

    'Oni su ovdje zbog čiste ljubavi koju gajim prema njima'

    5.4.2022. | 20:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je oštetio semafor?

    Doznali smo

    Tko je oštetio semafor?

    28.3.2022. | 10:40
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Korak bliže izgradnji šetnice u jednom slavonskom gradu

    Još jedan turistički adut

    Korak bliže izgradnji šetnice u jednom slavonskom gradu

    27.3.2022. | 20:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : I ovaj će slavonski grad dobiti svoju šetnicu

    Hoće li biti ljepša od brodske?

    I ovaj će slavonski grad dobiti svoju šetnicu

    6.1.2022. | 15:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj put zavirili smo malo dublje u obiteljski posao

    Vinograd, breskve...

    Ovaj put zavirili smo malo dublje u obiteljski posao

    3.8.2021. | 21:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve je krenulo od pradjeda - kao hobi

    On je četvrti naraštaj

    Sve je krenulo od pradjeda - kao hobi

    17.7.2021. | 18:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok drugi odustaju, mladi stočar bori se dalje

    Kako mu danas ide?

    Dok drugi odustaju, mladi stočar bori se dalje

    3.6.2021. | 21:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Podrum koji od 13. stoljeća odolijeva svim nedaćama

    Gotovo 800 godina tradicije

    Podrum koji od 13. stoljeća odolijeva svim nedaćama

    1.8.2020. | 9:00
    SBplus.hr, Slavonski Brod :
    SBplus.hr, Slavonski Brod :