Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 7.7.2012. u 12:45
Prikaza: 2382
|
Autor: Marija Radošević

Hrvatski voćari u komi

Štete su procijenjene na oko 950 milijuna kn

Gornja Vrba : Štete su procijenjene na oko 950 milijuna knStjepan Lačić neće ubrati nijednu jabuku, a Branko Branković najviše 150 tona, umjesto lanjskih 830 (Foto: Marija Radošević)

Nepogoda je poharala cijelukontinentalnu Hrvatsku, a štete su oko 950 milijuna kuna. 'Ako želite da punimo proračun, nađite novac da nam pomognete'.

DONJA VRBA - Ogromne štete koje trpe hrvatski voćari zbog travanjskog mraza, a potom i tuče, te dosadašnji neuspješni pozivi u pomoć resornom ministarstvu natjerali su voćare iz sedam županija da još jednom zajedno progovore o alarmantnom stanju u voćarstvu i predlože mjere za pokušaj spašavanja. Na imanju voćara Stjepana Lačića u Donjoj Vrbi, koji na pet hektara jabučnjaka neće ubrati ni jedan plod, jučer se, sa sličnim problemima, okupilo tridesetak proizvođača, predstavnika lokalnih vlasti, voćarskih udruga od Međimurske do Vukovarsko-srijemske županije. Nepogoda je poharala, kažu, cijelu kontinentalnu Hrvatsku i okruženje, a štete su procijenjene na približno 950 milijuna kuna.

Ministarstvo je u nekoliko navrata dalo do znanja da novca nema i da će se problemi rješavati drugim mjerama.

"Problem pokušavamo podići na višu razinu jer će se rezultati ovoga stanja vidjeti tek sljedeće godine ako ministarstvo, HABOR i županije ne pomognu ljudima”, kaže Branko Branković iz Kruševice, koji je, kaže, prošle godine ubrao 130 tona višanja, a ove godine 19, dok će jabuka, umjesto prošlogodišnjih 830 tona, ove godine ubrati najviše 150 tona. "Tražimo od Ministarstva da se nađu bilo kakva sredstva - pomoć živim novcem, jer nam za godišnje održavanje voćnjaka po hektaru treba 40-ak tisuća kuna”, naglašava Branković očekujući bar pomoć onima koji su u sustavu PDV-a i žive od voćarstva.

Sličnu situaciju opisuje i Pero Marić iz Virovitičko-podravske županije u kojoj je 70-ak milijuna kuna štete: "Na desetak hektara voćnjaka sve je uništeno, kao da je u jednoj noći uginulo sto krava. Vlada i Ministarstvo moraju shvatiti da, ako žele sljedećih godina novac u proračun, trebaju nešto napraviti.”

Predsjednik Udruge voćara Sisačko-moslavačke županije Igor Falkis procjenjuje da su štete na 500 hektara 90 do 100-postotne i pita što će biti sljedeće godine jer ovu preživljavaju od prošlogodišnjeg uroda.

Ministarstvo je u nekoliko navrata dalo do znanja da novca nema i da će se problemi rješavati drugim mjerama. "To su marginalne pomoći, kao reprogram kredita, otpis davanja za zakup zemljišta i slično, no mi moramo naći načina kako pomoći ljudima koji su pretrpjeli ogromnu štetu, a nisu ju mogli spriječiti. Oni moraju održati voćnjak. Ako im ne pomognemo, doći će do napuštanja voćnjaka, a znamo da dugogodišnji nasad po hektaru vrijedi 150 do 400 tisuća kuna”, kaže predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić. A najbolje bi rješenje, kažu voćari, bilo tridesetak posto naknade kojom bi se pokrili troškovi za održavanje voćnjaka.

Važnu ulogu ima i lokalna samouprava. "Mi ćemo u proračunu planirati sredstva za pomoć, a ako ništa drugo, barem sufinancirati osiguranje usjeva kao važne zaštite kod ovakvih šteta”, obećao je župan brodsko-posavski Danijel Marušić.

Što voćari traže?
Nakon jučerašnjeg sastanka voćari od resornog ministarstva traže 40-postotno sufinanciranje investicija u voćarskoj proizvodnji te sufinanciranje opremanja voćnjaka, a od HABOR-a smanjenje kamata na kredite za višegodišnje nasade, reprogram dospjelih obaveza za dvije godine i djelomični oprost plasiranih kredita u voćarskoj proizvodnji. Od Agencije za poljoprivredno zemljište očekuju oslobađanje od plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u ovoj godini.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odgođena sjetva kukuruza, soje i suncokreta

Stanje usjeva

Odgođena sjetva kukuruza, soje i suncokreta

25.5.2016. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Musolini' iz Gornje Vrbe

Uspješno poduzetništvo

'Musolini' iz Gornje Vrbe

20.6.2011. | 11:24
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :