Kultura

Objavljeno: 25.8.2011. u 14:45
Prikaza: 2888
|
Autor: Emil Cipar

Općina Klakar

The Municipality of Klakar

Klakar : The Municipality of KlakarCroatia has not ruined (Još Hrvatska nije propala) Malo kolo u velikom selu(Foto: nepoznat)

Možemo li, trebamo li, smijemo li, moramo li ovo tolerirati i ne reagirati, nego se ponašati kao da se ništa značajno nije dogodilo? Je li to cijena ulaska u EU …omalovažiti svoj vlastiti jezik?

NEDAVNO sam objavio tekst pod nazivom Fak ju hrvatski jeziče i došao na granice mojega poznavanja stranih jezika. Mislio sam kako sam time dao golemi doprinos matičnoj kući za vrijeme kolektivnog odmora naše prevoditeljske službe.

Ali već danas shvatih kako je moj jučerašnji prilog prava sitnica. Danas primjetih kako je na web-stranici općine Klakar raspisan javni natječaj. Na engleskom!!! Javni natječaji su ozbiljna stvar ne možeš s njima Fak ju!

Bez riječi pojašnjenja zbog čega je to tako …jedan javni natječaj, jedne hrvatske općine objavljen na engleskom jeziku …bez prevoda!

Da se razumijemo …nemam ništa protiv engleskog jezika. Uložio sam dosta truda, odricanja i uvjeravanja kako bih svojoj djeci omogućio učenje stranih jezika izvan ponuda njemačkih osnovnih i srednjih škola. Znam da je poznavanje jezika preduvjet za slobodu izbora radnog mjesta, ali što je previše, previše je, ili …that's enough, kako bi nas i u Klakaru isto razumjeli.

Da bi naučio i cijenio strani jezik moraš prvo znati i poštivati svoj jezik. Tek onda imaš potrebne preduvjete za kvalitetno učenje stranog.

Odgovorni u općini Klakar objavili su ovaj javni natječaj u interesu svih stanovnika općine. Znaju li stanovnici šta piše u tekstu natječaja?

Možemo li, trebamo li, smijemo li, moramo li ovo tolerirati i ne reagirati, nego se ponašati kao da se ništa značajno nije dogodilo? Je li to cijena ulaska u EU …omalovažiti svoj vlastiti jezik?

U Ustavu Republike Hrvatske stoji:

U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.

U pojedinim lokalnim jedinicama uz hrvatski jezik i latinično pismo u službenu se uporabu može uvesti i drugi jezik te ćirilično ili koje drugo pismo pod uvjetima propisanima zakonom?

Pitanje je …je li općina Klakar u službenu uporabu uvela engleski, a ako jest …jesu li poštivani uvjeti propisani zakonom?

Jučer FAK, danas Klakar, sutra… Krajnje je vrijeme da se prevodilačka služba Sbplus-a vrati s kolektivnog godišnjeg.

 

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Emil Cipar

Emil Cipar

Komentirano: 26.8.2011. | 9:30

1

@draganjelić samo za vašu informaciju ...nazvao sam Josipa Stanića načelnika općine Klakar, ali to je nevažno, ili moramo reći off topic! Tema je bila i ostaje Nepoštivanje Ustava Republike Hrvatske. Kršenje Ustavnih prava ne opravdava niti činjenica da je općina Klakar dobila 3 milijuna kuna. To je zanimljivo razmišljanje za temu pod naslovom Pošto je kila državnog suvereniteta?
draganjelic

draganjelic

Komentirano: 26.8.2011. | 3:28

2

@walter ti tvoji instalirani strucnjaci su opcini Klakar ishodili 3000000 kn bespovratnih sredstava (medju ostalim). Sto se tice engleskog slobodno kritiziraj jer i nama to ne odgovara ali takva su pravila EU. @korektor molim te pogledaj natjecaje u narodnim novinama (oko 17 opcina iz RH ih je objavilo na engleskom) pa onda kritiziraj. I sti se tice gosp. Cipra ja ga jako cijenim ali u ovom slucaju je mogao nazvati nacelnika i provjeriti pa onda napisati clanak. Uglavnom sve kritike saljite na Ipard agenciju jer ako se ne drzimo pravila opcina Klakar moze izgubiti 3000000 kn.
kvazinovinar

kvazinovinar

Komentirano: 25.8.2011. | 22:31

3

Komentar je izbrisao Administrator!
kritik

kritik

Komentirano: 25.8.2011. | 21:52

4

Na lošoj web stranici općine Klakar objavljen je natječaj za izgradnju nerazvrstanih cesta na engleskom jeziku jer se to, kako kaže Dragan Jelić, mora napraviti prema pravilniku. Moja pitanja g. Jeliću glase: ''Nije li općina morala/mogla prema pravilima zdrave pameti objaviti natječaj i na hrvatskom jeziku jer zasigurno posao na ovom najtječaju neće dobiti tvrtka iz Belgije ili Estonije nego najvjerojatnije iz Starog Petrovog Sela, Oriovca, Slavonskog Broda, Nove Gradiške...? Ne biste li se vi g. Jeliću trebali zalagati za transparentnost natječaja kao i najveću moguću dostupnost informacija o natječajima svim zainteresiranim, a dostupnost se najlakše provodi putem interneta?'' Kako su jednostavno objavili natječaj na engleskom još su ga jednostavnije mogli objaviti i na hrvatskom. Osim ako informacije o natječajima trebaju dobiti samo povlašteni?
korektor

korektor

Komentirano: 25.8.2011. | 21:38

5

draganjelic - Dragan Jelić .. ili? Šef CTR-a? Tvrtke koju je od Vas kupila županija, a vi ostali direktor? Je li natječaj morao biti ISKLJUČIVO i samo na engleskom objavljen, ili ste tako sami odlučili da nitko iz okolice ne bi znao o čemu se radi te da bi se lakše natjecao unaprijed izabrani izvođač radova? Ili će netko iz Hamburga doći raditi Klakarske lokalne ceste? Ili držite budalama sve oko sebe? Ili ste retardirani ili ste lopov? Jer europske institucije znaju kako se ne mogu zajebavati s temeljima zemlje u kojoj djeluju - njihovim jezikom. I oni znaju da nema tako velikih kretena koji bi dozvolili da se u njihovoj zemlji govori isključivo stranim jezikom. Ne skrivajte svoje kokošarske namjere iza pokvarene europske birokracije. Oni su sami po sebi dovoljno smeće. I ne dirajte Emila on je gospodin i profesionalac. Ne samo za takve provincijske žicare i pametnjakoviće kakav ste vi draganijelici.
walter

walter

Komentirano: 25.8.2011. | 20:51

6

Mozda mi hrvatski ne ide ovih dana najbolje, ali znaci li "natjecaj se MORA objaviti na engleskom" da se NE SMIJE objaviti i na hrvatskom? Reci nekome da prekopava po natjecajnoj dokumentaciji i jos to nazivati istrazivackim novinarstvom je TIPCNA BAHATA pozicija INSTALIRANIH nazovi strucnjaka. Super i stojimo kako se "uvazeni" odnose prema pucanstvu i poslu. Nije ni cudo jer je g.Cipar davno pisao o nasem podanickom mentalitetu, umjesto da dripcima jednostavno zapalimo jednu plisku ili po zagorski damo vritnjak..
draganjelic

draganjelic

Komentirano: 25.8.2011. | 20:05

7

Opcina Klakar je na natjecaju IPARDA-a dobila 3.000.000 kn bespovratnih sredstava za izgradnju nerazvrstane ceste. Prema pravilniku koji je donijela hrvatska IPARD agencija (www.apprrr.hr) natjecaj se MORA objaviti na engleskom na stranicama opcine, agencije, narodnim novinama i dnevnom tisku. Za sve zainteresirane u opcini postoji izvornik dokumentacije na hrvatskom. Jednostavnim istrazivackim nivinarstvom to se moglo lako saznati.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :