Gospodarstvo

Objavljeno: 6.1.2022. u 15:00
Prikaza: 2742
|
Autor: Petra Supan

Hoće li biti ljepša od brodske?

I ovaj će slavonski grad dobiti svoju šetnicu

 • J.B./Facebook
 • J.B./Facebook
 • J.B./Facebook
 • J.B./Facebook
 • Elaborat
 • Elaborat

Trenutno ima status jednog od najljepših šetališta, no hoće li brodski Kej dobiti konkurenciju i to u susjednoj županiji?

KUTJEVO - Jedno od najdužih, ali i najljepših šetališta uz rijeke u Hrvatskoj, upravo je ono uz rijeku Savu u Slavonskom Brodu. Popularno se ono naziva 'brodskim kejom'. Radi se o jednom od najljepših mjesta u samom gradu, duž kojega mnogi domaći, ali i strani ljudi, vole fotografijama ovjekovječiti svoje šetnje.

Podsjetimo, nakon izgradnje novih 600 metara obaloutvrde 2019. godine, duljina brodske šetnice dosegnula je 2,5 kilometara i sada se prostire od ušća rijeke Mrsunje u Savu do gradskih bazena. Šetnju je, potom, moguće nastaviti stazama koje prate Savu Splavarskom ulicom skroz do 'Poloja', čime se dobiva pet kilometara duga neprekinuta linija kojom Brođani šeću, bicikliraju, trče, uživaju,...

No, mada je slavonskobrodski kej jedan od najljepših, uskoro bi u susjednoj županiji mogao dobiti dostojnu konkurenciju. Naime, još jedan slavonski grad - Kutjevo - dobit će svoju šetnicu. Ova, doduše, neće pratiti rijeku, nego potok.

Vrijednost projekta iznosi oko sedam milijuna kuna, a riječ je o izgradnji šetnice ukupne dužine 1381 metra uz potok naziva 'Kutjevačka rika'. Nositelj je zahtjeva Grad Kutjevo, a uz izgradnju šetnjice, doći će i do uređenja korita, obale te pristupnog puta.

- Projektom su predviđene izgradnja i rekonstrukcija regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina u svrhu obrane od poplava, fiksiranje toka i stabiliziranje obala vodotoka na predmetnim dionicama, urbana nadogradnja i uređenje prostora uz rijeku, izvođenje višenamjenskog pristupnog puta kontinuirano duž cijelog vodotoka, hortikulturno rješenje i uređenje zelenih površina te izbor i razmještaj urbane opreme.

Uz lijevu obalu vodotoka Kutjevačke Rike, duž dijela ulica Z. Turkovića i M. Gupca, dužina staze iznosit će oko 1220 metara, dok će s desne strane, duž ulica A. Starčevića i A. Šenoe, prolaziti 161 metar. Što se tiče širine puta, ona će iznositi minimalno 1,5 do maksimalno tri metra, osim na mjestima okretišta koje je promjera šest metara. - tehnički su podatci iz dokumentacije.

Šetnicu će duž puta, između ostaloga, krasiti i klupe koje će služiti odmoru pješaka. U Ulici Ante Starčevića preko potoka će voditi i novi pješački most. Sudeći prema priloženim slikama, kutjevačka bi šetnica mogla postati omiljena destinacija zaljubljenika u šetnju, ali i novi turistički adut tog malog slavonskog grada.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Oni su ovdje zbog čiste ljubavi koju gajim prema njima'

  Ne 'drži' ih radi zarade

  'Oni su ovdje zbog čiste ljubavi koju gajim prema njima'

  5.4.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je oštetio semafor?

  Doznali smo

  Tko je oštetio semafor?

  28.3.2022. | 10:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Korak bliže izgradnji šetnice u jednom slavonskom gradu

  Još jedan turistički adut

  Korak bliže izgradnji šetnice u jednom slavonskom gradu

  27.3.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj put zavirili smo malo dublje u obiteljski posao

  Vinograd, breskve...

  Ovaj put zavirili smo malo dublje u obiteljski posao

  3.8.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve je krenulo od pradjeda - kao hobi

  On je četvrti naraštaj

  Sve je krenulo od pradjeda - kao hobi

  17.7.2021. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok drugi odustaju, mladi stočar bori se dalje

  Kako mu danas ide?

  Dok drugi odustaju, mladi stočar bori se dalje

  3.6.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Podrum koji od 13. stoljeća odolijeva svim nedaćama

  Gotovo 800 godina tradicije

  Podrum koji od 13. stoljeća odolijeva svim nedaćama

  1.8.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :