Sport : Nogomet

Objavljeno: 7.8.2011. u 13:00
Prikaza: 2990
|
Autor: M. Radošević

Promocija tolerancije

NK Gundinci - Reprezentacija Roma 2:1

Gundinci : NK Gundinci - Reprezentacija Roma 2:1NK Gundinci - Reprezentacija Roma 2:1(Foto: M. Petrović)

U proteklih dva desetljeća trudimo se, pogotovo mlađu romsku populaciju, integrirati u društvo kroz sport.

GUNDINCI - Loptom protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva-moto je neobične nogometne utakmice u kojoj rezultat nije bitan, a koju su u subotu, na terenu u Gundincima, odigrali članovi istoimenog mjesnog kluba protiv hrvatske reprezentacije Roma. Povod je promicanje tolerancije među svim narodima "lijepe naše" potvrđuje predsjednik romske reprezentacije, Toti Dedić.

- U proteklih dva desetljeća trudimo se pogotovo mlađu romsku populaciju integrirati u društvo kroz sport. Većina teško živi, nemaju pristupa sportskim terenima i još uvijek ih se odbacuje, kaže Dedić, koji u zadnjih deset godina, koliko je na čelu reprezentacije, ipak primjećuje pomak nabolje.

Predstavnik za osječko baranjsku županiju, Tomislav Budimčić , povezao je nogometne ekipe i čelne ljude, zbog čega nije krio zadovoljstvo. - Ovo mi je 23. takva utakmica i danas, iako su domaćini pobijedili (2:1), najsretniji sam čovjek. Nije bilo nikakvih incidenata, publika je pljeskala svima, potvrđuje Budimčić za utakmicu 'romske zahvalnosti'.

Jedan je od rijetkih sponzora ove reprezentacije, brodski je poduzetnik Luka Nujić. - U naš restoran uvijek su dobro došli, ugostimo ih baš zato što promoviraju toleranciju među svima, što vole sport i druženje ..

Sa istim ciljem od prve je i gundinački načelnik Željko Škripek prihvatio susret nogometnih klubova . - Koliko god mi šutjeli, u demokratskom društvu gdje bi trebali imati svi ista prava, to nažalost ipak nije tako. Zato mislim da trebamo činiti sve, pa i ovakve utakmice, kako bi širili toleranciju među narodima, bez obzira na nacionalni predznak, rekao je Škripek, i dodao da - ako netko ima problema sa ovom utakmicom onda ima problema sam sa sobom.

Tako misli i dio Gundinčana čiji se broj od prvotnih dvadesetak promatrača na početku utakmice do kraja povećao na preko sto, no većini je ipak bio zanimljiviji kirvaj u Sikirevcima.

Romsku reprezentaciju čine (ne samo Romi) članovi brojnih hrvatskih klubova. Od zvučnijih imena tu su primjerice predsjednik NK Osijeka Robert Špehar,iz Broda Silvio Marić, Mandžukić…, a član i selektor reprezentacije je osim Ivice Grnje (NK Osijek) i Ćiro Blažević. Od ukupno 60-etak članova romske reprezentacije, u Gundincima su igrali nogometaši iz Valpova, Bizovca, Slavonskog Broda, Osijeka, Samatovaca.

NK Gundinci osnovan je prošle godine i trenutno je u trećoj županijskoj ligi.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  kockice

  kockice

  Komentirano: 7.8.2011. | 15:03

  1

  Toti je samozvani izbornik Romske reprezentacije, nesmije se obratiti NK Roma iz Slavonskog Broda vec kupi djecu po ulici da bi se prestavio da ima roma u svojim redovima a naj manje okuplja rome sa cime se hvali,Uzima lovu preko romske djece iz Slavonskog Brdo.Svi su mu okrenuli leda pa sada okuplja djecu iz NK Amatera da predstavljaju rome.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Marsa bolja u prvom Gundinci u drugom dijelu

  Prijateljska utakmica

  Marsa bolja u prvom Gundinci u drugom dijelu

  23.7.2016. | 23:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 5. Božićni malonogometni turnir

  NK Gundinci organizira

  5. Božićni malonogometni turnir

  9.12.2015. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 4. Ljetni malonogometni turnir, na betonu

  NK Gundinci

  4. Ljetni malonogometni turnir, na betonu

  30.5.2014. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako Mamić puni stadion

  Sve besplatno

  Evo kako Mamić puni stadion

  19.4.2014. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 4. Božićni malonogometni turnir

  NK Gundinci organizira

  4. Božićni malonogometni turnir

  17.12.2013. | 14:14
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 3. Ljetni malonogometni turnir

  Gundinci

  3. Ljetni malonogometni turnir

  10.6.2013. | 23:53
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 3. Božićni malonogometni turnir

  Gundinci od 27.12. do 05.01.

  3. Božićni malonogometni turnir

  21.12.2012. | 13:33
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :