Život : Udruge građana

Objavljeno: 2.11.2014. u 22:45
Prikaza: 3955
|
Autor: SBplus

I to smo mi - neljudi

Pravi pravcati horor u našem susjedstvu

Aktivisti za zaštitu životinja tek su uz pomoć policije uspjeli oduzeti psa Dinka njegovu nemarnom vlasniku, koji ga je izgladnjelog i zapuštenog držao u dvorištu svoje kuće u Gundincima.

GUNDINCI - Dinku je dijagnosticirana enormna pothranjenost te teška anemija i oštećenje jetre. Smješten je u stacionaru veterinarske ambulante u Osijeku, a o njemu brinu kolege volonteri - kazala je Jadranka Dragović iz udruge Suza. U policiji kažu kako nije bilo elemenata za kaznenu prijavu jer nije bilo znakova zlostavljanja psa, kojeg je vlasnik predao dragovoljno.

U 10 godina svog rada nagledali smo se svakakvih grozota, ali ovako nešto još nismo vidjeli. 
Na fotografijama je Dinko, križanac u tipu ptičara, star oko jedne godine, koji je spašen s lanca na kojemu je doslovce umirao od gladi.  Spašen je iz slavonskog sela Gundinci, zahvaljujući zajedničkoj akciji Udruge Pobjede i Zagrebačkog Info centra SUZA.
 
- Nakon što smo zaprimili anonimnu dojavu i slike koje smo u nevjerici gledali, ne vjerujući da gledamo slike snimljene u Hrvatskoj, zamolili smo udrugu Pobjede neka provjeri na terenu jesu li slike doista autentične.

Nakon što su volonteri iz Pobjede došli na adresu doživjeli su pravi šok vidjevši psa koji je bio vezan na hrđavomu lancu u dvorištu ruševne kuće u kojoj nitko ne živi. Sirota životinja je izgledala kao umirući kostur, pa je bilo jasno da su mu dani odbrojani, ukoliko se nešto hitno ne poduzme.

U 10 godina svog rada nagledali smo se svakakvih grozota, ali ovako nešto još nismo vidjeli. Odmah po dolasku Pobjedinih volontera na lokaciju alarmirali smo nadležnu policijsku postaju u Vrbanji, koja baš i nije bila sigurna kakva bi trebala biti njihova uloga u svemu tome. Odmah po dolasku policija je utvrdila kako vlasnik psa živi svega nekoliko kuća dalje, pa je odmah došao na mjesto zločina.

Pravi pravcati životinjski horor

S obzirom da smo inzistirali da se pas HITNO oduzme i preda na skrb udruzi, policija je postigla dogovor s vlasnikom da psa dobrovoljno preda, pod uvjetom da se protiv njega ne podnese prijava. Sklopljena je nagodba i Dinko je odmah po oduzimanju krenuo za Osijek gdje su ga dočekali volonteri udruge Pobjede i već spreman veterinar, koji ga je pregledao i pružio mu prvu pomoć. Dijagnosticirana mu je teška pothranjenost, zbog koje je došlo do oštećenja jetre i teške anemije.

Nakon što je Dinko oduzet u skladu s dogovorenom nagodbom, u zraku je ostala lebdjeti samo loša poruka iz koje bi se dalo zaključiti da je u Hrvatskoj zlostavljanje dozvoljeno i da zlostavljače ne treba kažnjavati, ukoliko se oni ispričaju i predaju nekom drugom na skrb predmet svoga zlostavljanja.
 
Ono što je zastrašujuće je svakako činjenica da u našem društvu zlostavljači nerijetko imaju veću zaštitu od samih žrtava. Prema našim iskustvima, u posljednjih 10 godina broj zlostavljanih životinja se iz godine u godinu povećava i životinje nisu nikada živjele lošije i jadnije nego što žive danas. Dvorišta su prepuna pasa koji žive vezani na kratkim lancima, spavaju na kiši i hladnoći jer nemaju nikakav zaklon, nerijetko su bolesni i na smrt izgladnjivani, dok se nadležne institucije jednostavno oglušuju na životinjske krikove i glasove udruga koje im pokušavaju pomoći. Jednom riječju pravi pravcati životinjski horor u srcu Europe.
Dinko je dobio novo ime i šansu za novi život, ali on je samo jedan od mnogih koji je spašen, a što je sa svima onima za koje ne znamo i koji izgladnjeli, promrzli i puni nade čekaju nekoga tko će ih spasiti. Molimo sve one koji u svom stanu i u svom srcu imaju neki mali kutak za Dinka da mu pruže barem privremeni smještaj, jer mu je sada potrebno nečije plemenito srce koje će ga grijati i pružiti mu pravu kućnu njegu. Svaka pomoć je dobrodošla. Javiti se možete u Info centar „Suza": info@suza.hr ili Udrugu „Pobjede"

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  rakija

  rakija

  Komentirano: 3.11.2014. | 11:52

  1

  Na drugom portalu piše ovako: "U policiji kažu kako nije bilo elemenata za podnošenje kaznene prijave, jer u konkretnom slučaju nije bilo znakova mučenja i zlostavljanja životnje, a vlasnik je psa predao dragovoljno i bez opiranja. Navodno se branio time da je lošijeg materijalnog stanja te kako nema dovoljno novaca za hranu ni za sebe, a kamoli za psa. Hranio ga je, kaže, kako i čim je imao". Pa kad već nemaš za hranu za sebe, onda pusti psa sa lanca..pa će si pas naći nešto, pogotovo na selu!! Gundinci, selo puno šunki, kobasica, otpadaka hrane, da se nije mogla koja kost naći za kera..de stari nemoj prdit !!
  rakija

  rakija

  Komentirano: 3.11.2014. | 11:46

  2

  Koji smisao je držati psa na ovakav način...vezanog, bez hrane!!?? Volio bih čuti vlasnika što kaže na to!! Jel gazda sado-mazo ili psihomodo??

  Broj komentara: 2

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pripremite se za dolazak kapetana

  Sezona pokladnih jahača

  Pripremite se za dolazak kapetana

  9.2.2011. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dečak s predsjedništvom lovio u Gundincima

  Lov iz fijakera

  Dečak s predsjedništvom lovio u Gundincima

  16.1.2011. | 15:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokloni ipak stižu na vrijeme

  Blagdanska akcija

  Pokloni ipak stižu na vrijeme

  24.12.2010. | 22:28
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :