Obrazovanje : Ostalo

Objavljeno: 25.10.2015. u 8:31
Prikaza: 1868
|
Autor: SBplus

Promicanje čitanja

Tulum sova

Gundinci : Tulum sovaIlustracija(Foto: internet)

Riječ je o projektu kojim se promiče čitanje, a u kojem sudjeluju učenici sedmih i osmih razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola. U četvrti ciklus koji još traje uključila se 41 školska knjižnica sa 162 člana tima, 593 učenika, dok broj gostiju i broj čitanja u lokalnoj zajednici nisu konačni jer je ciklus još u tijeku.

GUNDINCI - Učenici Osnovne škole "Augusta Šenoe" iz Gundinaca i ove godine sudjeluju u projektu Noćni čitateljski susret "Tulum sova".

 Noćni čitateljski susreti odvijaju se u realnom i virtualnom okruženju, a obavezni dio susreta čine ceremonijalno čitanje za sudionike iz vlastite školske knjižnice te druženje s učenicima drugih školskih knjižnica preko servisa skype.

Riječ je o projektu kojim se promiče čitanje, a u kojem sudjeluju učenici sedmih i osmih razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola. U četvrti ciklus koji još traje uključila se 41 školska knjižnica sa 162 člana tima, 593 učenika, dok broj gostiju i broj čitanja u lokalnoj zajednici nisu konačni jer je ciklus još u tijeku. Noćni čitateljski susreti odvijaju se u realnom i virtualnom okruženju, a obavezni dio susreta čine ceremonijalno čitanje za sudionike iz vlastite školske knjižnice te druženje s učenicima drugih školskih knjižnica preko servisa skype.

Čitanje je najvažnija aktivnost noćnog čitateljskog susreta, ali ne i jedina, ostale aktivnosti ovise o kreativnost timova pojedinih knjižnica, a raspon je širok i čine ga – društvene igre, interaktivne računalne igrice, karaoke, humanitarne akcije, piknik na dekama, likovne, plesne i literarne radionice te radionice i kvizovi iz ostalih predmeta, književni susreti, gledanje filmova, natjecanja u pjevanju, pripovijedanje bajki, glazbeni koncert učenika, uređivanje prostora knjižnice i slično.  Knjižnice koje imaju uvjete za to osiguravaju i noćenje u vrećama za spavanje.  

U Gundinačkoj školi program organiziraju za 30. Listopada, a trajat će od 18 sati do ponoći. Prema već utvrđenom rasporedu predviđeno je kako će u 18 sati sudionici donijeti pravila ponašanja na čtateljskom susretu, a već 15ak minuta kasnije krenut će s društvenim igrama kojima se potiče elkoventnost i vježba usmeno izražavanje. Od 20 sati je ceremonijaln čitanje odabranih pjesama i ulomaka tekstovapo izboru učenika, u 21.30 sati slijedi povezivanje s drugom školskom knjižnicom preko skypea, a od 22 sata do ponoći predviđeno je gledanje filma Sutrozemlja: Novi svijet.

Valja napomenuti i to kako u slijedećih godinu dana, za one koji se uključe u ovaj projekt, slijedi uključivanje u razne programe druđtvene zajednice na kojima učenici sudjeluju čitajući i promičući kulturu čitanja. Čitanja  dokumentiraju na servisima facebook i you tube. Na kraju godišnjeg ciklusa, na Završnoj svečanosti bira se najuspješnija knjižnica projekta. Svečanost proglašenja najbolje knjižnice prošlog ciklusa ove godine bit će upriličena na Interliberu.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :