Politika : Političke stranke

Objavljeno: 4.1.2015. u 16:00
Prikaza: 6852
|
Autor: Jerko Zovak

HDZ i SDP

Srušili ga jer nije njihov

Gundinci : Srušili ga jer nije njihov

Općina Gundinci najnovije je 'mjesto zločina' koje dokazuje kako i dvije velike hrvatske stranke mogu uspješno surađivati kad su im temeljni politički interesi ugroženi - njihovi ljudi.

GUNDINCI - Na prošlim lokalnim izborima, za načelnika općine Gundinci izabran je Stjepan Užarević (na slici), a njegova Lista grupe birača osvojila je četiri mandata u Općinskom vijeću. "To su nezadovoljnici iz HDZ-a formirali svoju listu i na izbore izašli kao nezavisni", za SBpus kazao je šef tamošnjeg SDP-a, Ilija Markotić.

Slijede usijani predizborni međustranački pregovori za svaku lipu i svaku funkciju, a potom ljuta kampanja i borba za svakog Gundinčanina koji može doprinjeti pobjedi 'naše' liste i 'našeg' čovjeka.

Kako god, SDP u koaliciji s HNS-om (ma što bilo) osvojio je četiri mandata, a HDZ tri. Dakle, Općinsko vijeće činilo je 11 vijećnika, od kojih je sedam pripadalo strankama s kojima je načelnik morao kohabitirati.

HDZ i SDP, od HDZ-a odmetnutog Užarevića, trpili su godinu i pol, a potom, udruženim snagama, odlučili smijeniti ga.

- Ni HDZ ni SDP nisu imali niti jedan amandman na Općinski proračun za 2015. godinu. Ništa komentirali nisu. Ništa predložili, sugerirali ili kritizirali nisu. Čak ni glasanjem nisu izrazili svoj stav. Tek, uzdržali su se kod usvajanja proračuna za iduću godinu želeći izazvati nove izbore, uvjereni kako će im to mještani Gundinaca honorirati 'kod novog miješanja karata' - kazao nam je općinski načelnik u prinudnoj demisiji, Stjepan Užarević.

Novi mladi HDZ-ov lider, Igor Mihić, kaže kako je tek izabran za predsjednika Općinske organizacije, da nisu imali niti jednu sjednicu Općinskog odbora te da ne može kazati ništa konkretnije o budućim izborima doli - da će pokušati napraviti predizbornu koaliciju sa strankama s kojima HDZ već koalira na županijskoj i republičkoj razini (HSS i HSP AS).

- U listopadu 2014. godine konstituitrano je novo vodstvo Općinske organizacije HSP AS i s puno elana čekamo nove općinske izbore - kazao nam je njihov predsjednik, Dario Markovinović i dodao - Ako HDZ prihvati naše minimalne programske i kadrovske zahtjeve moguća je predizborna koalicija s njima, pa i HSS-o, u protivnom HSP AS na izbore ide sam.

Dakle, nakon mirne kampanje i izbora za jedno od nevažnijih radnih mjesta u Hrvatskoj - predsjednika Republike - slijede usijani predizborni međustranački pregovori za svaku lipu i svaku funkciju, a potom ljuta kampanja i borba za svakog Gundinčanina koji može doprinjeti pobjedi 'naše' liste i 'našeg' čovjeka.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
zack1971

zack1971

Komentirano: 5.1.2015. | 14:32

1

Gospodina načelnik se srušio sam a jedan od uzroka je i višak krvi u alkoholu.
budni_sin

budni_sin

Komentirano: 5.1.2015. | 11:30

2

bašić je u pravu. u hrvatskoj vlada jednopartijski sistem u kojem partija ima dva krila, nazovi lijevo i nazovi desno, od kojih jedno bulazni da je socijaldemokratsko, a drugo demokršćansko. istina je da je jedno neosocijalističko, a drugo primitivno desničarsko, a ono što ih ujedinjuje, što im je zajedničko i što ih čini jednom partijom je konzervativizam, tj. nesklonost bilo kakvim bitnim reformama i mijenjanju postojećeg stanja što kao posljedicu ima izuzetno loše ekonomsko stanje (pad 12 kvartala zaredom), partijsko kadroviranje po državnim službama i firmama, korupciju, nepotizam itd. ta dva krila preko drugo- i trećerazrednih pitanja kao što su teme iz 2. svjetskog rata, prava seksualnih manjina, križevi u školama i sl. stvaraju privid bipolarnosti, a samim time i privid demokratskog procesa. prividu dakako doprinosi postojanje i djelovanje većine ostalih stranaka i strančica koje na terenu zasad nemaju ozbiljnijih mogućnosti da razbiju vladajuću partiju i njenu politiku. ne samo da nemaju mogućnosti, nego većina njih nema ni želje (uzmite npr. hns, bezveznu stranku kojoj je jedini cilj dobiti svoj "share" u raspodjeli fotelja od vlade prema dolje). da su sdp i hdz dva krila iste partije, iste politike svjedoči promašena ekonomska politika i jedinstvo u situacijama gdje je funkcioniranje te partije moglo biti dovedeno u pitanje, a to je bilo ovo s preferencijalnim glasanjem. ekipa je tu bila besprijekorno složna i jedinstvena.
mazde

mazde

Komentirano: 4.1.2015. | 18:08

3

Is'a ti Petre, jel ti to ozbiljno? Nemrem bilivit da se ozbiljno daš cimat zbog ovakvih trica i kučina kakva su politička nadjebavanja lokalnih seoskih đilkoša!
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 4.1.2015. | 16:30

4

Birači uvijek kažnjavaju onoga tko izazove izbore... Osobito kad su to dvije frakcije jedne partije.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Gundincima pobijedio SDP

Za općinskog načelnika

U Gundincima pobijedio SDP

12.4.2015. | 19:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ilija Markotić želi biti načelnik Gundinaca

Predizborni skup SDP-a

Ilija Markotić želi biti načelnik Gundinaca

10.4.2015. | 22:41
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gordana Vuković želi biti načelnica Gundinaca

Predizborni skup HDZ-a

Gordana Vuković želi biti načelnica Gundinaca

10.4.2015. | 22:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gordana Vuković nije govorila istinu

Ivan Kokanović:

Gordana Vuković nije govorila istinu

10.4.2015. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šatorom na 'šatoraše'

SDP na HDZ

Šatorom na 'šatoraše'

20.3.2015. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Humanost na Kukuriku način

Nesponzoriran članak

Humanost na Kukuriku način

28.10.2011. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :