Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 8.4.2019. u 21:00
Prikaza: 1987
|
Autor: Željka Gavranović

Tko je odgovoran za uklanjanje lešina?

Nezgodno je kad pas strada na granici dviju općina

Čitateljica SBplus-a
Foto: Čitateljica SBplus-a
 • Čitateljica SBplus-a
 • Čitateljica SBplus-a

Općine se baš i ne otimaju počistiti lešine svih životinja koje nastradaju na njihovu području jer ih je, prvenstveno, puno, a i sam postupak dosta košta. No, situacija se dodatno zakomplicira kada životinja strada na 'ničijoj zemlji' pa svi peru ruke od tog prljavog posla.

RUŠČICA / GORNJA VRBA - Jutros je u redakciju SBplus-a stigla dojava o mrtvom psu koji već nekoliko dana leži uz cestu na ulazu u mjesto Ruščica. Stradao je, najvjerojatnije, od udarca automobila koji tom relacijom često voze neprilagođenim brzinama.

Radi se, kazali su nam mještani, o psu lutalici bez vlasnika kojega je hranio svatko po malo i koliko je stigao, a on je spavao na ulici do trenutka kada je na njoj i izgubio svoj život. Osim što nisu željeli da životinja koja je nedužna stradala doživi takav ružan kraj, mještani su i zbog vlastite sigurnosti SBplus upitali komu se mogu obratiti žele li prijaviti ovaj slučaj.

Ni sami nismo bili sigurni pa smo upit proslijedili Općini Klakar, s obzirom na to da se Ruščica nalazi na njezinu području.

- Mještani Općine Klakar bi se trebali obratiti Jedinstvenom upravnom odijelu Općine Klakar za uklanjanje zgaženih životinja, u ovome slučaju psa lutalice bez vlasnika. Jedinstveni upravni odjel nakon dojave obilazi teren te zgaženu životinju prijavljuje ovlaštenoj tvrtki za uklanjanje istih. Kontakt Jedinstvenog upravnog odijela Općine Klakar glasi 035/226-127. - ekspresno su nam odgovorili iz Općine dopisom koji je potpisao Matija Olić.

Kada smo informaciju proslijedili mještanima sretni što smo mogli pomoći, javili su nam se za pola sata s odgovorom kako Općina ne može riješiti njihov problem jer je za isti odgovorna susjedna Općina Gornja Vrba. Naime, pas je skončao nedaleko od 'table Ruščica' i ispred kuće obitelji čija adresa pripada Gornjoj Vrbi. Ne uspiju li ništa dogovoriti s Gornjom Vrbom, poručili su iz Općine Klakar, neka se ponovno jave njima.

Mada ljubazni i susretljivi, iz Općine Gornja Vrba također su poručili kako oni tu ništa ne mogu te kako sumnjaju da bi išta po tom pitanju mogao i Jakob-Becker, tvrtka odgovorna za odvoz otpada s tog područja pa su mještani odustali, smatrajući kako će se lešina ipak raspadati pred njihovim očima.

No, u čemu je zapravo problem? Zašto nitko sam ne može ukloniti i pokopati nesretnu životinju? Lešine se, naime, ne smiju dirati niti bacati u kontejner ili prirodu, a još manje zakapati zbog sigurnosti zdravlja drugih životinja i ljudi. Za njihovo su zbrinjavanje, naime, odgovorne posebne službe. O njima nam je više kazao direktor Trgovačkog društva „Komunalac", Pero Jelinić, kada je zabilježen prošlogodišnji slučaj nepropisnog odlaganja takvog 'otpada'.

- Na ogradu je netko bacio životinjske ostatke nakon klanja. Osim što smo zgroženi ovakvim načinom rješavanja svog otpada po principu „što dalje od mojih vrata", strašna je i činjenica da se radi o otpadu čije je pravilno zbrinjavanje specifično. Ispostava Agroproteinke u Selni takav otpad odvozi na spaljivanje u Sesvetski Kraljevec, a sve košta od dvjesto do tristo kuna, ovisno o kilaži. - za SBplus je u prosincu 2018. kazao direktor Jelinić.

Problem je, dakle, u tome što općine previše košta takav posao. No, jasno je, nitko ne traži uklanjanje svake pojedine životinje jer na slavonskim cestama ih ima 'na svakom koraku' i često ugibaju na prometnicama koje prolaze kroz šumske dijelove. Ipak, ovdje se radi o specifičnom slučaju, velikoj lutalici koja je uginula doslovce ispred nečijeg dvorišta i koja tamo nikako nije mogla ostati, a mještani je se sami, zbog svoje i tuđe sigurnosti, nisu smjeli samo tako riješiti.

No, čini se kako je netko od p(r)ozvanih nadležnih to ipak shvatio pa je odlučio odraditi prljavi posao. Barem su nam tako dojavili mještani u poslijepodnevnim satima.

- Netko je, nasreću, poslije 17 sati uklonio tijelo mrtvog psa. Čini se da ipak uplitanje medija u slučaj daje određenu težinu i potakne odgovorne na ubrzano rješavanje problema. Drago mi je da je tako, bez obzira na to tko je reagirao jer je truplo bilo koje životinje u takvoj neposrednoj blizini kućnog praga i pješačke staze, prvenstveno, opasan izvor zaraze, a tako velika životinja sa ceste ne bi nestala sama od sebe poput zmija ili ježeva koji se osuše. - poručili su nam naši čitatelji koji su u cijeli slučaj i uključili SBplus.

Tvrtka koja bi na području Slavonskog Broda i okolice rješavala takve slučajeve bila bi itekako profitabilna, a općine i gradove puno bi manje koštala od slanja takvih ostataka ili, kao u današnjem slučaju, cijelih životinja u zagrebačko područje. Svakako dobra ideja za pokretanje 'biznisa'.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Nugartino

  Nugartino

  Komentirano: 8.4.2019. | 21:30

  1

  Može vuleta pozvati vatrogasce da to riješe a može i on riješiti i on je vatrogasac.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade tri nova autobusna ugibališta s nadstrešnicama

  Ulaganja u sigurnost u prometu

  Grade tri nova autobusna ugibališta s nadstrešnicama

  24.3.2016. | 10:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :