Život : Ostalo

Objavljeno: 18.1.2013. u 0:01
Prikaza: 3718
|
Autor: SBplus

Predstavljamo

Gornja Vrba

Gornja Vrba : Gornja Vrba
Predsatvljamo općine Brodsko-posavske županije. Početne podatke 'skidamo' s wikipedia.org, a u komentarima posjetitelja očekujemo ozbiljnu (i šaljivu) dopunu. Sve informacije dobivene od naših posjetitelja, za koje utvrdimo kako su točni, ugradit ćemo u članak. Dopuna podataka nije ograničena vremenom, a sve važnije informacije o zbivanjima na području općine rado ćemo objaviti, ako nam ih uputite e-mailom na sbplus@sbplus.hr.

Po popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Gornja Vrba imala je 2.559 stanovnika, raspoređenih u 2 naselja: Donja Vrba - 745, Gornja Vrba - 1.814

Etnički sastav:
Hrvati 2.521, Albanci 11, Srbi 5, ostali 22

Uprava
Sjedište općinske uprave nalazi se u sklopu novog mjesnog doma u Gornjoj Vrbi. U Općinskom vijeću, prema rezultatima izbora za općinsko vijeće održanim 24. svibnja 2009: HDZ: 5 vijećnika, koalicija SDP-HSS-HSU: 4 vijećnika, HSP: 2, HDSSB: 2. Za načelnika općine, u drugi krug su prošli Niko Pavić i Ivan Vuleta, a u drugom izbornom krugu, koji se održao 31. svibnja 2009. godine, pobijedio je dosadašnji načelnik Niko Pavić.

Povijest
Prapovijest - U okolici Slavonskog Broda najstariji nalazi ljudske prisutnosti sežu u vrijeme starijeg neolitika (mlado kameno doba - 8,000 godina starosti). Tako su na lokalitetu Saloš kod Donje Vrbe otkrivene metalurške radionice u ostacima naselja badenske kulture

Vrbske žrtve
Nakon raspada Austrijsko-ugarske monarhije i uspostave Prve Jugoslavije, seljaci Brodskog Posavlja, među njima i Vrbljani, bune se protiv srpskog terora. Vrbljani postaju pristaše Stjepana Radića i HSS dobiva gotovo sve glasove autohtonog stanovništva. Dana 20. veljače 1935. srpski žandari ubiju šest seljaka iz Gornje Vrbe i Ruščice, koji su prosvjedovali protiv srpskog terora i ubojstva seljaka u Sibinju (Sibinjske žrtve) koji se dogodio dan prije. Taj događaj poznat je kao Vrbske žrtve. U njihovu spomen, na gradskom groblju Slavonskog Broda, postavljena je 1938. zajednička grobnica. Početkom 90-tih glavna ulica koja prolazi kroz Gornju Vrbu i spaja grad Slavonski Brod sa susjednim selom Ruščićom (općina Klakar) dobiva naziv ulica Vrbskih žrtava.

Gospodarstvo
U općini Gornja Vrba pretežito su zastupljena obiteljska poljoprivredna domaćinstva. Većina stanovnika radi u Slavonskom Brodu.

Prostornim planom uređenja općine Gornja Vrba stvorena je Sjeverna gospodarska zona općine Gornja Vrba. Jedna je od 12 gospodarskih zona u Brodsko-posavskoj županiji. Ova je poduzetnička zona potpuno u funkciji s potrebnom infrastrukturom. U njoj se nalaze niz tvrtki i trgovačkih centara. Najveće tvrtke su: autokuće WET Ćirić, Mercedes Benz i Auto Zubak, Naš dom, MD profil i Fis, Projektgradnja, Kamengradnja, Kamen Plehan, Asfalti, Cestar te betonare Krešimir i TBG beton. Unutar općine nalazi se i trgovački centri Getro i Pevec.

Zbog dolaska velikih poduzeća na prostor općine, općinski proračun se iz prihoda od komunalne naknade i općinskog poreza zadnjih godina znatno povećao. Ukupne investicije u općinsku i poslovnu infrastrukturu prelazi više od 50 milijuna kuna, a najveći projekti su: za javnu rasvjetu u naseljima i poslovnoj zoni 5,3 milijuna kuna, za obnova lokalnih cesta u selima Donja i Gornja Vrba 10,1 milijuna kuna, vodoodvodnja naselja 20,0 milijuna kuna, vodoodvodnja i vodoopskrba poslovne zone 12,0 milijuna kuna.

Poznate osobe
Fra Antun Bačić (* oko 1690. Vrba kod Broda, † 1758. Našice), nakon studija bogoslovije u Italiji bio hrvatski pisac i provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene 1754.-1757. Napisao knjigu Istina katoličanska.
Ana Titlić, hrvatska rukometašica, osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980., osvojila i zlatne medalje na SP u Jugoslaviji 1973. i Mediteranskim igrama u Splita 1979.

Obrazovanje
Na području općine Gornja Vrba djeluju dvije Osnovne škole sa statusom područne škole. U selu Gornja Vrba područna škola "Vladimir Nazor", a u selu Donja Vrba područna škola "Ivan Goran Kovačić".

Sport
NK Omladinac Gornja Vrba

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marušić i Duspara bezmalo na konju

U Ruščici

Marušić i Duspara bezmalo na konju

10.2.2013. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bunar usred dnevnog boravka

Atrakcija

Bunar usred dnevnog boravka

30.8.2012. | 12:23
SBplus.hr, Slavonski Brod : Majmunima kuhaju voćni čaj

U Ruščici

Majmunima kuhaju voćni čaj

9.2.2012. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :