Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 18.5.2018. u 21:00
Prikaza: 5010
|
Autor: Aleksandra Primorac

'Hrvatski apsurdistan'

Školu građenu za 480 pohađa 47 učenika

Aleksandra Primorac/SBplus
Foto: Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus
 • Aleksandra Primorac/SBplus

Svi koji su pomislili kako je problem nastao zbog iseljavanja - nisu u pravu. Ovdje, nisu problem migracije i odlazak mladih obitelji, nego je na djelu pravi dokaz već popularne krilatice o 'hrvatskom apsurdistanu'.

 RUŠČICA - Deset godina od dobivanja građevinske dozvole, šest godina od izgradnje i četiri godine od dobivanja uporabne dozvole, deset milijuna kuna vrijednu školu u Ruščici, građenu za 480 učenika, pohađa tek njih 47-ero. Svi koji su pomislili kako je problem nastao zbog iseljavanja - nisu u pravu. Ovdje, nisu problem migracije i odlazak mladih obitelji, nego je na djelu pravi dokaz već popularne krilatice o 'hrvatskom apsurdistanu'. Problem je, kao i u većini slučajeva kod nas, u politici.

Krenimo redom. Zgrada sadašnje Područne škole OŠ "Vladimir Nazor" Ruščica izgrađena je temeljem projekta kojeg je 2007. godine pokrenula Općina Klakar i tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja. Nakon što je sagrađena stajala je prazna, dok roditelji, potaknuti ruševnim stanjem tadašnje zgrade područne škole, nisu doslovce pritisnuli sve u administrativnom lancu i natjerali ih da se u novoizgrađenoj zgradi počne provoditi nastava za učenike od prvog do četvrtog razreda. Bilo je to školske 2014./2015. godine. Od tada do danas svi čekaju da se stvore uvjeti kako bi u ovu školu mogli krenuti i učenici od petog do osmog razreda.

- Ja svaki puta na početku nove školske godine kažem kako očekujemo preseljenje, no ono se do danas nije dogodilo, iako je škola građena kako bi se rasteretilo matičnu školu. Naime, plan je bio da učenici putnici, koji gravitiraju ovom dijelu, pohađaju školu u Ruščici čime bi i matična škola u Naselju Mikrorajon mogla organizirati jednosmjenski rad - kazala je ravnateljica škole Vesna Šimić.

 No to se ne događa. U prvom redu jer je, kao su nam rekli i u Gradu Slavonskom Brodu i u Brodsko-posavskoj županiji, njihov prijedlog mreže škola, po kojem je predviđeno osamostaljenje škole u Ruščici, odbijen. S druge strane i zbog toga što škola, za organiziranje nastave za više razrede, nije opremljena. Ministarstvo kaže kako je sve na osnivaču, u ovom slučaju Gradu Slavonskom Brodu. - Kada se ova škola gradila nitko nas ništa nije pitao. A sada bi Grad trebao opremiti školu, iako to inače radi Ministarstvo. Pa imamo slučaj škole u Podcrkavlju koju su oni opremili. Zbog čega bi sada bilo drugačije - pita se gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara, koji je pitanje škole u Ruščici postavio i na posljednjoj sjednici Županijske skupštine. Pročelnica brodsko-posavskog županijskog Upravnog odjela za obrazovanje Anica Vukašinović, odgovarajući na njegovo pitanje, kazala je kako je u pripremi mreža škola, no čini se kako ni ovaj puta u nju nitko baš previše ne vjeruje.

- Ono što je ključno je da Ministarstvo znanosti mora učiniti prvi korak - kazala je Anica Vukašinović, pročelnica Županijskog odjela za obrazovanje. 

Pokušavajući riješiti situaciju u kojoj škola doslovce zjapi poluprazna i u kojoj ni kuhinja nije stavljena u funkciju, Grad je u više navrata pisao ministarstvu. 

- Nažalost naše ministarstvo se oglušuje na sve naše pozive. Mi smo samo prošle godine poslali sedam požurnica. Ni na jednu nismo dobili odgovor - kazao je gradonačelnik Mirko Duspara.

Tragom svega i mi smo odgovor potražili u Ministarstvu, no oni i dalje tvrde kako lokalna zajednica mora predložiti rješenje, a Grad kao osnivač školu i opremiti. Znači li to da će predloženu mrežu škola prihvatiti, tek ćemo vidjeti. A do tada 47 učenika, koji pohađaju nastavu u novoj zgradi, uživa, iako bi, kako kaže učiteljica Tajana Radičević, voljeli da je puna djece.

Za razliku od njih načelnik Općine Klakar Josip Stanić više i nije toliko sretan zbog nove škole. Jer osim što nije još uvijek ispunila svrhu i u nju ne idu učenici od prvog do osmog razreda, kako je bilo planirano, škola je na teret općinskog proračuna. Naime, godišnje na ime troškova grijanja kompletne zgrade, interneta i ostalih režijskih troškova izdvajaju gotovo 70 tisuća kuna. 

I dok načelnik ne vidi kraja ovoj, kako sam kaže, agoniji, u polupraznoj zgradi, u kojoj je u upotrebi tek jedna četvrtina prostora, svatko normalan ne može da se ne zapita zar je uistinu toliko teško sjesti za stol i riješiti ovaj problem. Tim više što se svi kunu u dobrobit djece. Iste one koja zbog političkih igara i igrica odraslih ne mogu u zgradu sagrađenu, navodno, za njih. 

ODGOVOR MINISTARSTVA:
"Ministarstvo je upoznato s problemom Područne škole Ruščica pri Osnovnoj školi Vladimir Nazor kojoj je osnivač Grad Slavonski Brod. Radi se o specifičnoj situaciji jer je zgrada sadašnje Područne škole Ruščica izgrađena temeljem projekta kojeg je 2007. godine pokrenula Općina Klakar i tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja. U novoizgrađenoj zgradi nastava se izvodi od šk. god. 2014./2015. za učenike od I. do IV. razreda. Dakle, za sada se u Područnoj školi Ruščica ne održava nastava za učenike od V. do VIII. razreda iako postoji prostor. U skladu s propisima pitanje opremanja školskih ustanova u nadležnosti je osnivača. Ministarstvo podržava nastojanja lokalne zajednice za stvaranjem uvjeta za održavanje odgojno-obrazovnoga rada u Područnoj školi Ruščica i za učenike od V. do VIII. razreda. Naime, izvođenjem cjelokupnog osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja u Područnoj školi Ruščica učenici starije dobi više ne bi morali putovati u Slavonski Brod, a u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Slavonskom Brodu stvorili bi se uvjeti za rad u jednoj smjeni."

 Danas, 18. svibnja, u 13.51 sati došao je dopunjeni mail iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrazovanja, u kojem uz sve već navedeno piše i rečenica dodatka koju u cijelosti prenosimo: "Zaključno, organizirat ćemo sastanak s predstavnicima Grada te razmotriti mogućnosti što skorijeg rješenja ovog pitanja."

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Bosanka

  Bosanka

  Komentirano: 21.5.2018. | 12:18

  1

  Drale ima u Klakaru sagrađen općinski objekt sa 40 prostorija, al nitko još nezna šta će tu bit.Još je neuređeno, tek stavljeno pod krov pred izbore. Jedno je sigurno, a to je da načelnik gradi bez vizije i strategije. Pa toliko novca nemože ni veš mašina oprat
  Tetanapaljenica

  Tetanapaljenica

  Komentirano: 21.5.2018. | 11:47

  2

  Jozo nije mogao ni izjavu dati bez gemista!!!
  drale22

  drale22

  Komentirano: 21.5.2018. | 9:22

  3

  Pa nek sad plaćaju kad se metiljaju gdje im nije mjesto. Nek jedan dio zgrade prenamjene u vrtić, sigurno u Općini postoji realna potreba za istim.
  Bosanka

  Bosanka

  Komentirano: 18.5.2018. | 22:04

  4

  Treba prvo dvoranu sagradit
  Tetrapak

  Tetrapak

  Komentirano: 18.5.2018. | 21:36

  5

  Gradio ju HDZ , pa nek završi do kraja započeto. U selu koje je na 10 ., minuta od Broda takav projekt je bačen novac.

  Broj komentara: 5

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kante su ostale pune. Je li Općina ostala bez koncesionara?

  Provjerili smo što se događa

  Kante su ostale pune. Je li Općina ostala bez koncesionara?

  14.4.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz mjesto ekološke katastrofe, planiraju graditi Ribički dom

  Ni za ovo zagađenje vode nitko nije kriv

  Uz mjesto ekološke katastrofe, planiraju graditi Ribički dom

  17.10.2020. | 21:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Policija izdaje nevjerodostojne osobne iskaznice'

  Oni žive u mjestu koje ne postoji

  'Policija izdaje nevjerodostojne osobne iskaznice'

  21.5.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ-ov načelnik male općine zapošljava usred krize

  Kaže da im baš trebaju službenici

  HDZ-ov načelnik male općine zapošljava usred krize

  21.4.2020. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odali počast zapovjedniku

  Obilježen Dan Općine

  Odali počast zapovjedniku

  26.6.2018. | 12:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnivaju novo vatrogasno društvo

  Javni poziv žiteljima Općine

  Osnivaju novo vatrogasno društvo

  17.4.2018. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Skandalozno ponašanje župana Danijela Marušića

  Danas u Ruščici

  Skandalozno ponašanje župana Danijela Marušića

  11.2.2018. | 18:18
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li dozvole stići prije novih poplava?

  Nasip na Savi

  Hoće li dozvole stići prije novih poplava?

  15.11.2017. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odali počast poginulim braniteljima

  Dan općine

  Odali počast poginulim braniteljima

  26.6.2017. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općini Klakar pet milijuna kuna

  Predstavljamo 18. i 19. od 42 programa

  Općini Klakar pet milijuna kuna

  26.10.2016. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Javite se na natječaj za ovo atraktivno radno mjesto

  Želite biti doživotno zbrinuti?

  Javite se na natječaj za ovo atraktivno radno mjesto

  28.7.2016. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izrada kvalitetne razvojne strategije općine

  I pomoću anketnih upitnika

  Izrada kvalitetne razvojne strategije općine

  12.7.2015. | 20:57
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće izgradnja nove niskonaponske mreže

  Ulaganja HEP-a

  Kreće izgradnja nove niskonaponske mreže

  29.4.2015. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi uspjeh brodsko-posavskog CTR-a

  Cesta u Klakaru

  Novi uspjeh brodsko-posavskog CTR-a

  5.3.2014. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poturica gori od Turčina

  The Municipality of Klakar

  Poturica gori od Turčina

  26.8.2011. | 0:09
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Spomen ploča žrtvama II. Svjetskog rata

  Dan općine Klakar

  Spomen ploča žrtvama II. Svjetskog rata

  27.6.2011. | 14:36
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :