Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 4.4.2015. u 0:03
Prikaza: 4127
|
Autor: Jerko Zovak

Zbog bizarnog propusta

Izborna povjerenstva neće dobiti naknadu

Gundinci : Izborna povjerenstva neće dobiti naknadu Izborno povjerenstvo u Općini Gundinci 2015.(Foto: SBplus/arhiva)

Za očekivati je kako će Vladin povjerenik za Općinu Gundinci, Mijo Kladarić, postupiti sukladno prijedlogu Državnog izbornog povjerenstva, neovisno o tome hoće li opet pobijediti (i) njegov kandidat Ilija Markotić (SDP).

GUNDINCI - Predsjednik brodsko-posavskog Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP), Zlatko Mirković, u srijedu, 25. ožujka 2015., potvrdio je kako je to tijelo poništilo drugi krug izbora za općinskog načelnika u Gundincima te da će izbori biti ponovljeni 12. travnja.

Državno izborno povjerenstvo će Općini Gundinci uputiti preporuku neka Općinskom izbornom povjerenstvu Općine Gundinci i Županijskom izbornom povjerenstvu Brodsko-posavske županije uskrate naknade za drugi krug prijevremenih izbora, kao i za ponovljeni drugi krug prijevremenih izbora.

Podsjećamo, od ukupno 1.582 birača glasalo je njih 1.002. Kandidatkinja Gordana Vuković (HDZ) dobila je 430 glasova, a njezin protukandidat, Ilija Markotić (SDP), 548 glasova, dok su 24 listića bila nevažeća.

Budući da je poništenje izbora uzrokovala bizarna aljkavost kako Županijskog tako i Općinskog izbornog povjerenstva (OIP), SBplus obratio se Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) s pitanjima:

Je li, po mišljenju DIP-a, ŽIP-o trebalo dopustiti istom OIP-u vođenje ponovljenih izbora, iako su to ponavljanje oni uzrokovali te - koliko će koštati ponavljanje drugog kruga izbora: tiskanje listića, objava u glasilima, županijska logistika, birački odbori, Općinsko izborno povjerenstvo, Županijsko izborno povjerenstvo i dr.?

Iz odgovora Državnog izbornog povjerenstva izdvajamo:

"Državno izborno povjerenstvo je utvrdilo da je općinsko izborno povjerenstvo Općine Gundinci, prilikom provedbe prijevremenih izbora 22. ožujka 2015., učinilo propust na način da nije u cijelosti poštivalo proceduru kontrole valjanosti glasačkih listića. Provjerom je utvrđeno da je Općinsko izborno povjerenstvo prema "Narodnim novinama" uputilo ispravan tekst glasačkog listića, međutim propustilo je provjeriti ispravnost glasačkog listića nakon zaprimanja tiskanih listića od Narodnih novina.

Uzimajući u obzir sve naprijed navedene okolnosti, Državno izborno povjerenstvo ocjenjuje kako je racionalno da ponovljeni drugi krug prijevremenih izbora u Općini Gundinci provedu izborna tijela u istom sastavu.

S obzirom da je Državno izborno povjerenstvo ocijenilo da je u radu izbornih tijela došlo do propusta koji je za Općinu Gundince uzrokovao trošak, Državno izborno povjerenstvo će Općini Gundinci uputiti preporuku neka Općinskom izbornom povjerenstvu Općine Gundinci i Županijskom izbornom povjerenstvu Brodsko-posavske županije uskrate naknade za drugi krug prijevremenih izbora, kao i za ponovljeni drugi krug prijevremenih izbora.

Za napomenuti je, da je uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora utvrđeno da su brojevi ispred imena i prezimena kandidata tiskani sa ispravnom numeracijom, dok je na glasačkom listiću došlo do greške.

Sukladno podacima Općine Gundinci (knjigovodstvu Općine) ukupni troškovi prijevremenih izbora iznosit će oko 120 tisuća kuna. Troškovi drugog kruga ponovljenih izbora ovisit će o tome hoće li Općina Gundinci uskratiti iznos naknade za izborna tijela ili neće".

Za očekivati je kako će Vladin povjerenik za Općinu Gundinci, Mijo Kladarić, postupiti sukladno prijedlogu Državnog izbornog povjerenstva, neovisno o tome hoće li opet pobijediti (i) njegov kandidat, Ilija Markotić (SDP).

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
zely9889

zely9889

Komentirano: 7.4.2015. | 19:57

1

Gordanica se osigurala ako izgubi , samo mi je krivo sto su prepisali komplet program i sto stalno vicu za Iliju da je komunist a ona Srbkinja i jos opcini i radnicima duzna pare ostala a Ilija nikom lipe nije duzan...
prrccko

prrccko

Komentirano: 7.4.2015. | 10:54

2

Razmisli malo: ili tko nije dobro posložio kockice da pobijedi u drugom krugu?
prrccko

prrccko

Komentirano: 7.4.2015. | 10:53

3

Razmisli malo: tko ima koristi (na platnom spisku je) dok nema izabranog načelnika?
zely9889

zely9889

Komentirano: 7.4.2015. | 10:51

4

A tko je zamutio? :D
prrccko

prrccko

Komentirano: 7.4.2015. | 10:18

5

Ne muti se već je zamućeno ----- ova priča svima odgovara osim mještanima Gundinaca koji to trebaju platiti.
zely9889

zely9889

Komentirano: 7.4.2015. | 10:00

6

Tu se nešta muti , jer je listić iz općine ošo ispravan sa rednim brojem 1 i 2...
prrccko

prrccko

Komentirano: 4.4.2015. | 13:15

7

Jedini koji su pretrpjeli štetu su birači, i oni trebaju dobiti naknadu za ponovni izlazak na izbore.
Stipe

Stipe

Komentirano: 4.4.2015. | 13:00

8

Ako su u OIP-u profesionalaci, onda ne vidim razloga za bilo kakvu naknadu, a ako su to amateri, onda ne mogu odgovarati ni za šta, ali onda tek nema nikakave logike da dobijaju bilo kakvu naknadu. Treba im biti čast da ih ne je netko odabrao i postavio u OIP. Odgovarati treba onaj tko ih je tamo postavio. Ljudi se vole baviti politikom, a narod im za njihov hobi još treba plaćati. Partije su izmislile naknadu za svakog vraga kako bi nagradile svoje stranačke pulene.
prrccko

prrccko

Komentirano: 4.4.2015. | 11:13

9

Ne samo da Izborna povjerenstva ne smiju dobiti naknadu za ponovljene izbore, već trebaju nadoknaditi i svu štetu proisteklu iz cijelog ovog cirkusa uključujući i naknadu biračima za izgubljeno vrijeme koje će utrošiti za ponovni izlazak na izbore.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što nude načelnički kandidati HDZ-a i SDP-a

U Gundincima - 'Treća sreća'

Evo što nude načelnički kandidati HDZ-a i SDP-a

9.4.2015. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP u Gundincima dobio načelnika

Ilija Markotić pobijedio

SDP u Gundincima dobio načelnika

22.3.2015. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pod zaštitom križa HDZ pobijedio SDP

U Gundincima

Pod zaštitom križa HDZ pobijedio SDP

8.3.2015. | 22:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jakovina u Gundincima o poticajma i natječajima

SDP u ofanzivi

Jakovina u Gundincima o poticajma i natječajima

28.2.2015. | 16:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mijo Kladarić povjerenik Vlade u Gundincima

Brodski odvjetnik

Mijo Kladarić povjerenik Vlade u Gundincima

22.1.2015. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija traga za novcem od socijale

Istraga u Gundincima

Policija traga za novcem od socijale

13.2.2011. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :