Gospodarstvo

Objavljeno: 3.6.2021. u 21:00
Prikaza: 3919
|
Autor: Petra Supan

Kako mu danas ide?

Dok drugi odustaju, mladi stočar bori se dalje

P.S./SBplus
Foto: P.S./SBplusObitelj Majetić
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus
 • P.S./SBplus

Obitelj se stočarstvom bavila dugi niz godina, a Josip je treća generacija. Prvo je krenuo njegov djed, zatim otac, a sada je sve on preuzeo.

ŠUMANOVAC - U današnje vrijeme kada dosta mladih odlazi odavde Josip Majetić i supruga Matea jedni su među rijetkima koji svoj život vide ovdje uz posao koji on ne može napustiti.

Josip se bavi uzgojem mliječnih krava i bikova te proizvodnjom mlijeka. Na svom imanju ima oko 50 krava, 40ak bikova i 20ak teladi. Obitelj se stočarstvom bavila dugi niz godina, a Josip je treća generacija. Prvo je krenuo njegov djed, zatim otac, a sada je sve on preuzeo.

- Od malih nogu bio sam uz majku i oca, a uvijek me to i zanimalo. Zato sam nakon osnovne škole odlučio upisati Poljoprivrednu školu smjera poljoprivrednog tehničara kako bih 'pojačao' svoje znanje. Nakon škole jednostavno sam ostao ovdje raditi i brinuti se o svemu. Sada sam zadovoljan i sretan. - za SBplus kazao je 26-godišnji Josip Majetić dodajući kako je još više sretan jer u svemu što radi ima podršku supruge Matee.

Osim samog uzgoja goveda imam i zemlju koju radi isključivo za potrebe stočarstva. Član je i Udruge kojoj je većina veliki farmera Požeško-slavonske županije.

- Osnovali smo Proizvođačku organizaciju Simentalac iz razloga da imamo kvalitetno sjeme za osjemenjivanje goveda i dobru brigu o životinjama. Pokušali smo u globalu imati i svoju mljekaru, znači htjeli smo imati zaokruženu priču od genetike do proizvodnje mlijeka i mesa, no jednostavno kad smo krenuli u tu realizaciju. Htjeli smo nešto napraviti, a nismo znali u što ulazimo. - pojasnio je Josip.

Naime, sama proizvodnja mlijeka i mesa ponajviše ovisi o plodnosti krava, stoga postoje određeni parametri koje stočari moraju pratiti.

- Tu je međutelidbeno razdoblje, servis period, indeks osjemenjivanja i indeks teljenja. Plodnost krava predstavlja osjetljivu fazu kod proizvodnje. Zato je jako bitna hranidba i opskrba energetskom komponentom obroka. - kazao je Majetić.

Kao i sva živa bića, tako i goveda mogu dobiti razne bolesti, a kako bi se one spriječile briga o njima mora biti svakodnevna i besprijekorna.

- Ima tu dosta bolesti, a najraširenija je upala vimena koja smanjuje proizvodnju mlijeka, dovodi do zasušivanja pojedinih ili sva četiri vimena, a na posljetku do visokih troškova liječenja. - dodao je Josip.

Brigu o govedima smatra najtežim poslom što se tiče poljoprivrede jer, kako sam kaže, uvijek se mora brinuti o njima.

- Briga oko goveda je jako velika kao i odricanje jer imaš živo biće koje zahtjeva njegu, čistoću, hranu i vodu. Nemaš slobodnih dana, uvijek moraš biti tu i kada odeš na godišnji odmor uvijek je tu briga pa stalno zoveš kući. Dosta ljudi, posebno mladi, odustaje od mljekarstva posljednjih godina, ja sam bez obzira na zahtjevnost i veliku brigu ostao, a ostat ću i dalje. - zaključio je mladi stočar.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  veles

  veles

  Komentirano: 4.6.2021. | 10:03

  1

  Svaka Vam čast. Treba zasukati rukave i raditi... ne rastu kn i $ na drvetu. A danas bi svi preko noći postali gazdurine i puni ko brod.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Oni su ovdje zbog čiste ljubavi koju gajim prema njima'

  Ne 'drži' ih radi zarade

  'Oni su ovdje zbog čiste ljubavi koju gajim prema njima'

  5.4.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je oštetio semafor?

  Doznali smo

  Tko je oštetio semafor?

  28.3.2022. | 10:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Korak bliže izgradnji šetnice u jednom slavonskom gradu

  Još jedan turistički adut

  Korak bliže izgradnji šetnice u jednom slavonskom gradu

  27.3.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I ovaj će slavonski grad dobiti svoju šetnicu

  Hoće li biti ljepša od brodske?

  I ovaj će slavonski grad dobiti svoju šetnicu

  6.1.2022. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj put zavirili smo malo dublje u obiteljski posao

  Vinograd, breskve...

  Ovaj put zavirili smo malo dublje u obiteljski posao

  3.8.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve je krenulo od pradjeda - kao hobi

  On je četvrti naraštaj

  Sve je krenulo od pradjeda - kao hobi

  17.7.2021. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Podrum koji od 13. stoljeća odolijeva svim nedaćama

  Gotovo 800 godina tradicije

  Podrum koji od 13. stoljeća odolijeva svim nedaćama

  1.8.2020. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :